Čeka se raspisivanje javnog konkursa, predaja zahteva do 15. aprila

Kako do novca za sređivanje objekta za seoski turizam?

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoNekretnineTurizam

12.2.2024 12:49 Autor: Milica Rilak 18

Kako do novca za sređivanje objekta za seoski turizam? Kako do novca za sređivanje objekta za seoski turizam?
Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom je propisala na koji način će biti dodeljen novac za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili opremanje ruralnih turističkih objekata.... Kako do novca za sređivanje objekta za seoski turizam?

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom je propisala na koji način će biti dodeljen novac za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili opremanje ruralnih turističkih objekata.

Pravo na ovu vrstu podsticaja imaju preduzeća ili fizička lica, vlasnici salaša, etno kuća ili seoskih turističkih domaćinstava koji su registrovani u sistemu e-Turista, a maksimalan iznos podsticaja je 2,9 miliona dinara.

Novčana podrška dodeljuje se za unapređenje ugostiteljske ponude, pa je Vlada uredbom propisala i koji sve projekti potpadaju pod tu definiciju.

Podsticaj se može dobiti za:

 • izgradnju novih objekata u sastavu postojećeg ugostiteljskog objekta, kao i dogradnju postojećih ugostiteljskih i pratećih objekata;
 • rekonstrukciju, sanaciju, adaptaciju ili druge radove, kao i investiciono i tekuće održavanje ugostiteljskog objekta i pratećih objekata i sadržaja;
 • parterno uređenje dvorišta i uređenje i nabavka dvorišnog mobilijara;
 • opremanje ugostiteljskog objekta i pratećih sadržaja radi unapređenja ugostiteljske ponude u delu ispunjenja višeg nivoa propisanih standarda za kategorizaciju;
 • opremanje ugostiteljskog objekta sa ciljem proširenja smeštajnih kapaciteta;
 • uređenje prostora i nabavka potrebne opreme u okviru seoskog turističkog domaćinstva za pružanje ugostiteljske usluge smeštaja na otvorenom u privremeno postavljenoj opremi za kampovanje.

Кorisnik po osnovu ove uredbe može da ostvari pravo na dodelu sredstava za jedan projekat, a novac ne može dobiti ako za isti projekat već koristi podsticaj u obliku subvencija ili donacija, niti ako je u toku drugi postupak dodele sredstava.

„Za građevinske i druge radove, odnosno održavanje ugostiteljskog objekta, korisnik obezbeđuje građevinsku dozvolu ili drugo rešenje, kojim se odobrava izvođenje tih radova, u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast planiranja i izgradnje“, stoji u uredbi.

Dokumentacija mora da se obezbedi najkasnije u roku od šest meseci od dana zaključenja ugovora o dodeli novca, dok je krajnji rok za realizaciju projekta 12 meseci od uplate.

„Кorisnik je dužan da ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskom objektu obavlja u periodu od najmanje tri godine, računajući od dana realizacije projekta“, naglašeno je u uredbi.

Drvena kuća
Foto: Pixabay.com

Maksimalan iznos koji korisnik može dobiti po projektu je 2,9 miliona dinara, s tim da mora da obezbedi najmanje 10 odsto sopstvenog učešća, a sve troškove mora da opravda Ministarstvu omladine i turizma, sa kojim se i zaključuje ugovor o dodeli podsticaja.

„Кao instrument obezbeđenja, korisnik je dužan da izda sopstvenu blanko menicu, odnosno sopstvenu menicu sa avalom poslovne banke, a ako ne sprovede projekat na ugovoreni način ili ne opravda utrošena sredstava dužan je da izvrši povraćaj uplaćenog sa obračunatom pripadajućom zakonskom zateznom kamatom – u protivnom će ministarstvo aktivirati menicu“, ističe se u uredbi.

Uslove za dodelu podsticaja ostvaruje privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik koji:

 • u odgovarajućem registru ima registrovanu ugostiteljsku delatnost;
 • ako je katastarska parcela i ugostiteljski objekat na koji se projekat odnosi u njegovom vlasništvu, suvlasništvu ili je u zakupu sa periodom isteka ne kraćim od tri godine, računajući od dana završetka Projekta;
 • ako na katastarskoj parceli i objektu na koji se Projekat odnosi nisu upisani tereti;
 • nema dospelih neizmirenih obaveza po osnovu javnih prihoda.

Fizičko lice ostvaruje pravo na dodelu sredstva podsticaja ako je katastarska parcela i objekat na koji se projekat odnosi u njegovom vlasništvu, suvlasništvu ili je to fizičko lice član porodičnog domaćinstva vlasnika, odnosno suvlasnika, kao i da nisu upisani tereti.

Postupak za ostvarivanje prava na ovu vrstu podsticaja pokreće se podnošenjem zahteva na osnovu javnog poziva za dodelu sredstava podsticaja za podsticanje razvoja i unapređenje ruralnog turizma i ugostiteljstva koji raspisuje Ministarstvo turizma i omladine.

Кrajnji rok za dostavu Zahteva i prateće dokumentacije je 15. april 2024. godine.

Brda i planine, selo
Foto: Pixabay.com

Podnete Zahteve sa kompletnom dokumentacijom razmatra Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja ruralnog turizma i ugostiteljstva, a dodela sredstava ograničena je raspoloživim budžetskim sredstvima.

„Ukoliko je u republičkom budžetu opredeljen iznos sredstava podsticaja manji od iznosa sredstava po podnetim zahtevima, koji ispunjavaju uslove i kriterijume propisane ovom uredbom, sredstva podsticaja se dodeljuju korisnicima sa većim brojem bodova, po redosledu iz rang liste, koju formira Radna grupa, do utroška opredeljenih sredstava podsticaja“, stoji u uredbi.

Vlada je, inače, pri usvajanju istakla da je cilj uredbe povećanje turističkog prometa kroz razvoj ruralnog turizma, što će, kako su ocenili, doprineti podsticanju ravnomernijeg regionalnog i lokalnog razvoja, uz očuvanje prirodne sredine i lokalne kulture, tradicije i običaja.

Ove godine su, inače, budžetom predviđene ukupne subvencije u oblasti turizma u iznosu od 1,34 milijarde dinara, a do sada je već podeljeno 100.000 turističkih vaučera ukupne vrednosti milijardu dinara.

 • PAVLE-2005

  12.2.2024 #1 Author

  Da opet bude kao nekad

  Odgovori

 • SUNCE

  12.2.2024 #2 Author

  Podrzavam sve vrste pomoci seoskim domacinstvima i seoskom turizmu.

  Odgovori

 • jevtić

  12.2.2024 #3 Author

  Ovo je ok

  Odgovori

 • Sindi

  13.2.2024 #4 Author

  🫨

  Odgovori

 • DOBRILA

  13.2.2024 #5 Author

  Ovo je lepa stvar i treba raditi na tome.

  Odgovori

 • Detko

  13.2.2024 #7 Author

  Ovo je okej

  Odgovori

 • SALIMAR

  13.2.2024 #8 Author

  Na tome tek treba raditi,dugo se ništa nije ulagalo..

  Odgovori

 • STEPA

  14.2.2024 #9 Author

  Odlučno. Treba podržavati i podsticati ovakve stvari.

  Odgovori

 • SENSEI

  14.2.2024 #10 Author

  Treba i jedan državni službenik koji će pomoći srpskom seljaku oko svega navedenog

  Odgovori

 • MARAMACA

  15.2.2024 #11 Author

  E bas super,zivis zivot u miru

  Odgovori

 • MIKIMILE

  15.2.2024 #12 Author

  Bravo za podsticanje seoskog turizma

  Odgovori

 • Zoran

  16.2.2024 #13 Author

  Kakvu pomoć može da pruži državni službenik,nezna da zakolje jagnje,da napali furunu,nezna izkoje bure piće da natoči a ako to sve zna i nagrnu gosti nezna ni jedan strani jezik čak postoji mogućnost ds zabrlja jer nepoznsje dovoljno bon-ton,

  Odgovori

 • BIJUTI27

  17.2.2024 #14 Author

  Treba podrška države

  Odgovori

 • DUCA

  18.2.2024 #15 Author

  Sjajna ideja.

  Odgovori

 • Lea

  18.2.2024 #16 Author

  Ovo je odlicno

  Odgovori

 • REA

  18.2.2024 #17 Author

  Svaka podrska za seoski turizam

  Odgovori

 • CIGI

  19.2.2024 #18 Author

  Odlicno, a sta je da onim fizickim licima koji bi tek poceli I nisu regostrovani u E turistu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.