Javni poziv do 27. juna

Otvoren tender za izgradnju međunarodnog pristaništa u Sremskim Karlovcima

BiznisSrbija

3.6.2024 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Otvoren tender za izgradnju međunarodnog pristaništa u Sremskim Karlovcima Otvoren tender za izgradnju međunarodnog pristaništa u Sremskim Karlovcima
Agencija za upravljanje lukama raspisala je tender za izgradnju infrastrukture međunarodnog putničkog pristaništa u Sremskim Karlovcima. Procenjena vrednost posla je 33.333.333 dinara bez PDV-a.... Otvoren tender za izgradnju međunarodnog pristaništa u Sremskim Karlovcima

Agencija za upravljanje lukama raspisala je tender za izgradnju infrastrukture međunarodnog putničkog pristaništa u Sremskim Karlovcima.

Procenjena vrednost posla je 33.333.333 dinara bez PDV-a. Ponude se mogu dostaviti do 27. juna.

Kako se podseća u pozivu, strategijom razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015. do 2025. godine predviđeno je međunarodno putničko pristanište u Sremskim Karlovcima. Vlada Srbije je, u skladu sa tim, početkom 2017. godine donela Uredbu o utvrđivanju lučkog područja međunarodnog putničkog pristaništa u Sremskim Karlovcima.

Predviđeno je da međunarodno putničko pristanište bude izvedeno kao plutajući objekat za ukrcavanje i iskrcavanje putnika, smešten na desnoj obali Dunava, piše eKapija.

“Postojeći ponton – plutajući objekat međunarodnog putničkog pristaništa izgrađen je bez nadgrađa, odnosno odgovarajućih prostorija za rad nadležnih službi (granična policija, carina, lučka kapetanija), kao i bez pratećih instalacija i tanka za komunalne (otpadne) vode, bez pristupnog mosta i bez odgovarajućeg sistema veza koji bi omogućio bezbedan privez plutajućeg objekta i pristajanje i privez brodova dužine do 135 metara”, ističe se u dokumentaciji.

spoljnotrgovinska razmena
Foto: Pixabay.com

Kako se dodaje, Agencija za upravljanje lukama je tokom 2023. godine izradila odgovarajuću tehničku dokumentaciju, tačnije projekat rekonstrukcije pontona, odnosno izgradnju nadgrađa i pristupnog mosta i projekat za pobijanje šipova, za koji je saglasnost izdala Direkcija za vodne puteve.

“Međunarodno putničko pristanište u Sremskim Karlovcima će služiti za pristajanje putničkih brodova dužine do 135 metara, u međunarodnom i domaćem saobraćaju, kao i bezbedan prelazak putnika sa broda na ponton i dalje na obalu. Izabrani izvođač biće u obavezi da rekonstruiše i opremi postojeći ponton i izgradi nadgrađu, da izgradi i postavi pristupni most i izgradi sistem veza pontona i drugih objekata za bezbedan privez brodova”, pojašnjava se u dokumentaciji.

Nadgrađe će, kako je istaknuto, biti izvedeno tako da zadovolji funkciju i smeštaj svih neophodnih službi za potrebe nesmetanog funkcionisanja međunarodnog putničkog pristaništa. U okviru nadgrađa izdvaja se nekoliko funkcionalnih celina od kojih svaka ima svoj zaseban ulaz.

U centralnom delu, uz pristupni most planirane su prostorije granične policije, uprave carine i lučkog operatera sa šalterskim delom prema natkrivenom komunikacijskom pravcu od plovila ka pristupnom mostu. U nastavku nadgrađa, sa jedne strane, predviđene su sanitarne prostorije (toaleti).

“Materijali koji se koriste za oblogu čelične konstrukcije, termoizolaciju, završnu obradu fasade i unutrašnjih površina, podne obloge i staklene površine moraju da obezbede prijatnu klimu u unutrašnjosti objekta u svim vremenskim uslovima. Kancelarijske prostorije će biti opremljene odgovarajućim inverterskim klima uređajima”, naglašeno je u dokumentaciji.

Kompletno nadgrađe, kao i pešački deo oko svih formiranih funkcionalnih celina, biće natkriveno jedinstvenom nadstrešnicom, a u trup pontona biće postavljen tank za potrebe prikupljanja otpadnih/sanitarnih voda koje nastanu tokom eksploatacije pristaništa.

Rok za izvršenje svih radova je 12 meseci od dana potpisivanja ugovora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.