Probijanje zakonskih rokova za rešavanje predmeta sve duže

Do građevinskih dozvola najbrže se dolazi u Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Čačku

BiznisInfrastruktura

23.2.2023 15:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Do građevinskih dozvola najbrže se dolazi u Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Čačku Do građevinskih dozvola najbrže se dolazi u Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Čačku
U godini koju su obeležili ratni sukobi i tenzija na globalnom tržištu, u Srbiji je ponovo zabeležen rast broja zahteva za izdavanje elektronskih građevinskih... Do građevinskih dozvola najbrže se dolazi u Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Čačku

U godini koju su obeležili ratni sukobi i tenzija na globalnom tržištu, u Srbiji je ponovo zabeležen rast broja zahteva za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola. Ukupno je podneto 144.139 zahteva ili četiri odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim prema saopštenju Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC Klub), radnog tela NALED-a evidentno je i da službenici iz godine u godinu sve više probijaju zakonske rokove za rešavanje predmeta.

Prema podacima NALED–a, najuspešniji gradovi u izdavanju sve četiri vrste dozvola za gradnju su Sremska Mitrovica, Kruševac i Čačak, dok su u top 10 i Kraljevo, Sombor, Vršac, Kragujevac, Kikinda, Pančevo i Pirot. Kada je reč o opštinama sa brojem zahteva iznad republičkog proseka, najbolji su Bogatić, Novi Bečej i Vrbas, a rezultatima se ističu i Gornji Milanovac, Kovin, Svilajnac, Topola, Ub, Ćuprija i Aleksinac.

Gost na sednici BFC Kluba, ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović, naglasio je da građani sve više koriste elektronske usluge što se vidi i po rastu broja naloga na Portalu eUprava.

“U 2022. imali smo u proseku po 1.000 novih korisnika sedmično, a prošle nedelje registrovano je čak 25.000. Više od 10.000 građana otvorilo je nalog u Pošti Srbije, a manji broj obratio se Upravi za trezor i poljoprivrednim stručnim službama. Svega stotinak stanovnika posetilo je šalter svoje lokalne samouprave, iako u gotovo svim opštinama i gradovima imamo tzv. eŠalter za pomoć pri otvaranju naloga. To znači da bi lokalne samouprave trebalo više da promovišu ovu mogućnost”, rekao je ministar Jovanović.

Foto: NALED

Podaci pokazuju da dve trećine lokalnih samouprava (63 odsto) kasni u izdavanju svih dozvola, pri čemu je to kašnjenje nešto veće u gradovima nego u opštinama. Najveće probijanje dešava se kod izdavanja lokacijskih uslova, koje investitori mogu da dobiju u proseku za 38 dana, iako je zakonski rok 28.

Upotrebnu dozvolu trebalo bi da dobiju za najviše pet dana, ali je pribavljaju za 14 (gotovo tri puta duže od zakonskog roka) dok se do građevinske dozvole može doći za 10 dana (rok je pet). Najčešći razlozi za nepoštovanje zakona je manjak službenika u lokalnim samoupravama usled višegodišnje zabrane zapošljavanja. Uprkos tom izazovu, uspele su da reše čak 86 odsto zahteva pozitivno i odobre gradnju.

Elektronske građevinske dozvole prva su zaokružena javna elektronska usluga uspostavljena 2016. godine, dok lokalni indeks eUprave (LEI) pokazuje da je danas nivo razvijenosti elektronskih usluga na lokalu na 40 odsto od željenog nivoa. Gradovi i opštine dosad su u proseku digitalizovale oko 20 odsto svojih administrativnih procedura. Potpredsednik BFC kluba i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić izjavio je da su lokalne samouprave svesne da je digitalizacija neophodan preduslov za razvoj.

“Trudimo se da administracija na svim nivoima bude brža, efikasnija, spremnija da odgovara na zahteve građana i privrede i da ponudi bolje javne servise. Šabac ima dostupnih devet eUsluga i usluge digitalne asistentkinje MIA. U narednom periodu nastavićemo da radimo na proširivanju eUsluga”, objasnio je Pajić.

BFC Klub okuplja 25 gradova i opština u Srbiji koje su uspešno prošle ili se nalaze u Programu sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE). U Srbiji trenutno 11 lokalnih samouprava ima važeći BFC SEE certifikat, a u pet zemalja regiona (Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Severna Makedonija) ukupno 45, dok je kroz proces sertifikacije prošlo više od 100 gradova i opština.

 • MAJA

  23.2.2023 #1 Author

  Sto nije tako u Beogradu

  Odgovori

 • TATJANA

  24.2.2023 #2 Author

  To ne treba da bude duže od svega nekoliko dana

  Odgovori

 • Tina

  26.2.2023 #3 Author

  Svaka dozvola, kako za lokaciske uslove tako gradjevinska, mora dobro da se preispita. Zar je tu vazna brzina?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.