Svi proizvodi će biti uništeni

Na granici sa Slovenijom zaustavljena pošiljka krastavaca iz Srbije sa visokim nivoom fungicida

AgrobiznisSrbija

14.9.2023 11:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Na granici sa Slovenijom zaustavljena pošiljka krastavaca iz Srbije sa visokim nivoom fungicida Na granici sa Slovenijom zaustavljena pošiljka krastavaca iz Srbije sa visokim nivoom fungicida
Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF) objavio je da su sveži krastavci iz Srbije predviđeni za tržište Slovenije zaustavljeni na granici.... Na granici sa Slovenijom zaustavljena pošiljka krastavaca iz Srbije sa visokim nivoom fungicida

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF) objavio je da su sveži krastavci iz Srbije predviđeni za tržište Slovenije zaustavljeni na granici.

Kako se navodi na sajtu RASFF-a, u njima je pronađen fungicid metalaksil, a nakon kontrole na granici odlučeno je da se krastavci unište.

Iako fungicid metalaksil nije naznačen kao opasna supstanca, u pošiljci se našla veća koncentracija od dozvoljene, prenosi Beta, pozivajući se na Danas.

Dozvoljena količina je 0,01, a pošiljka je sadržala 0,025 miligrama ostataka pesticida po kilogramu.

Ova hemijska supstanca spada u acilalanine, a uglavnom se koristi za suzbijanje prouzrokovača plamenjače krompira i paradajza.

Podsetimo, prošlog meseca sa granice sa Hrvatskom vraćene su breskve u kojima je pronađen pesticid hlorpirifos.

Osim toga, početkom avgusta u čipsu koji je proizveden u Srbiji, na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida.

Evropska agencija za sigurnost hrane je u avgustu 2019. godine izrazila zabrinutost zbog „mogućih genotoksičnih uticaja hlorpirifosa“, kao i „potencijalnih neuroloških uticaja tokom razvoja“.

Srbija je godinu dana kasnije težila da se usaglasi sa evropskim propisima u ovom sektoru, ali je tek početkom 2022. donela rešenje kojim se ukida registracija brojnih sredstava za zaštitu bilja koja sadrže aktivnu supstancu hlorpirifo.

  • sara

    14.9.2023 #1 Author

    Koja sramota, da li to znači da mi u Srbiji jedemo najzagađenije voče i povrće, jer to niko ne kontroliše!!!!. Slovenci i hrvati nam otvaraju oči i kažu šta jedemo, a naša inspekcija ništa ne radi!!!!!.

    Odgovori

    • Billy The Kid

      14.9.2023 #2 Author

      Ko zna kakav parizer mi jedemo. Verovatno bi znali da ga izvozimo na zapad. Ovako parizer i kontaminirano povrće i voće. Ma živećemo mi 1000 godina kad nas konzerviraju!

      Odgovori

  • jevtić

    14.9.2023 #3 Author

    Užas…šta se sve jede

    Odgovori

  • Alek

    14.9.2023 #4 Author

    Ko je proizvođač? Objavite ime javno, pravo potrošača je da zna koja hrana ima previše pesticida, da odluči hoće li ipak kupiti a ne da nam se podmeće!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    14.9.2023 #6 Author

    A ovoga ce tek biti,svaka posiljka ce biti vracena jer mi ocigledno sve vreme jedemo otrove a u EU to ne prolazi…

    Odgovori

  • SENSEI

    15.9.2023 #7 Author

    Ko zna kakvi se ovde krastavci jedu i kakva je kontrola namirnica

    Odgovori

  • MAJA

    16.9.2023 #8 Author

    Sako vraćaju svakodnevno, sta li mi tek jedemo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...