Kredit od šest miliona evra namenjen investicijama

Srbija među zemljama koje dobijaju zajam od banke Saveta Evrope

BankeEUSrbija

27.3.2024 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija među zemljama koje dobijaju zajam od banke Saveta Evrope Srbija među zemljama koje dobijaju zajam od banke Saveta Evrope
Razvojna banka Saveta Evrope odobrila je zajmove vredne 1,3 milijardi evra za 11 zemalja članica te organizacije, uključujući i Srbiju, saopšteno je u Strazburu.... Srbija među zemljama koje dobijaju zajam od banke Saveta Evrope

Razvojna banka Saveta Evrope odobrila je zajmove vredne 1,3 milijardi evra za 11 zemalja članica te organizacije, uključujući i Srbiju, saopšteno je u Strazburu.

U Savetu Evrope je rečeno da je jedan od tih zajmova, namenjenih investicijama, odobren Srbiji, prenosi N1.

Guverner te banke Karlo Montićeli (Carlo Monticelli) izjavio je da su zajmovi namenjeni za investicije u mikrofinansiranje, zdravstvo, obrazovanje i rekonstrukcije posle katastrofa. Dodao je da je banka odobrila zajam Ukrajini za hitno zbrinjavanje stanovništva koje je ostalo bez domova.

Kako se navodi u saopštenju, kredit od šest miliona evra za 3Bank akcionarsko društvo Novi Sad će pomoći u podršci ruralnim preduzećima i poljoprivrednicima u udaljenim oblastima.

„Novi zajmoprimac za CEB, 3Bank, posvećen je pružanju finansijskih i savetodavnih usluga onima koje tradicionalne banke zanemaruju ili su finansijski isključene. Zajam je namenjen malim poljoprivrednicima, mikropreduzetnicima sa nedovoljno finansijskih sredstava, samostalnim preduzetnicama, početnicima i malim trgovcima“, ističe se u saopštenju Razvojne banke Saveta Evrope.

CEB naglašava da njeno finansiranje popunjava kritične praznine u mikrofinansijskom sektoru u Srbiji, kao i da su pomenuta sredstva „od vitalnog značaja za rast poslovanja, otvaranje novih radnih mesta i inkluzivni razvoj“.

Da bi se podržao kreditni profil zajmoprimca, pokriće garancijom će biti obezbeđeno sa CEB-ovog računa socijalne dividende (SDA), navodi Razvojna banka Saveta Evrope. Banka je istovremeno odobrila i kredite za Bosnu i Hercegovinu, Finsku, Francusku, Nemačku, Island, Poljsku, Slovačku, Španiju, Tursku i Ukrajinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...