Rekordan nivo stranih investicija u Srbiji

Nema daljeg rasta cena energenata, poručuje predsednik Srbije

Srbija

21.2.2024 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nema daljeg rasta cena energenata, poručuje predsednik Srbije Nema daljeg rasta cena energenata, poručuje predsednik Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je Srbija u prvih 45 dana ove godine zabeležila rekordan nivo stranih investicija, kao i... Nema daljeg rasta cena energenata, poručuje predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je Srbija u prvih 45 dana ove godine zabeležila rekordan nivo stranih investicija, kao i „da bi bio srećan ako bismo ove godine mogli da dostignemo nivo od pet milijardi stranih investicija.“


„Nema daljeg rasta cena energije, da ne bismo izgubili kompetitivost, hoćemo da ostanemo privlačni za strane investitore“, poručio je Vučić.

Govoreći o rastu plata on je rekao da je Srbija u kratkom periodu napredovala kad je reč o rastu prosečnih plata, ali je napomenuo da nije zadovoljan brzinom rasta penzija.

„Penzije nam nisu dovoljno brzo pratile plate i moraćemo na tome da radimo. Želimo da penzije brže prate plate“, poručio je predsednik Srbije.

Upitan da li to sistem može da izdrži, Vučić kaže da „sistem to mora da izdrži, jer vodimo računa o deficitu, javnom dugu i kreditnom rejtingu, odnosno o troškovima novca koji treba da nabavimo“.

Vučić je dodao da je prosečna penzija u Srbiji značajno viša od onog iznosa koji se prikazuje, jer prosek spuštaju poljoprivredne penzije.

„Imamo problem, jer nama prosek penzija spuštaju poljoprivredni penzioneri koji i nisu penzioneri. To je socijalna kategorija. Oni nisu ništa uplaćivali u budžet tokom svog radnog veka“, ukazao je predsednik i dodao da „moramo da računamo na to da i danas imamo zahteve da, iako neko ne uplaćuje u penzijski fond, očekuje od države da mu se to isplati.“


„Mi moramo da razvijamo privatne penzijske fondove. Moramo i prema penzionerima koji su radili i poljoprivrednim penzionerima i samostalnim delatnostima i vojnim penzionerima da se obraćamo i ophodimo drugačije“, naglasio je Vučić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...