Zakonom zaprećene zatvorske kazne za prikrivanje podataka

Od 1. oktobra uz registraciju i elektronski upis stvarnih vlasnika

IzdvajamoMoja firmaPoslovanjeSrbija

2.10.2023 11:21 Autor: Ljiljana Begović 14

Od 1. oktobra uz registraciju i elektronski upis stvarnih vlasnika Od 1. oktobra uz registraciju i elektronski upis stvarnih vlasnika
Od 1. oktobra privrednici mogu da koriste novi servis Agencije za privredne registre (APR) koji omogućava podnošenje elektronske registracione prijave za osnivanje privrednog društva... Od 1. oktobra uz registraciju i elektronski upis stvarnih vlasnika

Od 1. oktobra privrednici mogu da koriste novi servis Agencije za privredne registre (APR) koji omogućava podnošenje elektronske registracione prijave za osnivanje privrednog društva i evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku.

Ukoliko osnivač ne iskoristi ovu mogućnost, zakonski zastupnik privrednog društva ima obavezu da u roku od 15 dana od dana upisa društva u Registar privrednih subjekata evidentira podatke u Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

Iz APR-a naglašavaju da ostaje odgovornost zastupnika za evidentiranje podataka u propisanom roku, za tačnost podataka, kao i za čuvanje odgovarajućih i ažurnih informacija i dokumenata na osnovu kojih je upisan stvarni vlasnik.

Zakonom je propisana kazna zatvora od tri meseca do pet godina za registrovane subjekte koji namerno prikriju stvarne vlasnike, ne upišu stvarne vlasnike u Centralnu evidenciju, prijave neistinit podatak, promene ili izbrišu tačnu informaciju o stvarnom vlasniku.

“Takođe, zakonom su propisani prekršaji za registrovane subjekte, odnosno pravna i odgovorna lica u registrovanom subjektu, koji ne izvrše evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku u propisanom roku od dana nastupanja osnova evidentiranja. Ista kazna predviđena je i za neevidentiranje tačnih podataka, ako nemaju, odnosno ne čuvaju, odgovarajuće, tačne i ažurne podatke i dokumenta na osnovu kojih su evidentirali stvarne vlasnike”, objašnjavaju za Biznis.rs iz Agencije za privredne registre.

Zakonom o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika propisano je da i drugi nadležni državni organi, koji vrše nadzor i kontrolu registrovanih subjekata, proveravaju da li imaju evidentirane tačne podatke u Centralnoj evidenciji, kao i da li čuvaju dokumenta na osnovu kojih su evidentirali svoje stvarne vlasnike.

Ukoliko utvrde da podaci nisu tačni, ili da registrovani subjekti nemaju sva dokumenta na osnovu kojih su evidentirali podatke o stvarnim vlasnicima, nadležni organi su takođe u obavezi da podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Žena piše na klupi
Foto: Pexels.com

Ko ima obavezu prijavljivanja stvarnog vlasnika?

Stvarni vlasnik je fizičko lice koje posredno ili neposredno ima 25 odsto ili više udela, akcija, prava glasa ili drugih prava na osnovu kojih učestvuje u upravljanju pravnim licem, odnosno učestvuje u kapitalu pravnog lica sa 25 procenata ili više udela.

To je fizičko lice koje posredno ili neposredno ima preovlađujući uticaj na vođenje poslova i donošenje odluka ili koje privrednom društvu posredno obezbedi ili obezbeđuje sredstva i po tom osnovu ima pravo da bitno utiče na donošenje odluka organa upravljanja privrednim društvom prilikom odlučivanja o finansiranju i poslovanju.

Zakonom o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika propisano je da stvarne vlasnike evidentiraju privredna društva, osim javnih akcionarskih društava, zadruge, ogranci stranih privrednih društava, poslovna udruženja i udruženja (građana), fondacije i zadužbine, ustanove, predstavništva stranih privrednih društava, udruženja, fondacije i zadužbine.

Ovaj zakon ne primenjuje se na privredna društva i ustanove u kojima je Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave jedini član, odnosno osnivač, kao i na političke stranke, sindikate, sportske organizacije, sportska udruženja, crkve i verske zajednice.

Da bi evidentirao podatke o stvarnom vlasniku registrovani subjekat treba da ima kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis), zatim instaliran čitač elektronskih kartica i instaliranu NEXU aplikaciju APR-a, kao i nalog na sistemu za centralizovano prijavlјivanje korisnika APR (neophodan za korisnike usluga na portalu eServisi Agencije).

„Sa uvođenjem novih digitalnih usluga, Agencija za privredne nastavlja da ispunjava ciljeve zbog kojih je osnovana – da kontinuirano sprovodi reformu sistema registracije i omogućava najefikasnije sprovođenje postupaka u vezi sa pokretanjem poslovanja i obavljanjem registrovane delatnosti. Krajnji cilj je uvođenje potpune elektronske registracije, kao najbržeg načina pružanja administrativnog servisa za privredu“, istakao je Milan Lučić, direktor Agencije za privredne registre, najavljujući novi servis koji je počeo sa radom.

  • SABRINA

    2.10.2023 #1 Author

    Nadam se da će ovo malo dovesti u red evidencije o stvarnim vlasnicima.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    2.10.2023 #2 Author

    Bas me zanima da li ce ovo vecina firmi da ispostuje

    Odgovori

  • ZVEZDA

    2.10.2023 #3 Author

    Konacno da se povede racuna 👍

    Odgovori

  • Dux011

    2.10.2023 #4 Author

    Videcemo.

    Odgovori

  • Vale

    2.10.2023 #5 Author

    Podaci treba da budu tacni

    Odgovori

  • AJA

    3.10.2023 #6 Author

    Videcemo ko ce ispostovati

    Odgovori

  • DOBRILA

    4.10.2023 #7 Author

    Valjda ce ovo nesto da znaci..

    Odgovori

  • SENSEI

    4.10.2023 #8 Author

    Treba revidirati podatke na svim nivoima, s obzirom koliko su česte greške

    Odgovori

  • Sindi

    5.10.2023 #10 Author

    Konacno nesto korisno od strane APRa, samo jos da budu azurni

    Odgovori

  • Miloš

    5.10.2023 #11 Author

    Da li se ovo odnosi i na domace firme gde je osnivac strana firma ili strano fizičko lica i koliko se ide unazad, primer: osnivac strane firme je strana firma, a osnivac te strane firme je sledeca strana firma i td. i na kraju posle n-te firme je osnivac fizičko lice 100% koje je takodje stranac, a i odgovorno lice je stranac. Imam konkretni slucaj, kome da se obratim za konkretan odgovor ?

    Odgovori

  • Vale

    6.10.2023 #12 Author

    Mozda je tako I bolje

    Odgovori

  • REA

    8.10.2023 #13 Author

    Kod nas je to u potpunom haosu.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    6.1.2024 #14 Author

    Ovo je trebalo i mnogo ranije da se uradi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...