Brojna nova pravila za obveznike PDV-a od 1. septembra

Nove kategorije i promena datuma nastanka poreske obaveze za sve korisnike SEF-a

BankePoreziPoslovanjeSrbija

19.9.2024 13:57 Autor: Ljiljana Begović 2

Nove kategorije i promena datuma nastanka poreske obaveze za sve korisnike SEF-a Nove kategorije i promena datuma nastanka poreske obaveze za sve korisnike SEF-a
Od 1. septembra svi korisnici Sistema elektronskih faktura (SEF) u obavezi su da primenjuju nove propise koji se tiču poreza na dodatu vrednost. Najvažnije... Nove kategorije i promena datuma nastanka poreske obaveze za sve korisnike SEF-a

Od 1. septembra svi korisnici Sistema elektronskih faktura (SEF) u obavezi su da primenjuju nove propise koji se tiču poreza na dodatu vrednost. Najvažnije promene odnose se na izmene poreske osnovice u slučaju kada je primalac dobara poreski dužnik, kao i posebnih pravila kada je u pitanju izdavanje računa za promet građevinskih objekata.

Međutim, nova tehnička uputstva – kojih je više od 200 – takođe su uvela dodatne promene za korisnike SEF-a.

Prema rečima poreskog savetnika Aleksandra Trifunovića iz kompanije TYB Consulting, uvedene su nove poreske kategorije i nove šifre za primenu određenih kategorija.

“Umesto poreske kategorije S koju smo koristili za promet po stopi od 10 i 20 odsto, od 1. septembra je u upotrebi S10 – za promet po stopi od 10 odsto i S20 – za promet po stopi od 20 odsto. Takođe, umesto poreske kategorije AE koju smo koristili za obrnuto obračunavanje PDV-a po stopi od 10 i 20 odsto, novina je da će se upotrebljavati AE10 – za obrnuto obračunavanje PDV-a po stopi od 10 procenata i AE20 – za obrnuto obračunavanje PDV-a po stopi od 20 odsto”, objašnjava novosti naš sagovornik.

On dodaje da ostale poreske kategorije nisu menjane.

“Propisana je posebna šifra za prvi prenos raspolaganja na novoizgrađenim građevinskim objektima. Kada je u pitanju ova vrsta prometa, previđeno je da se prilikom primene poreskih kategorija S10 i S20 na nivou svakog reda unosi posebna šifra PDV-RS-OBJ”, navodi Trifunović.

Foto: Pexels

Obaveza izdavanja e-fakture za kamate na depozite po viđenju

Izmenama pravilnika o PDV-u predviđeno je da je korisnik SEF-a u obavezi da za kamate na depozite po viđenju izda elektronsku fakturu.

“Prema novim pravilima, vrednost ovih faktura se iskazuje u obrascu POPDV, polje 2.1, pa samim tim i nastaje obaveza za izdavanje e-fakture i primenjuje se poresko oslobođenje iz člana 25. Zakona o PDV-u, jer prema tom propisu ovakvo oročavanje novčanih sredstava ima karakter usluge”, kaže Trifunović.

Promena datuma nastanka poreske obaveze

Pravilnikom za tehničku upotrebu koji je na snazi od prvog septembra dodate su i izmene u sekciji datum obračuna PDV-a, odnosno nastanak PDV obaveze. U skladu sa Pravilnikom o elektronskom fakturisanju obavezan element elektronske fakture je datum nastanka poreske obaveze, pa je u skladu sa tim sekcija koja je nosila naziv „Datum obračuna PDV-a“ preimenovana u „Nastanak PDV obaveze“.

“Prilikom izdavanja dokumenta faktura u delu Nastanak PDV obaveze sada imamo četiri opcije”, ističe poreski savetnik Aleksandar Trifunović.

Prva je datum prometa, odnosno kada PDV obaveza nastaje datumom prometa. Druga je kada PDV obaveza nastaje danom izdavanja fakture. Zatim, treća je kada PDV obaveza nastaje datumom naplate iil nekim drugim datumom. U četvrtoj opciji ne nastaje obaveza obračuna PDV-a (ova se opcija koristi kada izdavalac fakture nije poreski dužnik ili su za određene promete propisana poreska oslobođenja).

Prilikom izdavanja dokumenta avansna faktura u delu Nastanak PDV obaveze sada postoje dve opcije. Prva je datum avansa (stara opcija PDV se obračunava na dan plaćanja), a druga je kada ne nastaje obaveza obračuna PDV-a. Ova se opcija koristi kada izdavalac avansne fakture nije poreski dužnik ili su za određene promete propisana poreska oslobođenja.

Kada se izdaje dokument o povećanju u delu „Nastanak PDV obaveze“ sada imamo tri različite opcije:

1. Datum izdavanja – zaračunavanje troškova (stara opcija – Datum slanja)

2. Datum povećanja – ugovor, dan nastanka obaveze je datum kada je u skladu sa ugovorom došlo do povećanja osnovice i potrebno je da se izabere konkretan datum kada je ova opcija u pitanju

3. Ne nastaje obaveza obračuna PDV-a (ova se opcija koristi kada izdavalac dokumenta o povećanju nije poreski dužnik ili su za određene promete propisana poreska oslobođenja

  • MARA

    21.9.2024 #1 Author

    Treba se pratiti zakonski okvir

    Odgovori

  • gagica

    22.9.2024 #2 Author

    Pravila pravila da bi me udavila i kicmu savila

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.