APR objavila analizu poslovanja prema veličini privrednih društava

Najveći rast dobiti u 2022. ostvarila mikro preduzeća

Srbija

9.8.2023 16:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Najveći rast dobiti u 2022. ostvarila mikro preduzeća Najveći rast dobiti u 2022. ostvarila mikro preduzeća
Preko polovine pozitivnog neto rezultata u 2022. godini ostvarila su velika privredna društva, a najintenzivniji porast dobiti zabeležen je kod mikro društava, koja su... Najveći rast dobiti u 2022. ostvarila mikro preduzeća

Preko polovine pozitivnog neto rezultata u 2022. godini ostvarila su velika privredna društva, a najintenzivniji porast dobiti zabeležen je kod mikro društava, koja su u isto vreme najviše smanjila broj zaposlenih tokom prošle godine, saopštila je Agencija za privredne registre u okviru analize poslovanja prema veličini privrednih društava.

Velika privredna društva ostvarila su ukupan dobitak u iznosu od 455,8 milijardi dinara, koji je povećan za 66,1 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Rast profitabilnosti praćen je povećanjem broja zaposlenih, ukazali su iz APR i izneli podatak da su velika privredna društva imala za 27.770 više radnika u odnosu na 2021. godinu, kao i da su jedina zabeležila rast broja zaposlenih.

Najintenzivniji porast pozitivnog neto rezultata iskazala su mikro privredna društva, koja čine 85,5 odsto ukupnog broja privrednih društava.

Mikro društva su ostvarila dobitak od 42,8 milijardi dinara, koji je 2,8 puta veći u odnosu na prethodnu godinu, ali poslovanje ovih društava praćeno je smanjenjem broja zaposlenih za 11.769 radnika, istakli su iz APR. Dodali su da je taj segment zabeležio najveće smanjenje broja radnika u odnosu na ostala privredna društva posmatrano prema veličini.

Mala društva su realizovala dobitak od 168,8 milijardi dinara, koji je rastao po stopi od 5,1 odsto, a srednja društva zabeležila su za 15,9 odsto manji pozitivan neto rezultat, koji iznosi 196,7 milijardi dinara.

I kod malih i kod srednjih društava evidentiran je pad zaposlenosti – kod malih društava za 1.118 radnika, a kod srednjih društava za 9.508 zaposlenih radnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...