rok za dostavljanje prijava je 27. jul

Otvoreni javni pozivi za sufinansiranje inovacija u oblasti cirkularne ekonomije

SrbijaSvetU fokusu

28.6.2023 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Otvoreni javni pozivi za sufinansiranje inovacija u oblasti cirkularne ekonomije Otvoreni javni pozivi za sufinansiranje inovacija u oblasti cirkularne ekonomije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije objavili su javne pozive za sufinansiranje inovacija u oblasti cikluralne ekonomije. Uz... Otvoreni javni pozivi za sufinansiranje inovacija u oblasti cirkularne ekonomije

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije objavili su javne pozive za sufinansiranje inovacija u oblasti cikluralne ekonomije.

Uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) otvoreni su pozivi za saradnju nauke i privrede u razvoju i primeni cirkularnih modela poslovanja, i za integrisanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u sistem upravljanja otpadom, prenosi Beta.

Najboljim inicijativama izabranim kroz ta dva javna poziva biće dodeljeni finansijski podsticaji u iznosu od po 10.000 dolara kako bi bile sprovedene u praksi, a rok za dostavljanje prijava je 27. jul ove godine.

„Prošle godine raspisali smo jedan poziv za saradnju nauke i privrede, dobili smo preko 40 aplikacija i nagradili smo 12 timova sa cirkularnim vaučerima što su finansijski podsticaji za ostvarivanje ove saradnje i testiranje nekih inovativnih ideja u praksi u oblasti cirkularne ekonomije“, ocenila je koordinatorka projekata UNDP-a Ana Mitić Radulović.

Dodala je i da su zbog dobrog uspeha te inicijative prošle godine odlučili da ponove poziv i da ga formatiraju u određeni program koji će biti višegodišnji.

Najavljujući otvaranje javnih poziva, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić ukazala je da bi cirkularni model poslovanja i funkcionisanja trebalo da bude standard, a ne izuzetak.

šuma i priroda
Foto: Pixabay.com

„Svesni važnosti saradnje između nauke i privrede u oblasti cirkularne ekonomije, podržavamo još jedan ciklus finansijskih podsticaja u vidu ‘cirkularnih vaučera’. Istakla bih i da ćemo sada prvi put podržavati inovativna rešenja koja imaju za cilj uključivanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u formalne tokove upravljanja otpadom“, kazala je Dokić.

Cilj raspisivanja tih poziva je da se podrže rešenja koja doprinose efikasnoj upotrebi sirovina i energije, smanjenju emisija štetnih gasova, a time i ublažavanju klimatskih promena, kao i poboljšanju kvaliteta života ranjivih grupa.

UNDP je naveo da se na javni poziv za saradnju nauke i privrede mogu prijaviti naučno-istraživačke organizacije u Srbiji koje sarađuju sa privredom, dok je drugi poziv namenjen organizacijama civilnog društva, socijalnim preduzećima i naučno-istraživačkim organizacijama koje imaju predloge za uključivanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u formalne tokove upravljanja otpadom.

„Saradnja nauke i privrede je od suštinskog značaja za podsticanje ekonomskog rasta i otvaranje novih, zelenih radnih mesta, uvođenjem inovacija i principa cirkularnosti u poslovanje kompanija u privatnom sektoru. Naučnici i istraživači imaju talenat, znanje i iskustvo koji mogu da ubrzaju uvođenje ovih inovacija, a time i zelenu tranziciju“, izjavio je vođa tima za životnu sredinu i klimatske promene u UNDP-u Miroslav Tadić.

Institut za biološka istraživanja Siniša Stanković u Beogradu dobitnik je prošlogodišnjeg cirkularnog vaučera kao nagrade za inovacionu ideju „Potencijal insekata za razvoj poljoprivrede u Srbiji”.

Istraživač tog instituta Larisa Ilijin kazala je da u Srbiji takvih pomoći nema dovoljno, te da im je ona izuzetno važna kao podsticaj i finansijska pomoć za promociju zelenih ideja i njihove potencijalne primene u privredi.

  • DUSAN

    29.6.2023 #1 Author

    Mi ne koristimo nauku dovoljno u razvoju privrede, poslednjih godina malo više nego ranije. Odlična prilika je i ovaj javni poziv.

    Odgovori

  • gagica

    2.7.2023 #2 Author

    Imamo jako pametne ljude i sigurna sam da ce se pokazati na ovom projektu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...