smanjen spoljnotrgovinski deficit za 31 odsto

Momirović: Srbija zabeležila rekordan izvoz roba u 2023. godini

EURegionSrbija

30.12.2023 11:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Momirović: Srbija zabeležila rekordan izvoz roba u 2023. godini Momirović: Srbija zabeležila rekordan izvoz roba u 2023. godini
Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je u subotu da je Srbija u periodu od januara do novembra 2023. godine zabeležila rekordan izvoz roba u... Momirović: Srbija zabeležila rekordan izvoz roba u 2023. godini

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je u subotu da je Srbija u periodu od januara do novembra 2023. godine zabeležila rekordan izvoz roba u iznosu od 26,4 milijarde evra, „što je 4,5 odsto više u poređenju sa istim periodom prethodne godine“.

„Već sada možemo da govorimo da je Srbija u ovoj godini ostvarila rekordnu spoljnotrgovinsku robnu razmenu sa svetom. Prateći dosadašnje trendove možemo da kažemo da će ukupna razmena roba i usluga u 2023. godini biti veća od 80 milijardi evra. Dodatno, uspeli smo da u jednoj ekonomski jako izazovnoj godini smanjimo spoljnotrgovinski deficit za 31 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine“, naveo je Momirović, prenelo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

Kada je reč o izvozu roba, naveo je on, glavni spoljnotrgovinski partneri u ovoj godini su Nemačka, Bosna i Hercegovina, Italija, Mađarska i Rumunija, i dodao da je Srbija uspela da sa CEFTA-om ostvari suficit u razmeni u vrednosti od 2,71 milijarde dolara.

Momirović je kazao da je spoljnotrgovinska robna razmena bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

„Zemlje članice Evropske unije čine oko 60 odsto ukupne razmene, a mi očekujemo da ćemo u godinama koje su pred nama tek videti pune efekte u primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom. Naravno, mi intenzivno pregovaramo i sa Egiptom i UAE, gde očekujemo da ćemo u 2024. godini sa obe ove, strateški važne zemlje, imati potpisane sporazume o slobodnoj trgovini“, naveo je Momirović.

On je rekao da najveći suficit u trgovini robama Srbija i u 2023. godini ostvaruje sa regionom, a pre svega sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom u iznosu od blizu 2,5 milijardi evra na nivou procene za celu godinu.

 • Vale

  30.12.2023 #1 Author

  Neverovatno, ali istinito, izgleda

  Odgovori

 • ELLA

  1.1.2024 #3 Author

  Neka se taj trend nastavi I u 2024

  Odgovori

 • HANA

  1.1.2024 #4 Author

  Ovaj pajac na važnoj funkciji nešto smatra…🤡

  Odgovori

 • SHALIMAR

  2.1.2024 #5 Author

  Nadajmo se da ce i ovoj godini da bude kao u prethodnoj…

  Odgovori

 • Brana

  9.1.2024 #6 Author

  Sjajno ako je tako

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...