Udeo razmene dvostruko veći od ostalih zemalja

Nemačka ubedljivo najveći trgovinski partner Srbije, ključna destinacija za domaća MSP

AnalizaEUSrbija

28.3.2024 12:23 Autor: Ljiljana Begović 10

Nemačka ubedljivo najveći trgovinski partner Srbije, ključna destinacija za domaća MSP Nemačka ubedljivo najveći trgovinski partner Srbije, ključna destinacija za domaća MSP
Na godišnjoj skupštini članova Nemačko-srpske privredne komore predstavljeni su rezultati ekonomske analize “Trgovinski odnosi između Srbije i Nemačke u periodu od 2015. do 2022.... Nemačka ubedljivo najveći trgovinski partner Srbije, ključna destinacija za domaća MSP

Na godišnjoj skupštini članova Nemačko-srpske privredne komore predstavljeni su rezultati ekonomske analize “Trgovinski odnosi između Srbije i Nemačke u periodu od 2015. do 2022. godine”.

Zaključak izveštaja je da je Nemačka ključna destinacija za srpska mala i srednja preduzeća i na osnovu te saradnje postepeno se gradi srpski „Mittelstand“.

Mittelstand se često opisuje kao srce nemačke privrede – i to s pravom, s obzirom na to da srednje firme čine najveći udeo u ekonomskoj proizvodnji zemlje, zapošljavaju oko 60 procenata svih radnika, pružaju ključnu obuku i značajno doprinose korporativnom poreski prihodi u Nemačkoj.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić otvorivši godišnju skupštinu članova Nemačko-srpske privredne komore istakao da je trgovinska saradnja sa Nemačkom gotovo dvostruko veća nego sa bilo kojom drugom zemljom na ovoj planeti, kao i da su čvrsti odnosi zasnovani na stranim direktnim investicijama i trgovinskim vezama između Srbije i Nemačke rezultat kombinacije istorijskih veza, strateških investicija i međusobnih ekonomskih interesa.

„Dolazak nemačkih kompanija stvorio je okruženje u Srbiji u kojem su domaći proizvođači mogli da nauče i usvoje nove i inovativne tehnologije proizvodnje i upravljanja, standarde i mere osiguranja kvaliteta kao i nove tehnologije koje je potrebno primeniti u široj industriji“, poručio je Grujić.

Foto: Nemačko-srpska privredna komora 

Nemačka je ubedljivo naveći trgovinski partner Srbije sa gotovo dvostruko većim udelom od ostalih, drugoplasiranih zemalja. Potpomognut snažnim prilivom stranih direktnih investicije (SDI) iz nemačkog kapitala, izvoz iz Srbije u Nemačku je u periodu od 2015. do 2022. godine rastao je za 15,8 odsto godišnje – brže od uvoza, koji je zabeležio stopu rasta od 11,1 odsto.

To je dovelo do posledičnog smanjenja spoljnotrgovinskog deficita Srbije sa 667 miliona evra na 385 miliona evra. Ako se uzme u obzir i priliv SDI, deficit platnog bilansa Srbije s Nemačkom skoro da je zatvoren.

Osnivač, predsednica Upravnog odbora i glavna ekonomistkinja Centra za visoke ekonomske studije (CEVES-a) dr Kori Udovički je predstavivši rezultate studije Trgovinski odnosi između Srbije i Nemačke u periodu od 2015. do 2022. godine čiji je autor CEVES, istakla da su privredni odnosi sa Nemačkom najvažniji bilateralni odnosi za Srbiju, kao i da oni iz dana u dan jačaju.

Samo u poslednje dve godine srpski izvoz u Nemačku porastao je za 60 odsto, a robna razmena s Nemačkom čini 15 procenata ukupne robne razmene Srbije. To je u velikoj meri rezultat dugogodišnjih nemačkih investicija u Srbiju, ali i odraz dubljih kompatibilnosti“, navela je predsednica i glavna ekonomistkinja CEVES-a.

Foto: Nemačko-srpska privredna komora 

Rezimirajući najvažnije rezultate ovog ekonomskog istraživanja Udovički je zaključila da je Nemačka ključna destinacija za srpska mala i srednja preduzeća, kao i da se na osnovu te saradnje postepeno gradi i srpski „Mittelstand“.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad je potvrdila da studija pokazuje bliske trgovinske odnose Nemačke i Srbije, istakavši da ono što još više ohrabruje jeste činjenica da su nemačke investicije otvorile brojna radna mesta u Srbiji i da su imale značajan pozitivan uticaj na inovativne poslovne prakse, kako je i predsednik Nemačko-srpske privredne komore u svom uvodnom obraćanju poručio.

„Želeli bismo da građani ove zemlje mnogo brže osete rezultate reformi koje Srbija sprovodi na putu ka EU. Srbija ima potrebne kapacitete i mogla bi da bude pokretačka snaga za ceo region. Nemačka će aktivno podržavati korake Srbije na putu ka EU“, zaključila je ambasadorka Nemačke u Srbiji.

Foto: Nemačko-srpska privredna komora 

Na konferenciji je iznet zaključak da je sektor mobilnosti kamen-temeljac spoljnotrgovinskih odnosa između Srbije i Nemačke.

“Pokreću ga značajne nemačke investicije, a odlikuje se velikim obimom poluproizvoda koji se izvoze iz Srbije. Ovaj sektro zabeležio je rast od 229 odsto u periodu od 2015. do 2022. godine, sa vrednošću od skoro 2,1 milijarde evra, što čini oko 50 odsto izvoza iz Srbije u Nemačku. Sektor mobilnosti je oslonac bilateralne robne razmene između Nemačke i Srbije, a u prethodnom periodu beleži razvoj zahvaljujući snažnom prilivu nemačkog kapitala”, navodi se u analizi.

Od ukupnih stranih investicija u Srbiji, više od 19 procenata namenjeno je industrijama vezanim za mobilnost. Osim toga, uvoz iz Nemačke u Srbiju vezan za sektor mobilnosti činio je oko 25 odsto ukupnog uvoza i najvećim delom se sastojao iz proizvoda namenjenih krajnjoj potrošnji (putničkih vozila), ali je nezanemarljiv deo uvoza bio namenjen daljoj proizvodnji i kasnijem reeksportovanju u Nemačku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...