Predstavljen novi dvogodišnji projekat organizacije "GIZ"

Nemačka spremna da finansijski podrži MSP iz Srbije na prelasku u zelenu ekonomiju

PreduzetnikSrbija

26.9.2024 17:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka spremna da finansijski podrži MSP iz Srbije na prelasku u zelenu ekonomiju Nemačka spremna da finansijski podrži MSP iz Srbije na prelasku u zelenu ekonomiju
Direktna finansijska pomoć i podrška pri iskorišćavanju potencijala zelene ekonomije kroz unapređenje poslovnog okvira i podizanje kapaciteta najavljena je za domaća mikro, mala i... Nemačka spremna da finansijski podrži MSP iz Srbije na prelasku u zelenu ekonomiju

Direktna finansijska pomoć i podrška pri iskorišćavanju potencijala zelene ekonomije kroz unapređenje poslovnog okvira i podizanje kapaciteta najavljena je za domaća mikro, mala i srednja preduzeća (MSP) na prvoj konferenciji projekta „Zelena ekonomija u Srbiji“, saopštila je nemačka organizacija GIZ.

Radi se o projektu koji finansira nemačko Savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj BMZ, a sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom privrede i Privrednom komorom Srbije.

Mikro, mala i srednja preduzeća čine 99 odsto srpskih preduzeća i ovim projektom se, kako ističu iz GIZ-a, podstiču i motivišu da prilagode svoje poslovne modele i procese principima zelene i cirkularne ekonomije i stvore inovativne proizvode i usluge za globalno tržište sa ciljem dekarbonizacije privrede i zaštite životne sredine.

Državna sekretarka u Ministarstvu privrede Andrea Horvat Kiralj izrazila je uverenje da će projekat „Zelena ekonomija u Srbiji“ biti još jedan u nizu primera višegodišnje uspešne saradnje Srbije i Nemačke.

Usklađivanje sa ekološkim zahtevima poslovanja, smanjenje emisije štetnih gasova, korišćenje obnovljivih izvora energije, energetska efikasnost i efikasna upotreba resursa, smanjenje zagađenja vazduha, vode i zemljišta i cirkularna ekonomija – sve su to teme koje su sada postale relevantne za svako preduzeće u Srbiji, kako zbog neposrednog uticaja poskupljenja energenata, tako i zbog neophodnosti prilagođavanja zahtevima tržišta Evropske unije sa kojim posredno ili neposredno veliki broj domaćih preduzeća posluje“, poručila je Horvat Kiralj.

Šefica odeljenja za privrednu saradnju u Ambasadi Nemačke u Srbiji Judit Hofman podsetila je da je Srbija potpisivanjem Deklaracije o zelenoj ekonomiji 2020. godine postala deo Zelene agende za Zapadni Balkan.

„Kroz projekat „Zelena ekonomija u Srbiji’ odabraćemo mikro, mala i srednja preduzeća u određenim krucijalnim sektorima kako bismo im pružili konkretnu pomoć, a vodićemo računa da pri selekciji posebno obratimo pažnju na preduzetnice i druge grupe koje se potencijalno susreću sa izazovima zbog tranzicije ka zelenoj ekonomiji“, kazala je Judit Hofman.

Ovaj projekat će se sprovoditi do kraja 2026. godine, a poseban fokus je na malim i srednjim proizvodnim preduzećima, mikro preduzećima u poljoprivredi i turizmu, naročito preduzećima koja vode žene, kako bi se unapredila njihova konkurentnost i omogućila integracija u internacionalne lance dobavljača.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.