Meštani sela Dadince već osam dana stražare

Od odgovora Ministarstva rudarstva i energetike zavisi izgradnja MHE Besko

EkologijaSrbijaU fokusu

22.12.2022 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Od odgovora Ministarstva rudarstva i energetike zavisi izgradnja MHE Besko Od odgovora Ministarstva rudarstva i energetike zavisi izgradnja MHE Besko
Predstavnici Opštine Vlasotince u četvrtak su potvrdili da čekaju odgovor Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, od kojeg zavisi da li će biti poništena dozvola... Od odgovora Ministarstva rudarstva i energetike zavisi izgradnja MHE Besko

Predstavnici Opštine Vlasotince u četvrtak su potvrdili da čekaju odgovor Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, od kojeg zavisi da li će biti poništena dozvola za izgradnju male hidroelektrane Besko.

Meštani sela Dadince već osam dana stražare iz straha da investitori ponovo ne dođu noću s bagerima i krenu sa radovima, prenosi Beta.

Ministarstvo građevinarstva će proveriti dokumentaciju za izdavanje građevinske dozvole za MHE Besko, a od Ministarstva energetike čeka se odgovor, na zahtev opštine, upućen po hitnom postupku, o važenju energetske dozvole.

Ukoliko se ustanove nepravilnosti, dozvola će biti poništena, izjavio je na sednici Skupštine Opštine Vlasotince zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić.

On je s predstavnicima opštinskog Odeljenja za urbanizam u ponedeljak bio na sastanku u resornom ministarstvu, pa su zbog velikog interesovanja javnosti u dnevni red sednice Skupštine opštine uvrstili predlog Dragana Jovića, odbornika Grupe građana „Dr Dragan Spasić“, da se raspravlja o izveštaju o poštovanju odluke  te skupštine iz marta 2021. godine o zabrani izgradnje malih hidroelektrana.

Predsednik Opštine Vlasotince, Bratislav Petrović, kazao je da je za zabranu izgradnje malih hidroelektrana. Objasnio je da je vremenom saznao da „šefa urbanizma jure rokovi i da on mora to da potpiše. Pitao sam šta je sa skupštinskom odlukom, on mi je rekao da ona ne važi jer je investitor podneo zahtev pre donošenja odluke i da ona ne može retroaktivno da se primenjuje“, objasnio je Petrović.

Dodao je da „nije znao šta ga je snašlo“ jer godinu dana su zajedno s direktorom „Vodovoda“ i pomoćnikom predsednika Opštine radili na studiji opravdanosti vodosnabdevanja Vlasotinca i Leskovca sa Rupske reke i Grdeličkog vodozahvata, za meštane Ladovice.

Ponovio je da je već 12 godina protiv izgradnje malih hidroelektrana i kada je bio u vlasti i kad je bio u opoziciji.

„Nažalost, sve dozvole koje su izdate, izdate su u vreme kada sam bio u opoziciji. Zato ja danas preko ovoga ne mogu da pređem, jer moj stav je isti i neće da se promeni. Iz ove situacije mora da se izađe, a da narod ne plati bilo koju štetu sutradan“, rekao je predsednik Opštine Vlasotince.

Istakao je da je „nemoral“ da ostave bez vode 700 žitelja sela Ladovice, od kojih 200 dece.

Odbornici su se složili da i vlast i opozicija treba da ostanu pri odluci iz 2021. godine o zabrani izgradnje MHE koju su doneli jednoglasno i da se zajednički nađe rešenje problema.

  • Anna

    22.12.2022 #1 Author

    Politika će odlučiti, ljudski životi su apsolutno nebitni.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...