Siniša Mali reformator godine

NALED objavio Sivu knjigu sa 100 preporuka vladi, premijerka najavila velike reforme u zdravstvu

PoslovanjeSrbija

10.3.2023 14:17 Autor: Milica Rilak 12

NALED objavio Sivu knjigu sa 100 preporuka vladi, premijerka najavila velike reforme u zdravstvu NALED objavio Sivu knjigu sa 100 preporuka vladi, premijerka najavila velike reforme u zdravstvu
Smanjiti fiskalno opterećenje najnižih zarada, uvesti objedinjenu naplatu poreza i doprinosa za preduzetnike, uvesti zelene javne nabavke i uspostaviti javni elektronski registar neporeskih dažbina... NALED objavio Sivu knjigu sa 100 preporuka vladi, premijerka najavila velike reforme u zdravstvu

Smanjiti fiskalno opterećenje najnižih zarada, uvesti objedinjenu naplatu poreza i doprinosa za preduzetnike, uvesti zelene javne nabavke i uspostaviti javni elektronski registar neporeskih dažbina – ključne su preporuke Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koja je po jubilarni 15. put predstavila Sivu knjigu reformi u Palati Srbija, u prisustvu premijerke Ane Brnabić i članova njenog kabineta, predstavnika međunarodnih finansijskih organizacija kao i šefa delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea (Emanuel Giaufret).

Otvarajući skup, predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić istakao je da 15. izdanje Sive knjige donosi 18 novih i 82 ažurirane i unapređene preporuke za kreiranje boljih uslova poslovanja.

„Tokom 2022. godine resorne institucije usvojile su 12 predloga za unapređenje regulative i administrativnih procedura, u čemu je vodeće Ministarstvo finansija, a tokom prošle godine zaživele su velike, sistemske reforme poput uvođenja eFaktura i eFiskalizacije, za šta se NALED godinama zalagao“, rekao je Đokić.

Učesnici skupa, među kojima su bili i ministri Siniša Mali, Tanja Miščević, Mihailo Jovanović, Irena Vujović Tomislav Momirović i Bratislav Gašić, glasali su za najvažniju reformu u proteklih 15 godina, kao i za reformsku „izgubljenu šansu“.

Glasove okupljenih za najvažniju reformu odnelo je uvođenje eFakture, a veliki broj glasova dobilo je i uvođenje eGrađevinske dozvole i eŠaltera za upis u katastar.

Za propuštenu priliku i izgubljenu šansu okupljeni privrednici, predstavnici državnih, lokalnih i međunarodnih institucija odabrali su jedinstveni elektronski karton u privatnom i državnom zdravstvenom sistemu.

Foto: Milica RIlak, Biznis.rs

Premijerka Ana Brnabić je, obraćajući se učesnicima, istakla da veruje da je vlada spremna za velike reforme u zdravstvu.

„Prva velika stvar su izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i drugih zakona kako bismo uveli eKarton, što je stub reforme zdravstvenog sistema. A po prvi put povezaćemo državno i privatno zdravstvo“, poručila je Brnabić.

Ispričala je i da je uoči početka skupa dobila vest da je „mesto na jugu centralne Srbije“ ušlo u najuži izbor za otvaranje istraživačkog (R&D) centra i da su to investicije kakve država želi da privuče.

Premijerka je, osvrćući se sa preporuke NALED, poručila da „eAgrar već završavamo, a uskoro i novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji će rešiti pitanje konverzije zemljišta i legalizacije objekata“.

Naglasila je i da je izuzetno zadovoljna zbog toga što je sedam od 15 preporuka NALED-a u najnovijoj Sivoj knjizi iz domena digitalizacije.

Ministar finansija Siniša Mali, koji je poneo i titulu Reformatora godine, zahvalio je NALED-u na dugogodišnjoj saradnji oko reformi.

Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

„Ukoliko ne radimo zajedno i ne slušamo jedni druge, ni rešenja koja usvajamo neće biti dobra“, ocenio je Mali i skrenuo pažnju na zajednički projekat NALED-a i ministarstva u okviru borbe protiv sive ekonomije – igru „Uzmi račun i pobedi“.

„Vrednost PDV na 104 miliona računa, koliko su poslali građani, je 155 milijardi dinara“, rekao je Mali.

Najavio je da „sledeće godine idemo na dalje smanjenje poreza i doprinosa“, kao i da će u narednom periodu zaživeti eAkcize i eOtpravnice.

„Važna nam je dalja reforma Poreske uprave, a u naredna 24 meseca biće na raspolaganju aplikacija uz pomoć koje ćete moći da platite sve poreske obaveze“, rekao je Mali okupljenim privrednicima i drugim članovima NALED.

Mali je naglasio da će vlada nastaviti sa kapitalnim investicijama, kao i sa podizanjem plata i penzija u skladu sa planom „Srbija 2025“.

MInistarka za evropske integracije Tanja Miščević skrenula je pažnju na to da 22 od 100 preporuka NALED iz Sive knjige ima „evropski bedž“, odnosno da je u vezi sa pridruživanjem Srbije EU.

„Vladavina prava sa reformom pravosuđa i operacionalizacijom onoga što znači nezavisno sudstvo i tužilaštvo kao i reforme u domenu borbe protiv korupcije su od izuzetnog značaja“, rekla je Miščević.

Kada je reč o ostalim „evropskim preporukama“ NALED, istakla je da su u pripremi izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama, kako bi obuhvatio i tzv. „zelene“ i socijalne nabavke, navela je da se radi i na Zakonu o eksproprijaciji zajedno sa Evropskom komisijom, kao i da je u pripremi novi Zakon o radu, a da su spremni da se članovima NALED razgovaraju i o liberalizaciji propisa o deviznom poslovanju.

Predstavljanju Sive knjige NALED prisustvovali su i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli (Matteo Colangeli), direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, koji su obećali nastavak podrške Srbiji u oblastima ključnim za poboljšanje upravljanja, digitalizaciji, zelenoj tranziciji i evropskim integracijama.

  • NATI29

    11.3.2023 #1 Author

    Najbitnije je smanjiti poreze i doprinose zaposlenih da bi sve firme mogle prijaviti svoje radnike

    Odgovori

  • VANJA

    12.3.2023 #3 Author

    Konacno reforme u zdravstvu!

    Odgovori

  • MADMAX

    12.3.2023 #4 Author

    Kada bi uzeli spisak svih njihovih obećana ostavreno od toga je 10%.

    Odgovori

  • DANIJELA

    12.3.2023 #5 Author

    Valjda ce neki predlog vlada i usvojiti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.3.2023 #6 Author

    Videcemo sta ce biti od svega predlozenog…

    Odgovori

  • VILENJAK

    12.3.2023 #7 Author

    Kod nas sve ostane na planiranju, realizacija nam nije jača strana.

    Odgovori

  • Dea

    12.3.2023 #10 Author

    Daj Boze da i mi krenemo s mesta

    Odgovori

  • MARA

    12.3.2023 #11 Author

    Svako malo se nešto najavljuje… Da vidimo šta će da od svega toga da bude..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...