i dalje slaba tražnja za pšenicom i sojom

Na Produktnoj berzi prometovano 3.175 tona robe

AgrobiznisBiznisSrbija

31.3.2023 15:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Na Produktnoj berzi prometovano 3.175 tona robe Na Produktnoj berzi prometovano 3.175 tona robe
Tokom prošle nedelje na tržištu žitarica beležena je manja ponuda u odnosu na tražnju. Kukuruz je i  dalje predstavljao najtrgovaniju roba na novosadskoj Produktnoj... Na Produktnoj berzi prometovano 3.175 tona robe

Tokom prošle nedelje na tržištu žitarica beležena je manja ponuda u odnosu na tražnju. Kukuruz je i  dalje predstavljao najtrgovaniju roba na novosadskoj Produktnoj berzi. S druge strane, izuzetno slaba tražnja na tržištu soje uticala je da ova uljarica i dalje zauzima veoma mali udeo u ukupnom nedeljnom trgovanju.

Svi primarni poljoprivredni tokom nedelje na izmaku nastavili su negativan cenovni trend, ali je, statistički, obim prometa bio za 53,01 odsto veći u odnosu na prošlonedeljni. Ukupno je trgovano 3.175 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 85.852.750 dinara.

Na tržištu kukuruza, početak nedelje obeležila je velika aktivnost i na strani ponude i na strani tražnje. Od sredine nedelje dolazi do promene dinamike, kada je prvenstveno zabeležena tražnja manjih količina kukuruza, a zatim i slabija ponuda.

Ipak, najveći udeo u trgovanju, drugu nedelju zaredom, zauzima ova žitarica. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22,00 do 23,00 din/kg bez PDV-a, uz ponderisanu cenu od 22,57 din/kg bez PDV-a, što je pad od 0,79 odsto u odnosu na sedam dana ranije.

Cena kukuruza je, pored pariteta prodaje, u mnogome zavisila i od toga da li je ponuđena roba imala analizu na aflatoksin. Krajem nedelje prisutna je bila i ponuda robe sa povećanim procentom vlage (do 16 odsto), a berzanski ugovor zaključen je po ceni od 21,40 din/kg bez PDV-a.

Kada je u pitanju pšenica, slaba aktivnost ponuđača bila je prisutna tokom cele protekle nedelje.

Strukturu kupaca činili su trgovci i izvoznici, a tražnja je bila usmerena na pšenicu sa proteinom 11-12 odsto. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom opsegu od 23,00 do 23,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 23,16 din/kg bez PDV-a, što je za 5,48 odsto manje u odnosu na prošlonedeljnu.

Početkom nedelje sojino zrno nuđeno je po 61,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, dok je tražnja u potpunosti izostala. Kako je nedelja odmicala, slaba tražnja dovela je do ponuda na nižem cenovnom nivou, što je krajem nedelje rezultiralo zaključenjem ugovora. Sojino zrno sa dva odsto nagorelih zrna prometovano je po jedinstvenoj ceni od 56,30 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta.

  • Boba3

    2.4.2023 #1 Author

    Odlicno ,zaradice se lepo ove godine

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.4.2023 #2 Author

    Cim krene traznja doci ce i do prodaje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...