Proglašeni pobednici NLB Organic konkursa

Organska proizvodnja je teži, ali isplativiji deo domaće poljoprivrede

AgrobiznisPoslovanjeSrbija

24.10.2024 14:11 Autor: Milica Rilak 2

Organska proizvodnja je teži, ali isplativiji deo domaće poljoprivrede Organska proizvodnja je teži, ali isplativiji deo domaće poljoprivrede
NLB Komercijalna banka proglasila je danas pobednike 13. ciklusa NLB Organic konkursa, a nagradni fond vredan ukupno tri miliona dinara otišao je u ruke... Organska proizvodnja je teži, ali isplativiji deo domaće poljoprivrede

NLB Komercijalna banka proglasila je danas pobednike 13. ciklusa NLB Organic konkursa, a nagradni fond vredan ukupno tri miliona dinara otišao je u ruke četvoro od ukupno 70 prijavljenih proizvođača i gazdinstava.

Glavnu nagradu vrednu milion dinara za organsku biljnu proizvodnju osvojila je Bojana Jovanović iz Mionice, dok je u kategoriji stočarske proizvodnje priznanje u istoj vrednosti ponelo poljoprivredno gazdinstvo Agro Domestica. Dodeljene su i dve specijalne nagrade, koje su poneli najbolji mladi organski proizvođač Miloje Bojić iz Jazka i Anabell Vlček iz Pivnice u kategoriji žena koje se bave organskom prozvodnjom i preradom hrane.

Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, organske proizvođače naziva herojima među poljoprivrednicima, a u izjavi za Biznis.rs po uručenju nagrada naglasio je da banke imaju dvojaku ulogu kada je reč o podršci za takav vid proizvodnje.

„Naš Organic konkurs je način da banka podrži i promoviše organske proizvođače, uključujući i nagrade koje dodeljujemo. Drugi način je kreditiranje pod povoljnijim uslovima, jer njima treba više vremena nego konvencionalnim proizvođačima da dođu do roda. Zato banka mora da razume takav proces proizvodnje, koji je duži i sa nižim prinosima, ali sa izvesnim tržišnim plasmanom„, rekao nam je Vuković.

Direktorka sektora za upravljanje prodajom mikro i agro klijentima Radmila Marković skrenula je pažnju da NLB Komercijalna banka ima tržišno učešće od gotovo 30 odsto kada je reč o finansiranju poljoprivrednih proizvođača, a dostiže 35 odsto kod subvencionisanih kredita.

Bojana Jovanović i Vlastimir Vuković / Foto: Biznis.rs

„Želimo da nas poljoprivrednici vide kao poslovnog partnera na duži rok , ali i savetnika za finansijske usluge, koji ih prate od setve do žetve“, poručila je Marković.

Profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Snežana Oljača već desetak godina predvodi stručni žiri koji bira pobednike NLB Organic konkursa, a za naš portal kaže da najveće promene u protekloj deceniji primećuje u organskom stočarstvu.

„Stočari su prepoznali prilike koje pruža organska proizvodnja, možda i zbog politike podsticaja koji se isplaćuju po grlu, po litri mleka i hektaru. Mislim da su najveći pomaci zabeleženi kod nekoliko grupa stočara, koji na Goliji, u Raškoj oblasti i odnedavno na Zlatiboru pokazuju drugima kako može dobro da se živi od organske proizvodnje„, rekla je Oljača za Biznis.rs.

Ocenila je i da se u našoj zemlji ne koriste dovoljno prilike koje pruža organska proizvodnja, ali i da ima sve više dobrih primera.

„Prelaz sa konvencionalne na organsku proizvodnju je težak i skup, međutim, oni koji se bave organskom proizvodnjom su dobro organizovani i znaju kome će prodati svoje proizvode. Sa kupcima imaju ugovore i određenu sigurnost, što je za samog proizvođača najvažnije“, ističe Oljača.

Organic konkurs ove godine je, inače, održan po trinaesti put, a od 2012. do danas bilo je prijavljeno više od 750 projekata iz cele zemlje, od kojih je do sada nagrađeno 50 najboljih i najodrživijih ideja, podsećaju iz NLB Komercijalne banke.

  • Dux011

    24.10.2024 #1 Author

    Pa slažem se.

    Odgovori

  • JANA

    25.10.2024 #2 Author

    Jos je smeca od prozivoda na nasem trzistu ,ovo tek treba da zazivi sa organskim prozivodima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.