Institucije i Digitalna zajednica zadovoljni novim propisima za radnike na internetu

Nove funkcije na portalu za frilensere od sledeće godine

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

21.11.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 1

Nove funkcije na portalu za frilensere od sledeće godine Nove funkcije na portalu za frilensere od sledeće godine
Na panelu koji je održan u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), gde je glavna tema bila preduzetništvo i frilenseri u Srbiji,... Nove funkcije na portalu za frilensere od sledeće godine

Na panelu koji je održan u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), gde je glavna tema bila preduzetništvo i frilenseri u Srbiji, konstatovano je da je radnicima koji posao obavljaju preko interneta omogućeno da na najlakši način obave prijavu, kako za penzioni staž i zdravstveno osiguranje, tako i svojih poreza.

Prema rečima koordinatora za poresku kontrolu u Poreskoj upravi Dragana Agatunovića, do sada se preko sajta Frilenseri prijavilo oko 3.400 obveznika i podneto je oko 7.800 prijava u ukupnom iznosu od 582 miliona dinara.

“Mislim da smo značajno unapredili oporezivanje fizičkih lica, odnosno frilensera, zato što na jednom mestu lice koje ostvari prihod po osnovu ugovora naknade od rada, može dobiti sve neophodne informacije”, rekao je Agatunović.

Frilenseri mogu podneti prijavu elektronskim putem, ali ono što je najbitnije je da je ne popunjavaju sami, već sistem sam generiše prijavu na osnovu odgovora na nekoliko pitanja. Sistem vraća QR kod i popunjenu uplatnicu fizičkom licu koje je izvršilo prijavu.

“Najbitnije je istaći da su svi oni koji su podneli poreske prijave automatski ostvarili prava iz penzijskog, socijalnog i zdravstvenog osiguranja, tako da mislim da su benefiti kako na strani društva, tako i na strani tih fizičkih lica. Od naredne godine će biti dostupne i nove funkcionalnosti na portalu Frilenseri”, najavio je Agatunović.

Sofija Popara iz Digitalne zajednice rekla je tom prilikom da su rezultati poreske reforme i svega onoga što se odnosi na preduzetnike i frilensere za protekle tri godine zadovoljavajući.

Foto: Pixabay / OleksandrPidvalnyi

“Urađeno je mnogo više od očekivanog, međutim kada je reč o glavnom rezultatu nije dovoljno dat akcenat na onlajn prisustvo. Mi smo bili u radnoj grupi za donošenje propisa o oporezivanju frilensera i mogu reći da je predlog sličan onome za šta smo se mi zalagali. Rezultati i ne iznenađuju jer je to nešto što smo i očekivali, kada je reč o prijavama frilensera i povećanju broja preduzetnika paušalaca”, naglasila je Popara.

Kao još jednu dobru stvar predstavnica Digitalne zajednice istakla je to što svako fizičko lice sada pre stupanja u poslovni odnos može da proceni da li je spremno da se oproba u preduzetništvu ili je bolje da ostane da radi kao frilenser.

“Ljudi sada imaju obe opcije. To je pohvala za NALED, da su informacije svima dostupne”, rekla je Popara.

Ipak, bez obzira na sajt Frilenseri i sva objašnjenja, mnogim radnicima na internetu i dalje nisu dovoljno poznata kako prava, tako i obaveze i sam postupak prijave.

Takođe, i institucije daju oprečne informacije, pa frilenseri ne znaju kako da ispune svoje obaveze prema državi.

Čitateljka koja godinama radi kao prevodilac za poslodavce iz inostranstva kaže da su joj u PIO fondu rekli da ne može da joj ide staž kao frilenseru, dok poreski savetnik tvrdi suprotno.

“Kada je reč o upisu staža za frilensere, staž se upisuje po isteku kalendarske godine. Mora da se ode fizički u filijalu Zavoda za penziono osiguranje, jer PIO Fond još uvek nije povezan sa portalom Frilenseri, iako je to trebalo već davno da bude urađeno. Zato PIO fond nema podatke dok ih lično ne obavestite. Do kraja godine bi i ta registracija trebalo da bude automatska”, objašnjava poreska savetnica Milena Sredojević.

Ona dalje objašnjava da ukoliko je neko već zaposlen, a sa strane obavlja i dopunjuje kućni budžet obavljanjem frilensing aktivnosti, njegova penzija će biti veća zato što će se obračunati doprinosi na prihode iz frilensinga računati za potrebe buduće penzije, ali frilenser neće moći da ide prevremeno u penziju jer neće imati dodatnih godina staža po osnovu aktivnosti koje radi van radnog odnosa.

  • SENSEI

    23.11.2023 #1 Author

    Kako se usavršava i prilagođava sistem za frilensere

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...