Odmah iza Evropske unije

CEFTA i dalje najznačajniji trgovinski partner za Srbiju

AnalizaIntervju

27.3.2024 12:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CEFTA i dalje najznačajniji trgovinski partner za Srbiju CEFTA i dalje najznačajniji trgovinski partner za Srbiju
CEFTA za sve potpisnice, pa i za Srbiju, i dalje ostaje najznačajniji trgovinski partner, odmah iza Evropske unije (EU), a važnost saradnje pokazuje i... CEFTA i dalje najznačajniji trgovinski partner za Srbiju

CEFTA za sve potpisnice, pa i za Srbiju, i dalje ostaje najznačajniji trgovinski partner, odmah iza Evropske unije (EU), a važnost saradnje pokazuje i to što je 2022. godine, ukupna razmena u okviru tog sporazuma o slobodnoj trgovini u jugotočnoj Evropi, obuhvatajući i proizvode i usluge, premašila 12 milijardi evra, izjavila je v.d. direktora CEFTA Sekretarijata Danijela Gačević.

„Ukupna trgovina proizvodima je u poslednjih deset godina porasla za 146 odsto, pri čemu je izvoz rastao brže sa 19,7 milijardi evra 2012. godine na 54,9 milijardi evra 2022. godine. To je rast od 178 odsto u ovom vremenskom periodu ili skoro 2,8 puta veći izvoz. Najznačajnija tržišta na koja CEFTA strane plasiraju svoje proizvode i usluge su EU i CEFTA, čime se postiže široka regionalna i međunarodna povezanost“, kazala je ona agenciji Beta.

Prema njenim rečima, statistički podaci pokazuju i da je 2022. godine izvoz svih strana u okviru CEFTA iznosio 8,4 milijardi evra, što je 27 odsto više nego 2021. kada je bio 6,6 milijardi evra.

„Izvoz u CEFTA činio je 15,4 osto ukupnog izvoza Srbije u 2023. godini i predstavlja njeno najveće izvozno tržište posle EU, gde Srbija plasira 63,2 odsto od svog ukupnog izvoza. Za Srbiju CEFTA postaje ključno izvozno tržište, čak i nadmašujući izvoz u zemlje kao što je Nemačka. U 2022. godini izvoz u CEFTA bio je za 28 odsto veći od izvoza u Nemačku, dostižući iznos veći od četiri milijarde evra“, rekla je Gačević.

Kako je istakla, pored robne razmene, CEFTA postaje sve važnije tržište za usluge, pre svega za IT sektor, turizam i transport za sve CEFTA strane, uključujući Srbiju.

Precizirala je da je izvoz usluga Srbije u okviru CEFTA u 2022. godini iznosio 998 miliona evra i sa rastom od 63 odsto kada se poredi sa 2017. godinom i 114 odsto kada se poredi sa 2012. godinom.

Ona smatra da CEFTA ima ključnu ulogu u unapređenju inicijative za zajedničko regionalno tržište i negovanju bližih veza između ekonomija Zapadnog Balkana i tržišta EU.

Ukazala je da se sve veći značaj organizacije CEFTA može prikazati kroz benefite koje taj ugovor o slobodnoj trgovini donosi malim i srednjim kompanijama da prihvate izazov i prošire svoje poslovanje na druga tržišta koja su slična i po zahtevima koje treba da ispune, ali i po navikama i ukusima potrošača.

Ona je istakla i da CEFTA strane, uz tehničku podršku Sekretarijata, kontinuirano rade na jačanju i unapređenju CEFTA sporazuma.

spoljnotrgovinska razmena
Foto: Pixabay.com

Kako je dodala, trenutno su fokusu različite inicijative, u vezi sa primenom postojećeg Akcionog plana za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta, a sve u cilju unapređenja trgovine, uvođenja EU standarda i stvaranja dobrog poslovnog okružnja u kome će kompanije jačati svoju konkurentost i biti spremne za uslove koji ih očekuju na EU terenu.

Rukovodilac Grupe i Kontakt tačka za Sporazum CEFTA u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Ivan Marković potvrdio je da je CEFTA najvažniji trgovinski partner Srbije po ekonomskom rezultatu i da se u trgovini sa ugovornim stranama beleži konstanatan rast od stupanja na snagu sporazuma 2007. godine.

„U 2023. godini, Srbija je u razmeni sa CEFTA ostvarila suficit u iznosu od oko tri milijarde evra, pri čemu je izvoz, odnosno otprema, dostigao vrednost od oko 4,7 milijardi evra, a uvoz, odnosno doprema, vrednost od oko 1,7 milijardi evra. Treba imati u vidu da Srbija u razmeni sa EU i četiri najveća trgovinska partnera ostvaruje deficit i da je suficit sa CEFTA nešto veći od deficita sa EU“, rekao je on agenciji Beta.

Kako je precizirao, ukupna trgovinska razmena Srbije sa CEFTA tržištima je u 2023. godini iznosila oko 6,4 milijarde evra.

„Učešće CEFTA u trgovinskoj razmeni Srbije sa svetom bilo je oko 9,8 odsto, u izvozu oko 16,3 odsto, a u uvozu oko 4,7 odsto“, rekao je on.

Podsetio je i da je ukupna trgovina, sa 2,5 milijardi evra u 2007. godini, porasla na oko 6,4 milijarde evra u 2023. godini.

„U 2007. godini ostvarili smo suficit sa CEFTA od 1,1 milijardi evra, dok je u 2023. godini on dostigao oko tri milijarde evra“, istakao je Marković.

Prema njegovim rečima, najznačajniji trgovinski partneri Srbije u okviru CEFTA sporazuma su Bosna i Hercegovina (BiH), Crna Gora i Severna Makedonija.

„U 2023. godini izvoz u BiH je dostigao vrednost od oko 1,9 milijardi evra, dok je uvoz dostigao vrednost od oko jednu milijardu evra. Vrednost izvoza u Crnu Goru je dostigla oko 1,2 milijardi evra, dok je uvoz dostigao vrednost od oko 147 miliona evra. Izvoz u Severnu Makedoniju je dostigao vrednost od oko 956 miliona evra, dok je uvoz dostigao vrednost od oko 428 miliona evra“, naveo je Marković.

Prošle godine, kako je dodao, Srbije je na CEFTA tržišta najviše izvozila električnu energiju, u vrednosti oko 362 miliona evra, proizvode od nafte i bitumenoznih mineral, za 230 miliona evra, kao i vodu i bezalkoholna pica, u vrednosti od 146 miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...