NLB ponudio 20, a Agri Europe 16,24 evra po akciji

NLB i Kostićev Agri Europe u trci za kupovinu akcija Addiko banke

BankeIzdvajamoSrbija

16.5.2024 11:19 Autor: Milica Rilak 2

NLB i Kostićev Agri Europe u trci za kupovinu akcija Addiko banke NLB i Kostićev Agri Europe u trci za kupovinu akcija Addiko banke
Kompanija Agri Europe Cyprus Limited, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića objavila je danas ponudu za preuzimanje do 3.315.344 akcija Addiko banke sa sedištem u... NLB i Kostićev Agri Europe u trci za kupovinu akcija Addiko banke

Kompanija Agri Europe Cyprus Limited, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića objavila je danas ponudu za preuzimanje do 3.315.344 akcija Addiko banke sa sedištem u Beču što, kako su naveli u saopštenju, odgovara približno 17,002 odsto osnovnog kapitala, uz ponuđenu cenu od 16,24 evra bruto.

Nova Ljubljanska banka (NLB), sa druge strane, objavila je nameru da pokrene novčanu dobrovoljnu javnu ponudu za preuzimanje u cilju sticanja kontrole nad bečkom Addiko bankom za sve izdate i otvorene akcije, a u saopštenju je navedeno da akcionarima nude 20 evra po akciji.

Agri Europe je objavio da već poseduje 1.947.901 ciljanih akcija, što odgovara približno 9,99 odsto akcijskog kapitala Addiko banke. Rok akcionarima za prihvatanje ponude Agri Europe ističe 27. juna ili za šest nedelja.

NLB, kako su istakli u saopštenju, trenutno nema akcije u Addiko-u i namerava da stekne značajno većinsko učešće u Addiko-u pokretanjem ponude za preuzimanje.

„Ponuđena cena akcija od 20 evra predstavlja veoma atraktivan i redak događaj likvidnosti za sve akcionare kompanije Addiko, koja podrazumeva premiju od 22,15 odsto u odnosu na šestomesečnu prosečnu cenu akcije ponderisanu po količini od 16,37 evra. Takođe podrazumeva premiju od 4,99 odsto u odnosu na cenu na zatvaranju berze od 15. maja 2024. godine, poslednjeg trgovačkog dana pre objave NLB-a da će pokrenuti potpunu ponudu za preuzimanje za Addiko i premiju od 32,01 odsto u odnosu na zaključnu akciju cena od 15,15 evra 22. marta 2024., što je poslednja cena akcija na zatvaranju pre nego što je Agri Europe Cyprus Limited 25. marta 2024. objavila da namerava da pokrene delimičnu tendersku ponudu za akcije u Addiku“, navedeno je u saopštenju NLB banke.

Image by wirestock on Freepik

NLB je takođe navela da će, ukoliko budu ispunjeni preduslovi blagovremenog objavljivanja njihove ponude i pokretanja delimične ponude od strane Agri Europe Cyprus Limited u skladu sa austrijskim Zakonom o preuzimanju, ponuda NLB-a će se kvalifikovati kao konkurentska onoj Agri Europe (Agri PTO).

U tom slučaju, svi akcionari Addiko-a koji prihvate Agri PTO pre objavljivanja memoranduma ponude NLB-a mogu da se povuku iz svoje izjave o prihvatanju Agri PTO do četiri trgovačka dana pre kraja perioda prihvatanja i ponuditi svoje akcije NLB-u po ceni od 20 evra„, istakli su iz te slovenačke banke.

Podsetimo da je i domaća Alta Pay Group u vlasništvu Davora Macure saopštila krajem marta da je kupila paket od oko 30 odsto akcija u Addiko bank AG, čije je sedište u Beču, i aplicirala za dozvolu da postane najveći akcionar te bankarske grupacije.

U saopštenju su konstatovali i da bi Alta Grupa tom akvizicijom postala jedan od vodećih regionalnih igrača na bankarskom tržištu poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, a prema njihovim podacima, trenutno pruža platne usluge kroz sistem od 4.100 lokacija na tržištima Srbije i Crne Gore.

  • Vanja

    21.5.2024 #1 Author

    Sve je to lepo napisano, ali kao banka niste u stanju da zamenite jednu Visa Pay Wave debitnu karticu već mesec dana. Pisao žalbe, zalio se na kol centar, ali uzalud.
    Kao banka imate velike planove a imate „okoštali“ unutrašnji sestem, da za skoro 4 nedelje niste u stanju da ispravite ono što je vaša greška.

    Odgovori

  • SENSEI

    21.5.2024 #2 Author

    Velika trka je uvek bila oko ovako velikih igrača, ma bilo gde

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.