Posledice primene nemačkog Zakona o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja

Novi nemački propisi utiču na oko 3.000 firmi iz Srbije

PoslovanjeSrbija

22.2.2023 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi nemački propisi utiču na oko 3.000 firmi iz Srbije Novi nemački propisi utiču na oko 3.000 firmi iz Srbije
Kompanije iz Srbije, koje izvoze sirovine, komponente i poluproizvode na nemačko tržište moraće da se prilagode ako i dalje žele da izvoze u tu... Novi nemački propisi utiču na oko 3.000 firmi iz Srbije

Kompanije iz Srbije, koje izvoze sirovine, komponente i poluproizvode na nemačko tržište moraće da se prilagode ako i dalje žele da izvoze u tu zemlju, pošto novi propisi o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja propisuju da će izvoznici morati da poštuju ljudska prava i zadovolje ekološke kriterijume proizvodnje i transporta, objavio je Euronews, uz procenu da će nova pravila uticati na poslovanje oko 3.000 kompanija iz Srbije.

Tanja Lindell iz Privredne komore Srbije je za Euronews rekla da je ovaj zakon uvod u evropsku direktivu o kojoj se već priča i čije se uvođenje očekuje. Ona će biti i stroža i obuhvataće više propisa i zahteva nego sam nemački zakon.

„Kompanije iz Srbije se polako raspituju i u principu očekuje se da dobiju kontakte od svojih nemačkih partnera i tek tada vide šta se sve očekuje i u kojoj meri prenosi na njih“, dodala je Lindell.

U Nemačkoj se ovaj zakon za sada odnosi samo na firme koje imaju više od 3.000 zaposlenih, ali, ta margina će biti smanjena.

„Očekivanja izvoznika su da će u ovoj godini biti manje pogođeni i da će se tek sledeće godine kada se ta neka granica i za nemačka preduzeća spusti biti veći uticaj na naše firme. U Nemačku, prema podacima Privredne komore, izvozi 3.000 firmi, s tim što neki naravno izvoze gotove proizvode i na njih ovaj zakon ne odnosi“, izjavila je za Euronews urednica portala Pluton Logistics Milica Milosavljević.

Iz PKS podsećaju da bi od marta trebalo da počne sa radom Responsible business hub, gde će domaći privrednici moći da dobiju podršku u vezi primene tog nemačkog zakona.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Slobodan Aćimović rekao je za Euronews da je teško paušalno reći koliko će kompanijama biti potrebno da se prilagode novim propisima, ali da je sigurno da će sve biti skuplje i da će troškovi poslovanja da porastu, a da je pitanje i kako ćemo biti prihvaćeni na nemačkom tržištu, jer će tamo morati da porastu cene roba.

„Nije loše ni da se naše firme disciplinuju, ali to su dobrim delom nemačke firme koje rade ovde, a isporučuju robu tamo. Opseg ljudi koji rade u Srbiji u nemačkim firmama je oko 78.000 radnika, a očekuje se da ih u 2024. bude i 100.000“, zaključio je Aćimović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...