cene primarnih poljoprivrednih proizvoda nastavljaju da padaju uprkos većoj tražnji

Na Produktnoj berzi 29 odsto veći promet

AgrobiznisBiznisSrbija

5.5.2023 15:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Na Produktnoj berzi 29 odsto veći promet Na Produktnoj berzi 29 odsto veći promet
Na jedinoj domaćoj robnoj berzi najveća aktivnost u nedelji za nama zabeležena je na tržištu pšenice, koja drugu nedelju zaredom zauzima primat u trgovanju.... Na Produktnoj berzi 29 odsto veći promet

Na jedinoj domaćoj robnoj berzi najveća aktivnost u nedelji za nama zabeležena je na tržištu pšenice, koja drugu nedelju zaredom zauzima primat u trgovanju. Negativan cenovni trend i dalje je prisutan kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Preko Produktne berze u Novom Sadu tokom prethodnih sedam dana ukupno je prometovano 2.874 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 76.469.250,00 dinara. Obim prometa veći je za 29,17 odsto u odnosu na prošlonedeljni.

Na tržištu kukuruza, izražena je slaba tražnja i na nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu. U zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta prodaje, berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 22,00 do 23,00 din/kg bez PDV-a, uz tendenciju pada cene. Ponder cena iznosi 22,73 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena je niža za 3,12 odsto.

Tržište pšenice bilo je najdinamičnije. U strukturi kupaca našli su se mlinari, trgovci i izvoznici, a za razliku od prethodne nedelje kada je bilo interesovanja i za kvalitetniju pšenicu, ove nedelje tražnja je bila usmerena na pšenicu sa 11-12 odsto proteina, piše u zvaničnom izveštaju s Produktne berze.

Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 21,80 do 22,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 22,34 din/kg bez PDV-a, pokazujući pad od 6,93 odsto u odnosu na sedam dana ranije.

Iako slaba, ponuda sojinog zrna u cenovnom rasponu od 58,00 do 58,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta nije rezultirala zaključenjem ugovora. Tražnja je bila izražena za manje količine i na nižem cenovnom nivou. Sojinim zrnom trgovalo se krajem nedelje po jedinstvenoj ceni od 57,00 din/kg bez PDV-a. što ujedno predstavlja i ponder cenu. Statistički posmatrano, cena je zabeležila pad od 1,72 odsto.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...