Vrednost investicije više od šest miliona evra

Otvoren najsavremeniji doradni centar u Republici Srbiji

Srbija

5.6.2024 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Otvoren najsavremeniji doradni centar u Republici Srbiji Otvoren najsavremeniji doradni centar u Republici Srbiji
Jedna od najstarijih zadruga na svetu – austrijska Raiffeisen Ware Austria (RWA), prisutna u Srbiji pod nazivom RWA Srbija, otvorila je najsavremeniji doradni centar... Otvoren najsavremeniji doradni centar u Republici Srbiji

Jedna od najstarijih zadruga na svetu – austrijska Raiffeisen Ware Austria (RWA), prisutna u Srbiji pod nazivom RWA Srbija, otvorila je najsavremeniji doradni centar na teritoriji Republike Srbije. U pitanju je kompleks za doradu semena u Rumenki kod Novog Sada, čija vrednost iznosi više od šest miliona evra, stoji u saopštenju.

Dušan Mezulić, direktor RWA Srbija, podseća da je ovo samo deo RWA logističkog centra koji će u potpunosti biti gotov 2026. godine.

„Doradni centar obuhvata 16 silo-ćelija kapaciteta oko 6.300 tona i podno skladište za prijem oko 6.000 tona naturalne robe. Linija za prijem i doradu podrazumeva grubi prečistač na prijemu, selektor, trijere, gravitacioni sto, kolor sorter, zaprašivač kapaciteta 15 tona po satu i automatsku pakericu, a paletizacija se vrši upotrebom posebnog lepka i robotske ruke bez streč folije, čime se smanjuje upotreba plastike“, objašnjava Mezulić i dodaje da je doradni centar deo jednog od najsavremenijih logističkih centara u ovom delu Evrope.

Dragan Jockov, direktor RWA Srbija dodaje da će, zahvaljujući ovoj investiciji, poljoprivednicima u Republici Srbiji moći da ponude najkvalitetinije sertifikovano seme po evropskim standardima.

„Verujem da ćemo, zajedno sa lokalnim predstavnicima privrede i poljoprivrede, doprineti jačanju agrara u Republici Srbiji. Fokusiramo se na seme i to, pre svega, na pšenicu, ječam i soju.“

Ambasador Austrije, Kristijan Ebner (Christian Ebner), napomenuo je da su primeri poput RWA Srbija od neprocenjive važnosti za jačanje veza Srbije i Austrije.

„RWA već 15 godina posluje na teritoriji Republike Srbije i čini mi se da, iz godine u godinu, unapređuje svoje poslovanje. Ova investicija je još samo jedan podsetnik na snažnu vezu koju je RWA napravila sa Srbijom, Vojvodinom i Rumenkom. Nama je, kao predstavnicima Austrije u Srbiji, velika čast da podržimo ovakve projekte i sa ponosom ističemo da smo jedan od većih investitora u srpsku privredu“, rekao je Ebner.

RWA Srbija već više od 15 godina ulaže u razvoj i selekciju kvalitetnog semena kukuruza, soje, pšenice, ječma, uljane repice i suncokreta. Investicije obuhvataju i otkup merkantilne robe, terminsko ugovaranje robe i snabdevanje poljoprivrednika najkvalitetnijim đubrivom, kao i RWA programom za zaštitu bilja. RWA je jedna od najstarijih zemljoradničkih zadruga na svetu. Formirana je u 19. veku, a i dalje je u vlasništvu svojih zadrugara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.