Beoplant fair se održava do 7. aprila

Otvoren Međunarodni sajam hortikulture, prilika za male proizvođače

AgrobiznisEkologijaSrbija

4.4.2024 16:05 Autor: Milica Vojtek 8

Otvoren Međunarodni sajam hortikulture, prilika za male proizvođače Otvoren Međunarodni sajam hortikulture, prilika za male proizvođače
Međunarodni sajam hortikulture – Beoplant Fair otvoren je danas pod nazivim “Bašta u srcu grada“ i trajaće do nedelje, 7. aprila. Sajam se već... Otvoren Međunarodni sajam hortikulture, prilika za male proizvođače

Međunarodni sajam hortikulture – Beoplant Fair otvoren je danas pod nazivim “Bašta u srcu grada“ i trajaće do nedelje, 7. aprila.

Sajam se već godinama održava uz podršku Ministarstva poljoprivrede, a tradicionalno ga obogaćuju dve velike tematske izložbe – Izložba lekovitog bilja i preparata od meda „Darovi prirode“, kao i Izložba baštenskih i parkovskih mašina Motoplantexpo.

Izlagači iz zemlje i inostranstva imaju priliku da narednih dana predstave svoje uzgajanje cveća i cvetnog materijala, proizvodnju sadnica i semenskog materijala, voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, gajenje lekovitog bilja, uzgoj i održavanje zelenih površina, pejzažnu arhitekturu.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević otvorivši sajam istakla je “da je ova manifestacija prilika mnogim izlagačima da istupe na tržište i uspostave kontekte za buduće saradnje”. Ona je navela da je broj izlagača svake godine sve veći i veći.

Foto: Biznis.rs

Tokom naredna četiri dana biće održana i dva okrugla stola – „Dijalogom do (očuvanja) zelene infrastrukture“ i „Stanje u oblasti cvećarstva i ukrasnog bilja u Srbiji“.

Jedna od najvećih prednosti ove manifestacije jeste to što pruža mogućnost kupovine direktno od proizvođača.

Foto: Biznis.rs

Veliko interesovanje privukao je štand Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, na kome su izloženi proizvodi koje su pravili zatvorenici iz Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, Kazneno-popravnog zavod u Požarevcu – Zabela, zatvora u Somboru, Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu i Okružnog zatvora u Smederevu.

“Svako ima neki svoj asortiman – od cveća, sokova, rakija, nameštaja, baštenskih garnitura, ljuljaški, repertoara za decu, stolice, klupe, hranilice, ljuljaške. Sve što se nalazi ovde prave lica lišena slobode u saradnji sa instruktorima. Prolaze sertifikovane obuke, da bi kasnije imali lakšu resocijalizaciju, lakši povratak u društvo. Nakon izvršenja kazne imaju i zanat i sertifikat na kome piše da su prošli stručnu obuku, a na kome se ne navodi da su to prošli u zatvoru, nego da su obučeni za te poslove”, kaže Goran Možgodin iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

On objašnjava da u ovom slučaju zarada nije primarna, već resocijalizacija lica lišenih slobode, kao i da su lica koja prave određene proizvode plaćeni za to u skladu sa zakonom.

Svaki zatvor za sebe ima saradnju sa nekim lokalnim institucijama za koje radi proizvodnju određenih proizvoda.

Cena pojedinačne ulaznice na sajam je 500 dinara, a grupne 300 dinara, dok će se parking naplaćivati 150 dinara po satu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...