Ambiciozni projekti za razvoj poznate planine

Na Rtnju u planu tri nove akumulacije i akva park u Vrmdži

InfrastrukturaSrbijaTurizam

4.9.2024 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Na Rtnju u planu tri nove akumulacije i akva park u Vrmdži Na Rtnju u planu tri nove akumulacije i akva park u Vrmdži
Prostorni plan područja posebne namene specijalnog rezervata Rtanj podrazumeva gradnju tri nove akumuacije u selima na obroncima te planine, od kojih će jedna, akumulaciono... Na Rtnju u planu tri nove akumulacije i akva park u Vrmdži

Prostorni plan područja posebne namene specijalnog rezervata Rtanj podrazumeva gradnju tri nove akumuacije u selima na obroncima te planine, od kojih će jedna, akumulaciono jezero Vrmdža, omogućiti i gradnju akva parka u ovom čuvenom srpskom selu, objavila je eKapija.

Kako je navedeno u planu koji je trenutno na uvidu javnosti, buduće akumulaciono jezero Vrmdža biće pogodno za akva-turizam, jer neće imati primarnu ulogu vodosnabdevanja, već će se koristiti za navodnjavanje poljoprivrednih površina i pibolov.

Takođe, zahvaljujući vodnom potencijalu područja, u planskom području predviđa se i formiranje akumulacija Rujište 1 i Rujište 2.

Akumulacija Rujište 1 biće izgrađena na Sesalskoj (Mađarskoj) reci sa funkcijom vodosnabdevanja, a Rujište 2 na reci Trsci i koristiće se za navodnjavanje.

U dokumentu koji su obradili Juginus Beograd, Geografski fakultet Beograd, JP Urbanizam Kragujevac i CEP, a na zahtev republičke Agencije za prostorne planiranje i urbanizam, poseban akcenat stavljen je na selo Vrmdža kao jedno od pozitivnih primera eko sela u Srbiji, piše eKapija.

Akumulacija Vrmdža na Vrmdžanskoj reci zauzimaće površinu od 36 hektara.

Istaknuto je da je izgradnja akumulacija komplementarna sa postojećom ponudom banjskog karaktera ovog prostora, pa su zato i predviđeni novi turistički objekti poput sportsko-rekreativnog centra u Jošanici, akva parka u Vrmdži i golf igrališta u Rtnju.

Kao područja turističke ponude u formiranju izdvaja se područje Nikolinac – Blendija (u kome će se formirati dva akumulaciona jezera).

Nikolinac će se razvijati kao turističko naselje, a južno od Nikolinca formiraće se vikend naselje. Uz postojeću ergelu konja kod Nikolinca predviđen je centar za konjičke sportove.

Iz postojećeg vodovodnog sistema Bovan prepumpavanjem će se voda dopremati do naselja: Jošanica, Vrmdža, Mužinac i Šarbanovac, a iz akumulacija Levovik i Rujište 1 prepumpavanjem će se voda dopremati do naselja Nikolinac.

Planirana je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u svim naseljima koja imaju više od 5.000 stanovnika.

U planu je i gradnja vizitorskog centra na površini od 3,8354 hektara u KO Mužinac, na parceli broj 238, u delu Specijalnog rezervata prirode Rtanj koji je pod režimom zaštite III stepena.

Plan predviđa i izgradnju putne infrastrukture: dve petlje na planiranoj brzoj saobraćajnici Paraćin-Zaječar-Negotin (Lukovo i Rtanj) kao i izgradnju opštinskog puta koji povezuje naselja Vrmdžu, Šarbanovac i Mužina, obilazni put oko jezera Vrmdža u opštini Sokobanja, put Ilino-Dobrujevac i onaj u naselju Mirovo (opština Boljevac).

U okviru Prostornog plana predviđa se i izgradnja magistralnog i distributivnog gasovoda, kao i solarnih i vetroelektrana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.