Fokus stavljen na uštedu energije, korišćenje OIE, zaštitu životne sredine...

Usvojena Uredba o finansiranju energetske efikasnosti u 2023. godini

EkologijaSrbijaVesti

13.4.2023 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Usvojena Uredba o finansiranju energetske efikasnosti u 2023. godini Usvojena Uredba o finansiranju energetske efikasnosti u 2023. godini
Vlada Srbije usvojila je u sredu 12. aprila Uredbu o utvđivanju Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja energetske efikasnosti u 2023. godini, saopšteno je... Usvojena Uredba o finansiranju energetske efikasnosti u 2023. godini

Vlada Srbije usvojila je u sredu 12. aprila Uredbu o utvđivanju Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja energetske efikasnosti u 2023. godini, saopšteno je posle sednice.

Programom je utvrđeno više ciljeva, ušteda energije i njeno racionalno korišćenje primenom savremenih tehnologija i proizvoda čije je korišćenje ekonomski opravdano, korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) za sopstvene potrebe, zaštita životne sredine kroz smanjenje emisije štetnih gasova.

Predviđene su i mere unapređenja energetske efikasnosti koje imaju prioritet u finansiranju ili sufinansiranju, kao što su, unapređenje termičkog omotrača zgrade, zamena termotehničkih sistema ili deo sistema efikasnijim sistemima u zgradi, modernizacija sistema unutrašnjeg osvetljenja u objektima, ugradnja solarnih kolektora u instalaciju.

Vlada je donela i Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu.

Tom merom će se, kako je navedeno, podstaći proizvođači konditorskih proizvoda da kupuju domaće mleko u prahu i time smanje pritisak na domaće mlekare koje bi nesmetano nastavile otkup mleka od poljoprivrednika.

Članovi Vlade doneli su Odluku o obrazovanju Saveta za međugeneracijsku saradnju i solidarnost koji ima za cilj da podstakne i uključi sve relevantne činioce da na svim nivoima deluju kako bi se stvorile bolje mogućnosti za aktivno starenje i jačanje solidarnosti između generacija.

„Rad Saveta treba da podstakne ostvarivanje efikasne međusobne podrške i saradnje različitih starosnih grupa, kako bi zajednički osmislili inovativna rešenja za podizanje kvaliteta života osoba u starijem dobu, ali i dece i mladih radi jačanja međusobne socijalne kohezije i solidarnosti“, navedeno je u saopštenju.

Na sednici je usvojena i Odluka o obrazovanju Saveta za pitanja starosti i starenja čija je osnovna uloga razmatranje pitanja starenja, društvenog i ekonomskog položaja starih lica, mogućnosti korišćenja njihovih radnih i stvaralačkih potencijala i učešća u razvoju društva.

Vlada Srbije saglasila se da se proširi područje Slobodne zone „Šabac“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...