Leksikon 2023: Miljana Pejić

Nezapamćene majske tragedije u Srbiji obeležile 2023. godinu

SrbijaSvet

14.1.2024 14:07 Autor: Miljan Paunović 12

Nezapamćene majske tragedije u Srbiji obeležile 2023. godinu Nezapamćene majske tragedije u Srbiji obeležile 2023. godinu
Generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije i diplomirana politikološkinja za međunarodne poslove, Miljana Pejić, članica je Saveta za mlade Vlade Srbije i Saveta za... Nezapamćene majske tragedije u Srbiji obeležile 2023. godinu

Generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije i diplomirana politikološkinja za međunarodne poslove, Miljana Pejić, članica je Saveta za mlade Vlade Srbije i Saveta za rodnu ravnopravnost, gde kao predstavnica mladih zastupa njihove interese. Članica je Upravnog odbora Beogradskog međunarodnopravnog kruga, aktivistkinja Ženske platforme za razvoj Srbije i Alumni mreže OSCE Akademije dijaloga za mlade žene iz Beograda i Prištine.

U prethodnih sedam godina učestvovala je u brojnim međunarodnim i nacionalnim procesima za kreiranje i praćenje sprovođenja javnih politika. Tokom studentskih dana bavila se debatom, a potom je bila i koordinatorka Debatnog kluba Fakulteta političkih nauka. Debata joj je i dalje stil života, osmišljavajući i sprovodeći obuke za sticanje debatnih i veština javnog nastupa. Debatna je trenerica akademske debatne mreže Otvorene komunikacije i ima desetogodišnje iskustvo u direktnom radu sa srednjoškolcima i studentima/kinjama.

U 2022. godini dobitnica je priznanja „Ličnost godine“ koju dodeljuje Misija OEBS-a u Srbiji i nagrade Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije za doprinos unapređenju položaja mladih iz perspektive rodne ravnopravnosti.

Miljana Pejić je za Biznis.rs govorila o svojim najjačim utiscima iz 2023. godine, kao i o tome šta očekuje u 2024.

Događaj godine

– Nezapamćene majske tragedije u Srbiji, od kojih nisam sigurna da možemo da se oporavimo kao društvo, obeležile su 2023. godinu. Ono što je takođe obeležilo ostatak godine je nedostatak adekvatne reakcije institucija na nasilje u svim sferama društva, ali i nedostatak sistemske podrške razvoju mladih i unapređenju omladinske politike. Teme koje su prioritet mladima čini se da nisu prioritet institucijama, ali i drugim političkim akterima, imajući u vidu da su teme bezbednosti i mentalnog zdravlja mladih bile skoro neprimetne u političkoj predizbornoj kampanji krajem godine.

Ličnost godine

– Za ličnost 2023. godine biram neustrašivu mladu aktivistkinju Emiliju Milenković. Emilija je aktivistkinja organizacije „Naš svet naša pravila“ iz Vranja, a upravo u svojoj lokalnoj zajednici inicirala je prvi Dijalog mladih sa gradonačelnikom Vranja, čime je uticala na promene u svojoj zajednici. Pored toga, ona je studentkinja Fakulteta političkih nauka, zaposlena sa punim radnim vremenom i stiže da se bavi aktivizmom na različite načine – od dijaloga sa institucijama do uličnih protesta i potpisivanja raznih inicijativa.

Emilijin aktivizam u Srbiji je samo primer da mladi mogu da se motivišu i izbore za promene, da žele da doprinesu razvoju svoje lokalne zajednice, ali i čitave države. Emilija je primer neustrašive i hrabre mlade žene koja ličnim primerom dokazuje koliko su mladi snažni, uporni i kompetentni i sigurna sam da je uzor brojnim drugim mladim ženama i muškarcima širom Srbije.

Najbolji poslovni potez godine

– Sinergija različitih aktera iz državnog, poslovnog i civilnog sektora koja se desila oko podrške mladima da imaju brže i kvalitetne zaposlenje. U 2023. godini napravljeni su važni koraci ka uspostavljanju programa Garancija za mlade, koji će se u 2024. godini pilotirati u tri filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, u Kruševcu, Nišu i Sremskoj Mitrovici. Privredna komora Srbije, Unija poslodavaca Srbije, zajedno sa Ministarstvom za rad i Nacionalnom službom za zapošljavanje i omladinskim sektorom, preduzele su korake da mladi koji su van sistema lakše i brže dobiju prilike za dalje obrazovanje, radnu praksu ili zaposlenje, što je jedan od najvećih izazova za mlade u Srbiji.

Promašaj godine

– Sve kompanije koje i dalje ne plaćaju svoje praktikante i praktikantkinje i nude im uslove za rad koji im ne omogućavaju lični i profesionalni razvoj. Smatramo da mladi mogu mnogo da ponude na svom prvom radnom mestu, ukoliko im se pruži prilika, podrška i mentorstvo. Verujemo da njihovo zalaganje treba da bude prepoznato i kompenzovano kroz pristojnu naknadu na mesečnom nivou i nadamo se da će i poslodavci uvideti potencijal ulaganja u mlade kadrove na ovakav način.

Očekivanja u 2024. godini

– Uspostavljanje sistemske brige o mladima, pre svega kroz kvalitetnije obrazovanje i lakšu tranziciju na tržište rada. Očekujemo da nova Vlada uspostavi Ministarstvo omladine, za razliku od prethodnih prispajanja omladine raznim sektorima kojima ne pripada. Očekujemo više resursa za omladinsku politiku i usvajanje ključnih zakona po meri mladih: Zakona o radnim praksama, Zakona o volontiranju i Zakona o mladima. I poslednje, očekujemo da se o mladima brine više i u Narodnoj skupštini i da se prepozna važnost osnivanja Odbora za mlade.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...