pred izbor domaćeg predstavnika za Eurosong 2022

Nikad jača konkurencija na „Pesmi za Evroviziju 22“

KulturaLifestyleManifestacijeSrbijaU fokusu

2.3.2022 11:32 Autor: Miljan Paunović 20

Nikad jača konkurencija na „Pesmi za Evroviziju 22“ Nikad jača konkurencija na „Pesmi za Evroviziju 22“
Dugo najavljivana „Pesma za Evroviziju 22“ počinje u četvrtak, 3. marta, a dva dana kasnije, u subotu 5. marta uživo na Radio-televiziji Srbije (RTS)... Nikad jača konkurencija na „Pesmi za Evroviziju 22“

Dugo najavljivana „Pesma za Evroviziju 22“ počinje u četvrtak, 3. marta, a dva dana kasnije, u subotu 5. marta uživo na Radio-televiziji Srbije (RTS) saznaćemo koja će kompozicija predstavljati našu zemlju na prestižnom muzičkom takmičenju u Torinu od 10. do 14. maja.

Dobri poznavaoci ove manifestacije kažu da konkurencija nikada nije bila veća i jača. Od ukupno 36 pesama izabranih za ovogodišnje takmičenje samo jedna će jedna izboriti vizu za Italiju i Eurovision Song Contest.

Zanimljivo je da pobednici i jedne i druge manifestacije ne dobijaju nikakvu novčanu nagradu, ali zato dobijaju, možemo reći, svetsku slavu poput grupe ABBA ili Celine Dion, ukoliko znaju da iskoriste trenutak, što im kasnije može doneti prilično dobre zarade, one milionske.

Još interesantnije je i to što će ove godine na domaćoj „Pesmi za Evroviziju 22“ nastupiti i novinarka portala Biznis.rs Julijana Vincan, koja se profesionalno bavi i muzikom, a milionskoj publici predstaviće se pesmom „Istina i laži“ u petak, 4. marta – druge polufinalne večeri.

Vincan se nada pobedi, ali dodaje da se neće razočarati ukoliko ne ode u Torino.

„Ovogodišnji festival je izuzetno jak, ne samo što se tiče imena, nego i kada je o pesmama reč. Takođe, nastupa i dosta izvođača koji su poznati publici i imaju veliki broj obožavatelja koji će sigurno glasati za svoje favorite, bez obzira na to kakve su pesme i nastupi. Kako je ovo moja prva solo pesma ikada, već samo učešće predstavlja veliki uspeh, pošto se nikada nije prijavilo ovoliko muzičara/autora za Beoviziju, a postignut je rekord. Takođe, ulazak u finale bi dodatno skrenuo pažnju na Playade i na mene, što je novim imenima od neizmernog značaja. Tome se najviše nadam, a odlazak u Torino bio bi definitivno potpuni procvat moje muzičke karijere, najviše zato što nakon ovog festivala planiram da aktivno nastavim sa muzičkim stvaralaštvom i radom“, kaže naša koleginica i učesnica ovog muzičkog takmičenja.

Torino / Foto: Pixabay.com

Pripreme i odlazak na Evroviziju koštaju. Vincan kaže da nije upućena koliko se para potroši na organizaciju jednog ovakvog festivala, ali svakako je reč o velikoj sumi.

„Međutim, gledanost može da opravda takva ulaganja, jer ljudi i dalje veoma vole domaći izbor za Eurosong, odnosno Evroviziju. Što se ličnih ulaganja tiče, to je zaista individualno. Ne ulažu isto svi izvođači u produkciju svoje pesme, scenografije, kostime, šminku, kosu, izgled uopšte, pa potom marketing i ostalo. Mogu samo da procenim da se jedna ovakva akcija, u koju se upušta jedan muzičar, broji u hiljadama evra i predstavlja ogroman izdatak, ne samo materijalno, već i vremenski, energetski. Otkako sam saznala da sam ušla u uži izbor, moj život je bukvalno potpuno drugačiji i gledam da svaki trenutak iskoristim za nešto produktivno“, ističe Julijana.

Dok umetnici pevaju, političari ratuju, te tako kriza u Ukrajini već uzima danak i ovom takmičenju, jer je Rusiji zabranjeno da učestvuje na Eurosongu. Vincan kaže da svaki događaj takvog tipa utiče na sva dešavanja i u ostalim državama u manjoj ili većoj meri.

Julijana Vincan / Foto: Tijana Janković Jevrić – Miss-Stills-Photography

„Uvek sam mišljenja da ne može jednima da bude dobro, a drugima mnogo loše, i da se to negde ne odrazi na sve. Posledice tako ozbiljnih dešavanja verovatno ćemo tek osetiti jače i na svojoj koži, a za sada, što se festivala tiče, videli smo da je Rusija isključena iz same Evrovizije. Dešavanja u Evropi održavaju se čak i na rezultate samog takmičenja, i to više nije nikakva tajna“, objašnjava učesnica domaćeg takmičenja i dodaje da na našem nacionalnom izboru za sada nema jasnih uticaja na festival u tom smislu.

„Ono što mogu trenutno da primetim je da tekstopisac Vildana Husibegović, koja je iz Bosne i Hercegovine, ima problem da dođe u Srbiju ovog petka upravo zbog tih događaja, jer je u toj zemlji došlo do konkretnijih izmena koje direktno utiču na život građana, koji su sa druge strane počeli da prave zalihe hrane i ostalih stvari, upravo uplašeni trenutnih zbivanja“, ističe Vincan.

Koliko su koštale prethodne Evrovizije?

Evrovizijski fanovi se, osim prognoza ko će pobediti na ovom takmičenju, bave i troškovima same organizacije Eurosonga.

Prošlogodišnje takmičenje u Roterdamu jedno je od najjeftinijih u novijoj istoriji Evrovizije, iako su prve prognoze Holandskog javnog servisa išle do čak 26 miliona evra. Na kraju, došlo se do cifre u prognozama od 22,7 miliona evra, a za ovaj šou je konačno bilo potrošeno 3,7 miliona evra manje, odnosno 19 miliona evra, pisao je nos.nl. Troškovi su smanjeni zbog Covida-19, odnosno mnoge prateće manifestacije su ukinute, što je učinilo takmičenje jeftinijim.

Budžet za takmičenje u Tel Avivu 2019. godine iznosio je 28 miliona evra, dok je za Eurosong u Lisabonu i Kijevu bilo predviđeno 23 miliona evra, odnosno 21 milion evra. Za onaj u glavnom gradu Ukrajine budžet je kasnije povećan za sedam miliona evra.

  • Ika

    2.3.2022 #1 Author

    Moj favorit je Julijana!

    Odgovori

  • IRINA

    2.3.2022 #2 Author

    Nemam favorita ali super stvarno ispratila sam sve putem medija za ucesnike

    Odgovori

  • FRUIT04

    2.3.2022 #3 Author

    Pobedice Ukrajna

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    2.3.2022 #4 Author

    ove godine zaista jaka konkurencija
    zelim sreću vašoj koleginici

    Odgovori

  • DEKSI

    2.3.2022 #5 Author

    Svakako je sve politicki, nije ni bitno koga saljemo.

    Odgovori

  • DEKSI

    2.3.2022 #6 Author

    Ionako je sve politicki, nije ni bitno koga saljemo.

    Odgovori

  • DANA

    2.3.2022 #7 Author

    Pariz,London ,lisabon,Kijev,Moskow,Prag and Rom…

    Odgovori

  • Vockica

    2.3.2022 #8 Author

    Sve je to politika, tako da najmanje je bitna pesma. Nadam se da ce kod nas pobediti neko ko zaista zasluzujes da nas predstavlja.

    Odgovori

    • ZVE84

      3.3.2022 #9 Author

      Slažem se! Nažalost, ova manifestacija se temelji isključivo na političkim „potrebama“… Odavno sam prestala da pratim.

      Odgovori

  • ZVEZDICA01

    3.3.2022 #10 Author

    Julijana dobro peva, navijamo za nju!

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.3.2022 #11 Author

    Vise to nije to…

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    4.3.2022 #12 Author

    Zasto mi se javlja da je i tu nesto namesteno🤔…navijamo za Julijanu….

    Odgovori

  • MADMAX

    4.3.2022 #13 Author

    Strašno koliko je to nebitan događaj i izuzetno nekvalitetan. Ko još ovo prati? 🙄

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    4.3.2022 #14 Author

    Ovo će biti kao na Titaniku oni svirači dok brod tone oni sviraju.

    Odgovori

  • Mike

    5.3.2022 #15 Author

    Julijana je bila odlična! Nije prošla u finale, bitno da je prošao Aca Lukas, kome tu svakako nije mesto! Sramota.
    Sve čestitke Julijani i njenim timu. Pesma je već hit.

    Odgovori

  • Maša

    5.3.2022 #16 Author

    Julijana je bila odlicna, veliko bravo

    Odgovori

  • MARE

    5.3.2022 #17 Author

    Sta ce biti sa ucestvovanjem Rusije na Eurosongu?

    Odgovori

  • Milisavka

    6.3.2022 #18 Author

    Nije to kao sto je nekada bilo

    Odgovori

  • STRAHINJA

    13.3.2022 #19 Author

    Dobro, makar se 2 dana pricalo o necemu sem o politici

    Odgovori

  • MARE

    3.4.2022 #20 Author

    Gde se odrzava ove godine?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...