i dalje bez dogovora

Odbijen zahtev sindikata, minimalac najverovatnije 47.154 dinara

Srbija

7.9.2023 13:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Odbijen zahtev sindikata, minimalac najverovatnije 47.154 dinara Odbijen zahtev sindikata, minimalac najverovatnije 47.154 dinara
Predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i poslodavaca nisu danas na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) postigli dogovor o minimalnoj zaradi za 2024. godinu, koja bi... Odbijen zahtev sindikata, minimalac najverovatnije 47.154 dinara

Predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i poslodavaca nisu danas na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) postigli dogovor o minimalnoj zaradi za 2024. godinu, koja bi bila izjednačena sa vrednošću minimalne potrošačke korpe.

Očekuje se Vlada potvrditi njen predlog da minimalac sa 40.000, koliko je ove godine, bude povećan na 47.154 dinara.

Prema Zakonu o radu, kada se ne postigne saglasnost između socijalnih partnera, procenat povećanja minimalne zarade određuje Vlada Srbije, najkasnije do 15. septembra, a sednica Vlade je već zakazana za 14. septembar.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Goran Milić rekao je posle sednice SES-a za Betu da je ministar finansija Siniša Mali na sednici SES-a rekao da su parametri na osnovu kojih je Ministarstvo radilo analizu o povećanju minimalca „opravdani“.

„Mi smatramo da su naši zahtevi realni jer je majska potrošačka korpa koštala skoro 52.000 dinara, a troškovi minimalne korpe namirnica znato će porasti do januara sledeće godine“, rekao je Milić.

SSSS i UGS „Nezavisnost“ u dosadašnjim pregovorima tražili su da se realizuje zaključak SES-a iz 2018. po kome bi  vrednost minimalne potrošačke korpe trebalo da se izjednači sa vrednošću minimalne zarade, krajem 2021. godine, ali je zbog pandemije korona virusa  ministar finansija Siniša Mali tada rekao da se to odlaže do kraja 2023. godine.

Ti sindikati imaju jedinstven stav i predlagali su na pregovorima da se povećanje minimalne zarade poveća do iznosa minimalne potrošačke korpe, koja je u maju koštala 57.754 dinara, u „dva koraka“, od septembra ove godine za deset odsto, a od januara za 20 odsto.

Predlog Ministarstva finansija je da minimalac za 2024. godinu iznosi 47.154 dinara, što je povećanje od 17,8 odsto.

Predstavnici Ministarstva finansija su predložili i da se poslodavcima u 2024. zbog rasta minimalca poveća neoporezivi deo zarade sa 21.000 na 25.000 dinara. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još pre početka pregovora, kao i prošle godine, unapred rekao da će minimalac ove godine biti 400 evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.