Jedna od izmena biće uvođenje finansijskih garancija

Zakonom o upravljanju otpadom biće propisani stroži uslovi za proizvođače i operatere

EkologijaSrbija

27.4.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zakonom o upravljanju otpadom biće propisani stroži uslovi za proizvođače i operatere Zakonom o upravljanju otpadom biće propisani stroži uslovi za proizvođače i operatere
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je glavni cilj izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom da se propišu stroži uslovi... Zakonom o upravljanju otpadom biće propisani stroži uslovi za proizvođače i operatere

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je glavni cilj izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom da se propišu stroži uslovi koje proizvođači otpada i operateri upravljanja otpadom moraju da ispunjavaju, kako pre početka, tako i u toku obavljanja delatnosti.

Najznačajnije izmene i dopune odnose se, pre svega, na donošenje pravnog osnova za uređivanje oblasti upravljanja otpadom od građenja i rušenja, koji zbog svoje veličine i volumena zahteva posebno upravljanje u smislu odvajanja, sakupljanja, transporta, skladištenja i tretmana, objasnila je ministarka, prenosi Ekapija.

Prema njenim rečima, jedna od izmena tiče se i donošenja pravnog osnova kojim će se bliže urediti način postupanja sa otpadnim uljem iz postrojenja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda i omogućiti realizacija programa upravljanja otpadom kroz definisanje dalje upotrebe, tretiranje i odlaganje otpadnog mulja.

Vujović je napomenula da je dodatna novina uvođenje finansijskih garancija prilikom obavljanja svih poslova u delatnosti upravljanja otpadom, ali kojima će do kraja biti sproveden princip odgovornosti vlasnika otpada posle prestanka rada postrojenja ili stečaja, tako da bi zbrinjavanje otpada bilo rešeno aktiviranjem finansijske garancije.

Predložena rešenja, kako je ukazala, neće imati negativno dejstvo na privredne subjekte, već će doprineti efikasnijoj primeni propisa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.