Srbija najveći dobitnik od potpisivanja ovako velikog broja sporazuma

Novi sporazumi u okviru CEFTA ugovora omogućiće niže cene i bolje uslove poslovanja

PoslovanjeRegionSrbija

19.10.2024 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi sporazumi u okviru CEFTA ugovora omogućiće niže cene i bolje uslove poslovanja Novi sporazumi u okviru CEFTA ugovora omogućiće niže cene i bolje uslove poslovanja
Usvajanje devet sporazuma, u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu jugoistočne Evrope (CEFTA), koji se odnose na unapređenje trgovine, zapošljavanja i prava potrošača,... Novi sporazumi u okviru CEFTA ugovora omogućiće niže cene i bolje uslove poslovanja

Usvajanje devet sporazuma, u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu jugoistočne Evrope (CEFTA), koji se odnose na unapređenje trgovine, zapošljavanja i prava potrošača, omogućiće niže cene pojedinih roba i usluga, ali i bolji poslovni ambijent za kompanije u regionu, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Goran Petković.

„Potrošači sigurno mogu očekivati snižavanje cena u ovim oblastima koje pokrivaju usvojeni sporazumi i oni će biti najveći dobitnici. Dobitnici će svakako biti i sposobni i efikasni poslovni ponuđači, proizvođači, trgovci i turoperateri“, rekao je Petković agenciji Beta.

On je istakao da sporazumi o slobodnoj spoljnoj trgovini uvek olakšavaju poslovanje i stvaraju šansu za bolji privredni rast i napredak dobrim preduzećima i dobrim privredama.

„CEFTA tržište je u ovom trenutku tržište koje po veličini liči na tržište bivše Jugoslavije. Broji oko 19,5 miliona stanovnika i kao takvo predstavlja solidan prostor za planiranje privredne delatnosti“, kazao je Petković i dodao da svaki od postignutih sporazuma ima značaj.

„Primera radi, sporazumi o elektronskoj trgovini i dostavi paketa će olakšati širenje elektronske trgovine iz Srbije i predstavljaju poziv za veća ulaganja u ovaj kanal prodaje“, rekao je on.

Dodao je i da Sporazum o slobodnoj trgovini uslugama turističkih agencija otvara vrata organizatorima putovanja iz Srbije da snažnije nastupe na tržišta trećih, posebno udaljenih zemalja, kao što je Kina i da slobodnije nude složene aranžmane.

Izvor: Freepik.com

„U takvim paketima, organizator će imati direktnu kontrolu nad kretanjem grupe koju će, na primer, dočekati u Beogradu, voditi ih preko Mostara i Dubrovnika do Skadra i ispratiti ih iz Tirane ili Ohrida“, kazao je Petković.

Kako je ukazao, trgovina je bila moguća i pre ovih sporazuma, ali je podrazumevala angažovanje lokalnih posrednika, plaćanje dodatnih troškova što je činilo da ponuda bude cenovno nekonkurentna, a da proces kontrole kvaliteta pružene usluge često bude izvan domašaja jednog ponuđača.

„Ovakvih sporazuma se najviše plaše nekonkurentni ponuđači ili dominantni igrači na tržištu, koje slobodna konkurencija na većem tržištu sučeljava sa većim brojem efikasnih konkurenata“, naglasio je Petković.

Prema njegovim rečima, logično je pretpostaviti da se u Srbiji, kao najrazvijenijoj privredi u okviru CEFTA sporazuma, nalazi i najveći broj ovakvih kompanija.

„Stoga je moguće pretpostaviti i da je u okviru CEFTA-e, Srbija najveći dobitnik od potpisivanja ovako velikog broja sporazuma. Možda je to moguće i povezati sa činjenicom da je upravo tokom našeg predsedavanja i došlo do potpisivanja ovih sporazuma“, kazao je Petković.

On smatra i je da nakon potpisivanja ovih sporazuma potrebno ubrzano raditi na njihovoj implementaciji.

„Konkretno, svim članicama sledi prilagođavanje lokalnog zakonodavstva, kao i uspostavljanje kontakt tačaka u koje će se slivati pitanja i informacije iz drugih CEFTA članica. Na ta pitanja je potrebno odgovarati, informacije je potrebno procesirati i na osnovu njih preduzimati određene aktivnosti, za šta još uvek nisu uspostavljeni mehanizmi“, rekao je Petković.

Foto: Pixabay.com

Kako je dodao, tek kada se faza implementacije sporazuma, koja sada sledi, sprovede, moguće je očekivati njihove pozitivne efekte.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Đurđević izjavio je da poslovna zajednica podržava usvajanje devet sporazuma između CEFTA strana.

„Činjenica da je CEFTA odblokirana daje nadu da će se unapređenje ekonomske saradnje u regionu Zapadnog Balkana nastaviti, imajući u vidu da je jedan od preduslova za korišćenje sredstava i za učešće u novom Planu rasta EU primena zajedničkog regionalnog tržišta koje se bazira i na sporazumu CEFTA“, rekao je Đurđević za agenciju Beta.

Dodao je kako se nada da će ove promene značiti dalje pozitivne pomake u budućnosti, iako se CEFTA ugovor nije promenio, već samo njegov poslovnik o radu.

Đurđević je podsetio da su radna tele CEFTA-e o ovim sporazumima pregovarala dugo vremena, ali da su zbog političkih blokada rada CEFTA-e bili onemogućeni da delaju.

Kako je istakao, devet sporazuma donosi dodatno olakšanje u trgovini robom i uslugama unutar CEFTA-e, jer se pored ostalog odnose na olakšanje prelaska granica i poslovanja u regionu, kao i uvođenje novog sistema rešavanja sporova u okviru CEFTA sporazuma.

Kako je objasnio, stupanje na snagu ovih sporazuma za građane će pored ostalog značiti pojednostavljeniju isporuku paketa u okviru članica CEFTA.

Foto: Freepik.com

„Bitna je i ubrzana procedura kod eTrgovine, kao i međusobno prihvatanje procedura za dodelu statusa autorizovanih ekonomskih operatera, odnosno ovlašćenih privrednih subjekata koji uživaju preferencijalni carinski tretman, što znači da se kamioni koji nose robu te kompanije ne kontrolišu na prelazima nego automatski prelaze granicu, dok se kontrola robe vrši u carinskoj ispostavi po sistemu kontrole rizika“, istakao je Đurđević.

Sekretarijat CEFTA objavio je 9. oktobra da je Zajednički komitet CEFTA-e usvojio devet novih sporazuma za unapređenje trgovine, zapošljavanja i prava potrošača. Istaknuto je da ovi sporazumi pojednostavljuju poslovne operacije, stvaraju nove prilike za zapošljavanje i jačaju zaštitu potrošača. Utemeljeni su na pravilima i najboljim praksama EU, a očekije se da dodatno približe CEFTA tržišta jedinstvenom tržištu EU.

Iz CEFTA Sekretarijata su naglasili da se ovim sporazumima stvara snažniji i ujedinjeniji ekonomski prostor u kom preduzeća mogu brže rasti, a potrošači su zaštićeni čak i kada kupuju van svojih lokalnih tržišta. Precizirano je da će mala i srednja preduzeća biti osnažena za izvoz i maksimalno korišćenje digitalnih tržišta, dok će svi građani imati koristi od većeg izbora, boljih cena i kvaliteta, kao i snažnije zaštite potrošača.

Kako je navedeno, sporazumi koji su usvojeni omogućiće da preduzeća sa carinskim pogodnostima u svojim matičnim tržištima uživaju ove privilegije u svih sedam CEFTA tržišta, što će značiti brže i efikasnije carinske procedure, odnosno značajne uštede vremena i troškova.

Olakšana je i eTrgovina, jer će jedinstveni okvir omogućiti preduzećima da prodaju svoju robu putem interneta bez problema u svim CEFTA tržištima, olakšavajući potrošačima kupovinu bez ograničenja.

Nova pravila pojednostaviće i dostavu paketa između CEFTA strana, poboljšavajući regulatornu kontrolu i uvodeći standarde EU za transparentnost cena i kvalitet usluge.

Kontejneri i avion
Foto: Freepik.com

Usaglašeno je i sprečavanje neopravdanog geo-blokiranja, što znači da nova pravila osiguravaju da onlajn prodavnice ne mogu blokirati pristup veb-sajtovima, proizvodima ili uslugama na osnovu lokacije i porekla potrošača, omogućavajući neograničenu kupovinu širom CEFTA tržišta. Usklađeni su i standardi prava intelektualne svojine koji će štititi i preduzeća i potrošače od falsifikovane robe, podstičući inovacije. Takođe, uspostavljanje elektronskog sistema za upravljanje rizikom, preko elektronske razmena podataka, omogućiće carinama da efikasnije ciljaju pošiljke visokog rizika, poboljšavajući bezbednost trgovine i ubrzavajući kretanje robe.

Sporazumi su doneli i olakšavanje trgovine uslugama turističkih agencija i turoperatora, jer će oni imati lakši pristup svim CEFTA tržištima.

Novi mehanizam za rešavanje trgovinskih sporova garantovaće pravičnost i transparentnost, povećavajući poverenje preduzeća u sprovođenje CEFTA pravila za olakšavanje trgovine.

Zajednički komitet CEFTA-e usvojio je i tri odluke kojima se uvode nova pravila postupanja za Zajednički komitet, ažuriraju Odluku koja uređuje rad Sekretarijata i osnivaju nova tela za nadzor saradnje u oblastima kao što su dostava paketa, prava intelektualne svojine i profesionalne kvalifikacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.