Akcionarima bilo ponuđeno 25.000 dinara po akciji

Nemačka kompanija nije uspela da konsoliduje vlasništvo u Messer Tehnogasu

BerzaPoslovanjeSrbija

18.4.2024 10:07 Autor: Milica Rilak 2

Nemačka kompanija nije uspela da konsoliduje vlasništvo u Messer Tehnogasu Nemačka kompanija nije uspela da konsoliduje vlasništvo u Messer Tehnogasu
Messer SE, većinski vlasnik domaćeg Messer Tehnogasa, nije uspeo da prikupi 185.711 akcija, odnosno 17,91 odsto kapitala i tako konsoliduje vlasništvo u toj kompaniji,... Nemačka kompanija nije uspela da konsoliduje vlasništvo u Messer Tehnogasu

Messer SE, većinski vlasnik domaćeg Messer Tehnogasa, nije uspeo da prikupi 185.711 akcija, odnosno 17,91 odsto kapitala i tako konsoliduje vlasništvo u toj kompaniji, ali su zato uspeli da tokom ponude za preuzimanje otkupe 36.396 akcija ili 3,51 odsto kapitala.

Manjinskim akcionarima je bilo ponuđeno 25.000 dinara po akciji, ali je mali broj njih prihvatio da po toj ceni proda svoj kapital. To, međutim, nije sprečilo Messer SE da ovu ponudu za preuzimanje oceni uspešnom.

Prema podacima o prijavljenim transakcijama na Beogradskoj berzi, od 25. marta – kada je ponuda za preuzimanje objavljena, do 15. aprila – kada je istekla, vlasnike su promenile 19.022 akcije. Poslednjeg dana važenja ponude prijavljeno je da je vlasnike promenilo 18.250 akcija, što je tek oko deset odsto broja akcija koji je „ciljao“ Messer SE.

Zvaničan izveštaj o preuzimanju akcija nemačke kompanije Messer SE ocenjuje, međutim, ovu ponudu uspešnom, pošto sada zajedno sa „licima koja sa njima zajednički deluju pre ponude“ poseduju 85,60 odsto kapitala Messer Tehnogasa. U tom izveštaju Messer SE navodi da su preuzeli ukupno 36.396 akcija ili 3,51 odsto kapitala.

Messer SE je inače već posedovao 82,09 odsto akcija, a kako je istaknuto u ponudi za preuzimanje, ponuđač nema nameru da menja osnovnu delatnost ciljnog društva i mesto njenog obavljanja i nastojaće da unapredi buduće poslovanje.

„Ponuđač namerava da investira u dalji razvoj ciljnog društva, a namere ponuđača vezane su za unapređenje uslova rada i materijalnog položaja zaposlenih, kao i unapređenje znanja i veština zaposlenih“, stajalo je u ponudi za preuzimanje koju je uradila brokerska kuća M&V Investments.

Foto: Beogradska berza

Početkom februara po prvi put su u domaćim medijima objavljene spekulacije da se Messer Tehnogas sprema za delistiranje i da su tri domaće banke angažovane kako bi obezbedile kredit za otkup akcija. Da su ponudu za preuzimanje prihvatili svi manjinski suvlasnici Tehnogasa, Messer SE morao bi da za ciljani broj akcija izdvoji 4,64 milijarde dinara ili oko 40 miliona evra.

Ono što je svakako na kratak rok izbegnuto je delistiranje Messer Tehnogasa sa Beogradske berze, što je inače dugogodišnji trend koji muči domaće tržište kapitala. Nemački Messer SE morao bi, naime, da postane vlasnik 90 odsto kapitala da bi – kao što se desilo akcionarima Luke Beograd – stekao pravo na prinudni otkup svih akcija.

Od početka ove godine, akcije ukupno pet kompanija isključene su iz berzanskog trgovanja, od kojih su skupštine akcionara dva akcionarska društva – Jadrana iz Nove Gajdobre i Vodoprivrede iz Smederevske Palanke – odluku o povlačenju sa Berze donele po okončanju postupaka prinudnog otkupa akcija i konsolidacije vlasništva.

Pomenute kompanije su, međutim, „male“ u odnosu na Messer Tehnogas, koji je među najlikvidnijim akcijama na Beogradskoj berzi.

Eventualno delistiranje nekog od članova koji ima veći ponder i veću likvidnost bio bi veliki udarac za ionako posrnulo tržište akcija. Primera radi, prošle godine je promet akcija pao na 26,4 miliona evra, što je u proseku 100.000 evra na dnevnom nivou ili za skoro 40 odsto lošiji rezultat u odnosu na godinu pandemije kada je tržište prethodni put dotaklo dno“, upozorio je u razgovoru za Biznis.rs o trendu delistiranja Nenad Gujaničić, glavni broker Momentum Securities.

  • LENA

    18.4.2024 #1 Author

    Ipak, ovo izbegava kratkoročno delistiranje sa Beogradske berze, što je dobro za tržište kapitala.

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #2 Author

    Good to know !

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...