Prema revidiranim podacima

Japanska ekonomija oslabila za 1,8 odsto u prvom kvartalu 2024.

Svet

10.6.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Japanska ekonomija oslabila za 1,8 odsto u prvom kvartalu 2024. Japanska ekonomija oslabila za 1,8 odsto u prvom kvartalu 2024.
Japanska ekonomija smanjila se manje nego što je prvobitno prijavljeno u prvom kvartalu ove godine, zahvaljujući pozitivnim revizijama podataka o kapitalnim ulaganjima i zalihama,... Japanska ekonomija oslabila za 1,8 odsto u prvom kvartalu 2024.

Japanska ekonomija smanjila se manje nego što je prvobitno prijavljeno u prvom kvartalu ove godine, zahvaljujući pozitivnim revizijama podataka o kapitalnim ulaganjima i zalihama, što pruža skromnu podršku planovima centralne banke da ponovo poveća kamatne stope ove godine.

Analitičari očekuju da je japanska ekonomija dostigla dno u prva tri meseca godine, iako uporno slaba valuta jen i poremećaji u velikim fabrikama automobila i dalje otežavaju izglede za tekući kvartal, prenosi Reuters.

Ipak, revidirani rezultati BDP-a olakšali su Banci Japana (BOJ) da bude optimističnija u pogledu budućih povećanja kamatnih stopa, jer može da proceni da kapitalna ulaganja rastu makar malo, ocenjuju analitičari finansijske kompanije Nomura Securities.

Japanski BDP smanjio se za revidiranih 1,8 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca, pokazali su zvanični podaci u ponedeljak, što je manji pad od srednje prognoze ekonomista za smanjenje od 1,9 odsto i početne procene pada od dva procenta.

Revidirani podaci o BDP-u dolaze u trenutku spekulacija da bi BOJ mogla da razmotri smanjenje kupovine japanskih državnih obveznica (JGB) na svojoj političkoj reviziji ove nedelje kao deo napora da se smanji monetarna stimulacija kako bi se obuzdala slabost jena.

Privatna potrošnja, koja čini više od polovine japanske ekonomije, pala je za 0,7 odsto u prvom kvartalu, nepromenjena u odnosu na preliminarnu procenu, jer su rastući troškovi života pritisli finansije domaćinstava. To je bio četvrti uzastopni kvartal pada privatne potrošnje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.