Okupljeno više od 400 izlagača iz 27 država

Otvoren 45. Međunarodni sajam turizma

SrbijaTurizam

22.2.2024 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Otvoren 45. Međunarodni sajam turizma Otvoren 45. Međunarodni sajam turizma
Međunarodni sajam turizma, 45. po redu, otvoren je na Beogradskom sajmu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i grčke ministarke turizma Olge Kefalogiani. Grčka je... Otvoren 45. Međunarodni sajam turizma

Međunarodni sajam turizma, 45. po redu, otvoren je na Beogradskom sajmu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i grčke ministarke turizma Olge Kefalogiani. Grčka je zemlja partner, a na sajmu će se do 25. februara predstaviti gotovo 400 izlagača iz više od 27 zemalja. Sajam se održava pod sloganom „Avantura počinje ovde“.

Predsednik Vučić rekao je na otvaranju da je prvi put u istoriji Srbije broj stranih gostiju prošle godine premašio broj domaćih turista, kao i da je Srbija u 2023. bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu, od 79 odsto, prenosi RTS.

„Ovo nisam rekao ja već najnoviji barometar Svetske turističke organizacije. Devizni priliv od turizma u 2023. godini iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, što je za milijardu i 112 miliona evra više nego 2019. godine, a čak 3,5 puta više nego 2012. godine“, rekao je Vučić.

Naveo je da je Srbija prošle godine imala ukupno 4,2 miliona dolazaka turista, kao i 12,4 miliona noćenja, što je više nego dvostruko više u odnosu na period od pre 10 godina.

„Takođe, Srbija je 2023. povećala broj dolazaka stranih gostiju za 15 odsto u odnosu na nivo pre pandemije, dok je međunarodni trend bio pad od 12 odsto u odnosu na 2019. godinu. Pri tome u 2023. strani gosti su realizovali 5,5 miliona noćenja, tri puta više nego što je bilo u 2012. godine. Ove godine je, iako je tek početak godine evidentiran, rast ukupnih dolazaka za oko tri odsto, pa broj noćenja čak za 19 odsto u odnosu na isti period lane“, naveo je Vučić.

Ramska tvrđava
Foto: TO Veliko Gradište

Predsednik je u obilasku Sajma prvo posetio štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gde su predstavljeni turistički potencijali četiri opštine sa severa KiM, kao i sedam južno od Ibra i iz Metohije među kojima su Gračanica, Orahovac, Štrpce i druge.

Predsedniku je uručen poklon naroda iz Sirinićke Župe, kao i poklon vino iz manastira sa KiM.

Vučić: Izdvojićemo dodatnih 1,3 miliona evra podsticaja za etno sela i salaše

Tokom obilaska štandova, Vučić je najavio da će sutra biti uvećana davanja sa dodatnih 1,3 miliona evra za podršku etno selima, etno kućama, salašima i slično.

„Već smo uvećali nivo vaučera i već sam rekao da ćemo sutra da podignemo za 150 miliona dinara davanja, dakle za 1,3 miliona evra dodatnih para za etno sela, etno kuće i salaše…“, rekao je Vučić.

Istakao je da su to velika ulaganja kojima država podstiče domaći privatni sektor.

Foto: Freepik/bedneyimages

„Moramo sadržaj da nudimo na Dunavu, i dalje da ulažemo u banje, da idemo u privatizaciju pojedinih banja, da podstičemo ljude koji žele da ulože novac i da se radujemo njihovom uspehu, ali i da ne zadržavano nešto u svojim rukama, jer država nikada nije dovojno uspešan vlasnik. Još mnogo moramo da radimo na infrastrukturi“, rekao je Vučić.

Kefalogiani: Prijateljstvo Srba i Grka ukorenjeno u našoj zajedničkoj istoriji

Grčka ministarka turizma Olga Kefalogiani rekla je da je prijateljstvo naša dva naroda ukorenjeno u zajedničkoj istoriji, kulturnim vezama, borbi za slobodu i našim težnjama za sigurnu budućnost.

„Međunarodni sajam turizma je jedan od najznačajnijih turističkih događaja u našem regionu, globalni skup koji obezbeđuje priliku da zemlje i učesnici ne samo da promovišu svoju turističku ponudu, već i da komuniciraju, sarađuju, stvaraju partnerstva i grade jake odnose. A upravo je to suština turizma“, rekla je Kefalogiani.

Kako je navela, zajedno možemo iskoristiti moć turizma da pokrenemo pozitivne promene u našem regionu i izgradimo svetliju, otporniju budućnost za naše nacije. Na Sajmu turizma, koji se sutra otvara za posetioce, prvi put će nastupiti Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija. Zemlje koje se ponovo vraćaju na sajam su Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

Sajam ugostiteljske opreme

Paralelno sa ovim sajmom, u halama 2A i 2C, odvijaće se i 19. Međunarodni sajam ugostiteljske opreme „Horeka“ pod sloganom „Poslužite se“.

Noćni klub i bar
Foto: Unsplash.com

„Horeka“ će okupiti domaće i inostrane kompanije koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hotelskog i ugostiteljskog nameštaja, opreme za kuhinje, restorane i barove, kao i novim trendovima poslovanja.

U paviljonu Nacionalne turističke organizacije Grčke, biće prisutni izlagači iz cele zemlje, od regionalnih predstavnika, turističkih organizacija iz najpopularnijih grčkih destinacija do profesionalnih udruženja.

Srbija će svoje turističke adute predstaviti u Hali 4 Beogradskog sajma kroz nastupe Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Vojvodine, kao i mnogobrojnih regionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije.

Turistička organizacija Srbije predstaviće se pod sloganom „Srbija. Doživi!“, a pored aktivnog odmora akcenat će biti na bogatstvu različitosti, kroz promociju novih brošura pod nazivom „Uporište duhovnosti“ i „Moj Dunav“.

Među izlagačima Turističke organizacije Srbije su Ministarstvo turizma i omladine, Skijališta Srbije, Zavod za zaštitu prirode, Prirodnjački centar Svilajnac i Agencija za bezbednost saobraćaja

Nastup Turističke organizacije Beograda biće u znaku predstojeće izložbe Ekspo 2027, kada će direktor Miodrag Popović potpisati protokol o promotivnoj saradnji između Ekspo 2027 i ove organizacije i sastati se sa predstavnicima turističkih organizacija iz Izmira, radi proširenja turističke saradnje sa Turskom.

Turistička organizacija Beograda predstaviće različite manifestacije koje nude beogradske opštine.

Zakazano više od 500 poslovnih sastanaka

Učesnicima i turističkim agencijama iz zemlje i inostranstva i ove godine je bio dostupan B2B portal namenjen za registraciju kako izlagača, tako i poslovnih posetilaca. Putem tog portala, više od 100 profesionalnih kupaca zakazalo je više od 500 poslovnih sastanaka.

Radno vreme sajma biće od 22. do 24. februara od 10 do 19 časova, a u nedelju 25. februara od 10 do 18 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...