Dug 20 kompanija i institucija premašio 21 milijardu dinara

Najveći dužnici EPS-a: Ko je platio račun, a ko stigao na „crni spisak“ od hakerskog napada do juna?

Firme u fokusuInfrastrukturaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

29.8.2024 13:22 Autor: Milica Rilak 9

Najveći dužnici EPS-a: Ko je platio račun, a ko stigao na „crni spisak“ od hakerskog napada do juna? Najveći dužnici EPS-a: Ko je platio račun, a ko stigao na „crni spisak“ od hakerskog napada do juna?
Elektroprivreda Srbije (EPS) i Srbijagas imaju obavezu u okviru aranžmana Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda da redovno objavljuju spiskove svojih najvećih dužnika. EPS podatke... Najveći dužnici EPS-a: Ko je platio račun, a ko stigao na „crni spisak“ od hakerskog napada do juna?

Elektroprivreda Srbije (EPS) i Srbijagas imaju obavezu u okviru aranžmana Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda da redovno objavljuju spiskove svojih najvećih dužnika.

EPS podatke o 20 najvećih dužnika objavljuje na mesečnom nivou, uz pauzu od decembra do marta, koja se može objasniti posledicama hakerskog napada krajem prošle godine. Poređenjem spiskova sa kraja 2023. sa ovogodišnjim vidi se da na njima više nema Telekoma Srbija i beočinske cementare Lafarge BFC, ali su zato među najveće dužnike dospeli gradovi Beograd i Novi Pazar, kao i proizvođač čeličnih armatura Metalfer Steel Mill iz Sremske Mitrovice.

Prema poslednjem preseku stanja u junu, EPS je od 20 najvećih dužnika potraživao nešto više od 21 milijarde dinara.

Poređenjem sa spiskom dužnika na dan 10. novembar 2023. godine, u koji je Biznis.rs imao uvid, a koji je i poslednji objavljen pre hakerskog napada u decembru, vidi se da je u međuvremenu Telekom Srbija nestao sa vrha te liste.

Telekom Srbija je, inače, poslednji put bio na tom neslavnom spisku upravo u novembru 2023. godine sa dugom od 322,7 miliona dinara, da bi na preseku EPS-ovih najvećih dužnika na dan 10. april tekuće godine ta kompanija „nestala“ sa liste, a ne pojavljuje se ni na majskom ni na najsvežijem, junskom spisku najvećih dužnika.

Sa EPS-ove liste „izbrisana“ je i beočinska cementara Lafarge BFC, koja se u novembru vodila kao dužnik sa 475,8 miliona dinara.

Pet najvećih dužnika Elektroprivrede Srbije trenutno su stečajna masa Železare Smederevo – čiju imovinu je kupila kineska HBIS grupa koja, kako napominju iz EPS-a, redovno izmiruje svoje tekuće obaveze. Dug za struju od 4,6 milijardi dinara prijavljen je u stečajnu masu.

Slede Infrastruktura železnice Srbije, Energetika iz Kragujevca i rudnik Resavica – tri od ukupno 12 kompanija u državnom, odnosno javnom vlasništvu među najvećim dužnicima.

Nove na spisku najvećih dužnika su uprave dva grada – Beograda i Novog Pazara. Beograd, prema junskom izveštaju EPS-a, duguje 803 miliona dinara za struju kada je reč o gradskoj upravi, dok se kao dužnici vode i beogradska javno-komunalna preduzeća Infostan tehnologije, Vodovod i kanalizacija, Beogradske elektrane, Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP), kao i JKP „Lazarevac“. Kada se saberu sva „beogradska“ dugovanja EPS-u u junu, dobija se iznos od 2,74 milijarde dinara.

Grad Beograd je, inače, prema podacima EPS-a, u prvoj polovini godine platio nešto više od milijardu dinara na ime računa za struju, ali je svejedno zabeležen prirast duga od 110 miliona dinara.

Gradska uprava Novog Pazara, inače, duguje 279,5 miliona dinara, dok se gradska uprava Kragujevca „ispisala“ sa spiskova objavljenih u 2024. godini, kao i JKP Vodovod iz Smederevske Palanke.

METALFER STEEL MILL DOO SREMSKA MITROVICA

RUMSKI DRUM 53A, 22000, Sremska Mitrovica, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
237.756.134,70 (2023)
Broj zaposlenih:
599 (2023)

Kompanije – dužnici u stečaju ili postupku privatizacije

Među najvećim dužnicima u junu našla se samo jedna aktivna privatna kompanija – sremskomitrovački Metalfer Steel Mill, sa 529 miliona dinara „u crvenom“. Metalfer je, međutim, u prvoj polovini godine EPS-u platio čak i više od Beograda – ukupno 1,27 milijardi dinara, no to nije bilo dovoljno da izbalansira račun.

Ostale kompanije dužnici odavno su ili u stečaju ili čekaju na privatizaciju. U stečaju su Srpska fabrika stakla, beogradski Radijator ili HIP Azotara, dok su na spisku za privatizaciju kada se za to steknu uslovi AD Politika ili kikindski Toza Marković.

Među stečajnim masama koje duguju EPS-u je i ona nekadašnjeg giganta IMR – Industrije motora Rakovica, na čijem mestu se planira izgradnja stambenog kompleksa od gotovo 350.000 kvadrata.

Pomenimo da su najveći dužnici EPS-a i gradske toplane Bora i Kruševca ali i jedan sportski klub – Vaterpolo klub Partizan.

Prema podacima EPS-a iz juna, VK Partizan nije izmirivao dugovanja za struju ove godine, a od januara do juna fakturisano im je 19,68 miliona dinara. Njihov dug prema poslednjem preseku iznosi 318 miliona dinara.

  • Jj992

    29.8.2024 #1 Author

    Kakav paradoks , grad Beograd najvise da duguje ….Sramota

    Odgovori

  • Ivana91

    29.8.2024 #2 Author

    Svuda je tako nista novo

    Odgovori

  • SHALIMAR

    29.8.2024 #3 Author

    Uprava Beograda i Novog Pazara najveci duznici,pa stvarno sramota…

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    30.8.2024 #4 Author

    A probaj da ne platiš račun eto hijena da seku

    Odgovori

  • Milutin

    31.8.2024 #5 Author

    Znači najvećim dužnicima se gleda kroz prste koji duguju milione i milijarde dinara, ali zato narodu sa malim primanjima su u stanju da isključe struju i zbog 5000 din duga.
    Bruka od države

    Odgovori

  • SUNCICA

    1.9.2024 #7 Author

    Ne moze se ispratiti vise ko je koga ukrao, bas su skocili racuni

    Odgovori

  • SENSEI

    2.9.2024 #8 Author

    A da li postoji neka beneficija za one koji su redovne platiše

    Odgovori

  • UNALINEA

    7.9.2024 #9 Author

    SRAMOTA!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.