Poljoprivrednici razočarani novom uredbom traže vraćanje na staro

Vlada Srbije smanjila subvenciju za osiguranje useva u pet okruga

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

30.3.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlada Srbije smanjila subvenciju za osiguranje useva u pet okruga Vlada Srbije smanjila subvenciju za osiguranje useva u pet okruga
Poljoprivrednici iz Užica i okoline ogorčeni su uredbom kojom je Vlada Srbije, bez najava, smanjila subvenciju za osiguranje useva sa 70 na 40 odsto... Vlada Srbije smanjila subvenciju za osiguranje useva u pet okruga

Poljoprivrednici iz Užica i okoline ogorčeni su uredbom kojom je Vlada Srbije, bez najava, smanjila subvenciju za osiguranje useva sa 70 na 40 odsto u pet okruga, među kojima je i Zlatiborski okrug.

Do pre nekoliko godina, poljoprivrednici su dobijali tu vrstu subvencije u iznosu od 40 procenata. Nakon toga, ona je povećana na 70 odsto u pet okruga (Zlatiborskom, Moravičkom, Podunavskom, Šumadijskom i Kolubarskom), zbog učestalih šteta od grada i drugog nevremena, prenosi Danas.

Najnovijim izmenama Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu, koja je usvojena 17. marta, a za koju mnogi poljoprivrednci ne znaju, Vlada Srbije je subvenciju izjednačila u celoj zemlji, i ona sada iznosi 40 odsto i u pet navedenih okruga.

U toj uredbi piše da se u ovoj godini, podsticaji za tu namenu „isplaćuju u maksimalnom iznosu od 40 procenata plaćene premije osiguranja, odnosno u maksimalnom iznosu od 45 odsto plaćene premije osiguranja u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi“.

Osim poljoprivrednika, koji će, ako ta uredba opstane, izdvajati mnogo više novca za osiguranje koje je, kao i sve ostalo, značajno poskupelo od prošle godine, nezadovoljne su i osiguravajuće kuće, jer će imati manji broj osiguranika.

Danas saznaje da su se pojedine osiguravajuće kuće prošle sedmice obratile Ministarstvu poljoprivrede i tražile objašnjenja, ali odgovore nisu dobile.

Foto: Freepik.com

Poljoprivrednik iz užičkog sela Buar Stevan Radojević, koji duže od 35 godina uzgaja maline na više od dva hektara, kaže za Danas da je za spornu uredbu saznao slučajno, od poznanika.

„Ogorčen sam i ja, a i ostali poljoprivrednici. Prošle godine sam osigurao deo malina, a ostatak je uništio grad.  Ako nova uredba opstane, neću osigurati malinjake, ili ću osigurati beznačajan deo“, objašnjava Radojević i navodi da malinarima to nije jedini problem, već i to što su poskupeli đubrivo, sredstva za zašitu, a povećane su i dnevnice za berače.

Razgovarao je sa drugim poljoprivednicima i ističe da su mu rekli da ni oni ove godine neće osiguravati veće količine useve. On je naveo da za uredbu nisu znali ni u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Užicu.

Foto: Freepik.com

Voćar iz Prilika, kod Ivanjice, koji je i predsednik Asocijacije udruženja proizvođača malina i drugog jagodastog voća Srbije Dobrivoje Radović navodi da nije čuo za navedenu uredbu. Kada mu je predočen njen sadržaj, bio je iznenađen i ogorčen.

„Neka nas bog osigura. Neka grad ubije sve. Malo proljoprivrednika će sa takvom subvencijom moći da plati osiguranje. Poljoprovrednici su se ranije sa mukom izborili za subvenciju od 70 odsto i nije mi jasan potez Vlade. Nisam osiguravao ni sa subvencijom od 70, a neću ni sa 40 odsto, zato što nemam poverenja u osiguravajuće kuće“, izjavio je Dobrivoje Radović.

Dodao je da država „ne bi trebalo da „seče granu na kojoj sedi“, jer je poljoprivreda glavni oslonac Srbije“.

Vratiti stari iznos od 70 odsto

U Poljoprivrednj savetodavnoj stručnoj službi u Užicu, nakon što su pronašli spornu uredbu i proverili njen sadržaj, kažu da im se niko od poljoprivrednika nije javljao i izražavao nezadovoljstvo smanjenjem subvencije.

„Prošle godine, kada je subvencija bila 70 odsto, poljoprivrednici su bili zadovoljni. Ove godine nismo imali nijednog poljoprivrednika koji nam se žalio na novu uredbu jer, verovatno, za nju i ne znaju“, ocenjuje za Danas direktor te službe Nebojša Brzaković.

On kaže da bi bilo dobro da i ove godine subvencija bude 70 procenata.

„Zlatborski okrug je područje na kome grad, obilne kiše i veliki mrazevi svake godine pričine velike štete na usevima. Na prvom sastanku kome budemo prisustvovali u Ministarstvu poljoprivrede pokrenuću to pitanje da vidimo postoji li način da se subvencija vrati na 70 odsto“, naglasio je Brzaković.

Pokušaji da se uredba izmeni

Član Gradskog veća Užica zadužen za privredu i poljoprvredu, koji se bavi i agrobiznisom, Slobodan Kuzmanović smatra da je smanjenjem te subvencije „napravljena greška“, ali da to nije u nadležnosti grada.

„Privrednici koji se bave otkupom voća pokušavaju da u razgovoru sa resornim ministarstvom izmene tu uredbu. U Ministarstvu su prvo rekli da će je izmeniti, a sada kažu da je za to potrebna izmena zakona, što mislim da nije potrebno. Ako je ranija uredba izmenjena uredbom, onda bi i ona mogla da se izmeni novom uredbom“, naveo je Kuzmanović za Danas.

Istakavši da su „poljoprivrednici s razlogom nezadovoljni“ i da je o tome „obavešteno Ministarstvo poljoprivrede“, on navodi da su u problemu i „pojedine osiguravajuće kuće, jer su već počele da osiguravaju useve u ovoj godini, po subvenciji od 70 odsto, koja je važila do nove uredbe“.

„U interesu nam je da zaštitimo i poljoprivrednike i otkupljivače, jer ako grad uništi useve, poljoprivrednici neće moći da vrate avanse. Privednici su tražili sastanak sa ministarkom poljoprivrede i nadam se da će ih ona primiti za koji dan, kako bi rešili problem“, naglasio je Kuzmanović.

 • MARKO7

  30.3.2023 #1 Author

  Pa to je baš loš rezultat

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.4.2023 #2 Author

  Samo neka smanjuje,pa cemo videti ko ce uposte raditi..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...