Kupac mora biti registrovan za delatnost iz oblasti građevinarstva

Objavljen poziv za privatizaciju PIM-a, početna cena 20,48 miliona evra

Srbija

26.9.2024 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Objavljen poziv za privatizaciju PIM-a, početna cena 20,48 miliona evra Objavljen poziv za privatizaciju PIM-a, početna cena 20,48 miliona evra
Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem za prodaju kapitala preduzeća za vodne puteve Ivan... Objavljen poziv za privatizaciju PIM-a, početna cena 20,48 miliona evra

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem za prodaju kapitala preduzeća za vodne puteve Ivan Milutinović – PIM AD Beograd.

Ovaj proces privatizacije odnosi se na paket od 3.543.743 akcija, što predstavlja 65 odsto ukupnog kapitala ovog preduzeća, od čega je 59 odsto kapitala u vlasništvu Srbije, 3,47 odsto u vlasništvu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i 2,43 odsto kapitala u vlasništvu Fonda za razvoj Republike Srbije, objavila je eKapija.

Prema izveštaju ovlašćenog procenitelja, ukupna procenjena vrednost kapitala preduzeća na dan 31. decembar 2023. godine iznosi 31,49 miliona evra.

Početna cena za prodaju kapitala iznosi 20,48 miliona evra a rok za podnošenje prijava je 25. oktobar.

Pravo učešća imaju pravna lica koja ispunjavaju uslove, među kojima je registrovana pretežna delatnost iz sektora građevinarstva i ostvareni prihodi u 2023. godini od najmanje osam milijardi dinara.

Javno nadmetanje će se održati 28. oktobra.

Kompanija, kako se navodi na zvaničnom sajtu, ima dugu i uspešnu tradiciju izgradnje luka i drugih objekata u raznim krajevima sveta.

PIM radi pod današnjim imenom od 1952. godine, ali početak aktivnosti preduzeća datira još od 20-tih godina prošlog veka, kada su izvedeni prvi radovi na rekama Dunavu i Savi na jugoslovenskoj teritoriji.

Nekoliko manjih preduzeća tadašnje Jugoslavije specijalizovanih za iskopavanje, gradnju i kanalizaciju, koja su izvodila različite radove na rekama između dva svetska rata, ujedinilo se 1951. godine u kompaniju pod imenom Dunav. Tokom 1952. godine Dunav je ime promenio u Preduzeće Ivan Milutinović – PIM.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.