Većinski suvlasnici nameravaju da otkupe kapital malih akcionara

Najavljena ponuda za preuzimanje dela akcija IP Rad – 22 godine od početka privatizacije

BerzaInvesticijePoslovanjeSrbija

27.6.2024 12:22 Autor: Milica Rilak 0

Najavljena ponuda za preuzimanje dela akcija IP Rad – 22 godine od početka privatizacije Najavljena ponuda za preuzimanje dela akcija IP Rad – 22 godine od početka privatizacije
Kompanija Vila Libri objavila je nameru da, zajedno sa TCD Trade, preuzme 10,85 odsto kapitala, odnosno 2.557 akcija manjinskih akcionara u nekada čuvenoj izdavačkoj... Najavljena ponuda za preuzimanje dela akcija IP Rad – 22 godine od početka privatizacije

Kompanija Vila Libri objavila je nameru da, zajedno sa TCD Trade, preuzme 10,85 odsto kapitala, odnosno 2.557 akcija manjinskih akcionara u nekada čuvenoj izdavačkoj kući Rad.

Vila Libri je, inače, krajem decembra 2023. godine za 1,9 miliona evra kupila paket od 67,64 odsto akcija Izdavačkog preduzeća (IP) Rad u postupku javnog prikupljanja ponuda, a koje su bile u vlasništvu Registra akcija i udela, kao i Fonda za razvoj. Udele u IP Rad, koje je danas većinski privatno akcionarsko društvo, i dalje poseduju Grad Beograd i gradska opština Stari Grad, kao i javna preduzeća Beogradske elektrane i Urbanizam iz Pančeva.

U najavi ponude za preuzimanje beogradska Vila Libri navodi da tu transakciju namerava da sprovede uz zajedničko delovanje sa kompanijom TCD Trade, takođe registrovanom u Beogradu. TCD Trade već poseduje 21,51 odsto kapitala IP Rad, tako da će buduća ponuda biti usmerena ka manjim akcionarima, koji „drže“ 2.557 akcija ili 10,85 odsto kapitala.

Među manjinskim akcionarima najviše kapitala IP Rad poseduje Grad Beograd – i to 1.004 akcije, odnosno 4,26 odsto kapitala. JKP Beogradske elektrane imaju udeo od 0,94 odsto, gradska opština Stari Grad 0,81 odsto, a JP Urbanizam iz Pančeva 0,28 odsto kapitala.

„Vila Libri se obavezuje da će u roku od 15 radnih dana podneti zahtev Komisiji za hartije od vrednosti za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje akcija i objaviti ponudu za preuzimanje odmah, odnosno najkasnije narednog radnog dana nakon prijema rešenja Komisije o odobrenju objavljivanja ponude“, stoji u obaveštenju koje je na portalu Beogradske berze objavljeno u sredu, 26. juna.

Logo IP Rad / Izvor: Ministarstvo privrede, profil preduzeća IP Rad

Ukoliko ponuda uspe, Vila Libri i TCD Trade postaće stopostotni vlasnici čuvene izdavačke kuće koja se, prema podacima Ministarstva privrede, suočila sa tri neuspešna pokušaja privatizacije tokom 2015. godine, kao i raskidom Ugovora o privatizaciji sa kompanijom Media II, koja ga je 2009. kupila na javnoj aukciji zbog „neplaćanja rate i raspolaganja imovinom suprotno odredbi ugovora“, kako je svojevremeno saopštila Agencija za privatizaciju.

Ta agencija je, inače, tokom 2008. godine optužila tadašnje rukovodstvo IP Rad za „opstrukciju, nesaradnju i nepoštovanje zakonom preuzetih obaveza“ u postupku privatizacije koji je počeo još 2002. godine.

Tokom ranijih pokušaja privatizacije u domaćim medijima se spekulisalo da bi potencijalni kupci najpre mogli da budu zainteresovani za zgradu IP Rad u Dečanskoj 12, ulici koja se nalazi u samom centru Beograda, u blizini Terazijskog tunela.

Uvidom u javno dostupne podatke Katastra može se videti da je IP Rad upisan kao vlasnik nekoliko celina poslovnog prostora u zgradi koja novi naziv „Zgrada grafičke industrije“ i ima zabeležbu svojstva kulturnog dobra od 16. septembra 2022. godine.

Trenutna tržišna kapitalizacija IP Rad, prema podacima Beogradske berze, iznosi 24,9 miliona dinara, a domaće tržište kapitala ne beleži nijednu kupoprodaju njegovih akcija u poslednje tri godine. Čak je istorijski najviša cena akcije IP Rad jednaka najnižoj – i iznosi 1.048 dinara, kolika je bila 18. septembra 2009. godine.

IP RAD AD BEOGRAD

DEČANSKA 12, BEOGRAD (STARI GRAD), Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
24.242.000,00 (2023)
Broj zaposlenih:
4 (2023)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.