Počela berba u prokupačkom i merošinskom kraju

Otkupne cene višanja do 70 dinara po kilogramu

AgrobiznisBiznisSrbija

21.6.2022 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Otkupne cene višanja do 70 dinara po kilogramu Otkupne cene višanja do 70 dinara po kilogramu
U prokupačkom kraju, gde je na površini od 2.080 hektara višnja rodila bolje nego prošle godine, počinje berba ovog voća. Savetodavac za voćarstvo u... Otkupne cene višanja do 70 dinara po kilogramu

U prokupačkom kraju, gde je na površini od 2.080 hektara višnja rodila bolje nego prošle godine, počinje berba ovog voća.

Savetodavac za voćarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi (PSSS) u Prokuplju Magdalena Totorović izjavila je za agenciju Beta da je rod bolji i kvalitetniji u odnosu na prošlu godinu i da se voćari mogu nadati dobroj berbi.

Ona je navela da je otkupna cena 70 dinara za kilogram prve klase i 45 dinara za drugu klasu višanja. Totorović je ocenila da je nezahvalno prognozirati otkupnu cenu i kretanja na tržištu, za koje navodi da je ove godine dodatno poremećeno lošom ekonomskom situacijom u svetu izazvanom ratnim sukobima u Ukrajini.

Kako je navela, ovogodišnji rod je mnogo bolji od prošlogodišnjeg, kada je u prokupačkom kraju ubrano oko 2.500 vagona ovog voća.

Rok za berbu višanja je veoma kratak, jer voće brzo prezreva i počinje da truli, pa ga je potrebno što pre obrati i predati u hladnjače.

Proizvođačima višanja probleme svake godine stvara i visoka cena branja koja im dodatno umanjuje zaradu i koja ne prati cenu otkupa, pa su tako prošle godine berači uzimali od 17 do 20 dinara po gajbi, a ta cena je ostala i kad je otkupna spala na samo 30 dinara za kilogram višanja.

Foto: Pixabay.com

Otkupljivači višanja na području opštine Merošina su, samo nekoliko dana nakon što je počela berba, otkupnu cenu za prvu klasu ovog voća snizili sa 70 na 60 dinara, a otkupnu cenu druge klase sa 50 na 40 dinara.

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Merošina Zoran Jović izjavio je da voćari sa razlogom sumnjaju da će neke značajnije količine višanja prodati po prvoj klasi.

„Otkupljivači ponude višu cenu za prvu klasu, ali kad krene berba, krene i priča kako imaju mnogo robe, kako nemaju kome da prodaju toliko višanja i otkup stane, a voćari se ‘hvataju za glavu’ i pristanu da predaju sav rod kao drugu klasu“, rekao je Jović.

Prema njegovim rečima, isti scenario otkupljivači ponavljaju iz godine u godinu, a mogu to da čine jer na području opštine Merošina nema velikih prerađivačkih kapaciteta i proizvođači zavise isključivo od otkupa.

„Otkupljivači od hladnjačara dobijaju određenu cenu, a imaju punu slobodu da formiraju otkupnu cenu i, naravno, da bi što više zaradili, oni je maksimalno spuštaju“, istakao je Jović.

On je podsetio da više od 20 godina ne radi i ne privatizuje se hladnjača „Voćar“ u merošinskom selu Aleksandrovu, koja je po svojim kapacitetima (preko 10.000 tona voća) bila na prvom mestu u nekadašnjoj Jugoslaviji.

„Ta hladnjača nije problem samo ove vlasti. Još od vremena Miloševića, pa naovamo nijedna vlast nije uspela da je osposobi. Navodno je prošle godine bila prodata nekoj firmi iz Grčke, ali i od te privatizacije nije bilo ništa“, rekao je Jović.

Kako je istakao Jović, veliki problem tokom predstojeće berbe biće i manjak radne snage, jer je sve manje ljudi koji žele da rade taj težak posao.

Berači ove godine za branje višanja naplaćuju 20 dinara po kilogramu, a vlasnici višnjika kažu da su sa troškovima berbe i troškovima proizvodnje, na „apsolutnoj nuli“, ako višnju prodaju za 40 dinara po kilogramu.

Na području opštine Merošina višnje su zasađene na oko 2.000 hektara, ali su mnogi od tih zasada napušteni i zarasli u korov, jer se vlasnicima ne isplati da ih obrađuju i beru pošto su otkupne cene više godina unazad izuzetno niske.

Otkupna cena višanja na početku prošlogodišnje berbe bila 50 dinara, ali je vrlo brzo spala na 30 dinara i najveće količine otkupljene su upravo po toj ceni.

 • MAJA

  21.6.2022 #1 Author

  Cena je u odnosu na proslu godinu drugačija

  Odgovori

 • SNEZANA

  21.6.2022 #2 Author

  Premalo u odnosu na mukotrpan rad proizvodjaci.

  Odgovori

 • SNEZANA

  21.6.2022 #3 Author

  Premalo u odnosu na mukotrpan rad proizvodjaca.

  Odgovori

 • TATJANA

  21.6.2022 #4 Author

  Mala cena i za berace i za proizvodjace

  Odgovori

 • kaćica

  21.6.2022 #5 Author

  Dobra cena,obozavam sok od visanja.

  Odgovori

 • GOCA BG

  21.6.2022 #6 Author

  Stvarno premalo,mozda ce se nesto promeniti…

  Odgovori

 • VERA

  22.6.2022 #7 Author

  Mala je cena to, bas mizerno.

  Odgovori

 • N.N.

  22.6.2022 #8 Author

  Zaista smesno u odnosu na njihov rad i ulaganje.

  Odgovori

 • MarijaS

  30.6.2022 #9 Author

  Mala cena.

  Odgovori

 • SLAVICA

  28.1.2024 #10 Author

  Smesna cena za toliki trud

  Odgovori

 • BOBICA

  4.2.2024 #11 Author

  Izuzetno mala cena ..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...