Telekom Srbija isplaćuje oko sedam dinara dividende

Od besplatnih akcija ove godine ukupno 494 dinara

BerzaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

4.7.2024 10:33 Autor: Milica Rilak 5

Od besplatnih akcija ove godine ukupno 494 dinara Od besplatnih akcija ove godine ukupno 494 dinara
Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je, gostujući na RTV Pančevo, da je na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara Telekoma odlučeno da će u... Od besplatnih akcija ove godine ukupno 494 dinara

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je, gostujući na RTV Pančevo, da je na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara Telekoma odlučeno da će u decembru biti isplaćeno 6,7 milijardi dinara na ime dividende. To je isto koliko i prošle godine, kada su akcionari naše telekomunikacione kompanije dobili 7,14 dinara neto po akciji.

Ove godine kompanija Aerodrom Nikola Tesla Beograd po peti put zaredom neće isplatiti dividendu, što znači da dividendu za 2023. dele Telekom i NIS.

Lučić je u svom gostovanju istakao da je kompanija u svojoj istoriji isplatila više od 1,1 milijarde dividendi, zabeležila je eKapija.

„Prvi put smo (u 2023. godini) prešli prihod od dve milijarde evra, iako smo – kada smo krenuli 2018. godine – imali prihod oko milijardu evra, a naš cilj je da za pet godina povećamo prihod na tri milijarde, i realne su osnove da to i uradimo“, rekao je Lučić u emisiji „Lice nacije“.

To znači da će Telekom Srbija isplatiti jednak iznos dividende kao i prošle godine, kada je sredinom decembra saopšteno da će jedna od najvećih domaćih kompanija sa akcionarima podeliti 6,72 milijarde dinara. Tada je na ime dividende isplaćeno 7,14 dinara po akciji, kao što je Biznis.rs već pisao.

Građani su putem besplatne podele dobili po 31 akciju Telekoma Srbija, što znači da bi u decembru na njihove račune trebalo da legne ukupno 221,34 dinara na ime dividende.

Telekom Srbija je, inače, od 2013. godine do decembra 2023, a prema podacima Poštanske štedionice koja objavljuje informacije i preglede uplaćenih dividendi za besplatne akcije, uplatio ukupno 2.050,5 dinara na ime dividende građanima koji su te akcije dobili besplatno.

Izvor: CRHoV

Najveći akcionar Telekoma Srbija je država, sa učešćem od 58,11 odsto u kapitalu, dok ta kompanija poseduje još 20 odsto sopstvenih akcija. Manjinski akcionari, uključujući i građane, poseduju preostalih oko 22 odsto kapitala.

Podsetimo da je u 2022. godini dobit Telekoma Srbija iznosila 13,37 milijardi dinara, a dividenda je isplaćena tako što je državi uplaćena „na osnovu instrukcija nadležnih organa“, dok su ostali akcionari isplaćeni preko Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (CRHoV).

Pre godinu dana, Telekom je „ostalim akcionarima“ isplatio ukupno 1,56 milijardi dinara na ime dividende – a među njima najbrojnija su „domaća fizička lica“, koja su posedovala nešto više od 218,8 miliona akcija na dan dividende 20. juna 2023. godine.

Koliko dividende dele NIS i Aerodrom?

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić najavio je da će dividenda i ove godine biti isplaćena u decembru, pa podsećamo i na to da je 2023. novac od dobiti naše telekomunikacione kompanije na račune građana „legao“ četiri dana uoči Nove godine, odnosno 27. decembra.

Sa druge strane, kako je Skupština akcionara kompanije Aerodrom Nikola Tesla Beograd (ANTB) na sednici 27. juna usvojila Odluku o raspodeli dobiti, na osnovu koje je ukupan neraspoređeni dobitak unela u Statutarne rezerve kompanije – akcionari su ponovo ostali bez dividende ANTB, koja je poslednji put isplaćena 2019. godine.

To znači da će dividendu ove godine, od tri preduzeća čije su besplatne akcije podeljene građanima, isplatiti dve – Telekom Srbija i NIS.

Skupština akcionara NIS a.d. Novi Sad usvojila je Odluku o raspodeli dobiti za 2023. godinu, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti, na osnovu koje će akcionarima na ime dividende isplatiti 10,48 milijardi dinara u bruto iznosu – odnosno 64,26 dinara bruto po akciji. U neto iznosu to je 54,62 dinara po akciji, što je gotovo dva i po puta manje nego prošle godine, kada je neto dividenda po akciji NIS iznosila 121,79 dinara.

Rezultat za ovu godinu za sada je takav da građani od besplatnih akcija mogu da računaju na ukupno 494,44 dinara – odnosno na 7,14 dinara po akciji Telekoma Srbija i 54,62 dinara po akciji NIS, pod uslovom da akcije NIS-a nisu u međuvremenu prodali na Beogradskoj berzi.

Na domaćem tržištu kapitala trguje se i akcijama kompanije Aerodrom Nikola Tesla Beograd, dok akcije Telekoma Srbija još nisu listirane na domaćoj berzi.

  • maja

    4.7.2024 #1 Author

    znaci nista od istog odnosa i 18 dinara po akciji telekoma iako je profit nikad veci, dividenda je nikad manja

    Odgovori

  • ELLA

    5.7.2024 #2 Author

    Velike dividende se ne objavljuju u novinama

    Odgovori

  • SENSEI

    5.7.2024 #3 Author

    Ma tako je najbolje. Rasprodati sve, razdeliti svima akcije

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    6.7.2024 #5 Author

    Ko jos daje narodu sve je laž

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.