Zeleni program saradnje nauke i privrede vredan 3,5 miliona evra

Odobreno 20 projekata u misiji smanjenja zagađenja životne sredine

EkologijaPoslovanjeSrbijaVesti

12.4.2023 15:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Odobreno 20 projekata u misiji smanjenja zagađenja životne sredine Odobreno 20 projekata u misiji smanjenja zagađenja životne sredine
Fond za nauku Republike Srbije objavio je da će, u okviru Zelenog programa saradnje nauke i privrede, u naredne dve godine finansirati 20 projekata... Odobreno 20 projekata u misiji smanjenja zagađenja životne sredine

Fond za nauku Republike Srbije objavio je da će, u okviru Zelenog programa saradnje nauke i privrede, u naredne dve godine finansirati 20 projekata na kojima će učestvovati 215 istraživača iz 37 naučnoistraživačkih organizacija.

Ukupan budžet odobrenih projekata iznosi 3,5 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije. Minimalni odobreni budžet projekta iznosi 140.503,21 evra, dok maksimalni odobreni budžet projekta iznosi 191.237,93 evra.

„Savremeni svet se suočava sa velikim izazovom kada je u pitanju zagađenje prirodnog okruženja – zemlja, voda i vazduh postaju sve ugroženiji resursi. U borbi za zdraviju planetu koju ćemo ostaviti budućim generacijama ključnu ulogu će imati – nauka. Kroz razvoj inovativnih rešenja nauka može pomoći u stvaranju sveta u kome čovek i priroda mogu funkcionisati zajedno na održivi način“, navode iz Fonda.

Da bi naučna istraživanja pronašla put praktične primene, dodaju da je veoma važno da naučnici zajedno sa privredom razvijaju rešenja koja će moći da se primene u svim sferama života.

„Imajući u vidu važnost ove misije, Fond za nauku je otvorio Zeleni program saradnje nauke i privrede koji je namenjen pružanju praktične podrške saradnji nauke i privrednog sektora, zasnovane na korišćenju raspoloživih naučnih potencijala, kao i podrške održivom razvoju i podizanju nivoa kvaliteta životne sredine“, stoji u saopštenju Fonda.

Naglašeno je da se program zasniva na Programu RAZVOJ, i da je u skladu sa nacionalnim strategijama, kao i strategijom Evropske unije „Put do zdrave planete“, kao i akcionim planom „Prema nultoj stopi zagađenja vazduha, vode i zemljišta“.

Naučinici u laboratoriji
Foto: Unsplash.com

Na osnovu dvostepene evaluacije projekata, koju su obavljali međunarodni evaluatori, 20 naučno-istraživačkih projekata je odobreno za finansiranje u okviru Zelenog programa saradnje nauke i privrede.

Nosioci projekata su naučno-istraživačke organizacije iz Beograda (12), Novog Sada (6), Kragujevca (1) i Čačka (1), a kao partneri na projektu učestvuju organizacije iz Beograda, Novog Sada, Bora, Novog Pazara i Kosovske Mitrovice.

„Projekti odobreni za finansiranje će u naredne dve godine razvijati rešenja u različitim oblastima koje će doprineti smanjenju zagađenja vazduha, vode i zemljišta. Teme kojima će se istraživački timovi baviti tiču se obnove degradiranih ekosistema, smanjenja zagađenja životne sredine uzrokovanog organskim zagađivačima, mikroplastikom, otpadom, pesticidima i drugim štetnim materijama“, ističu iz Fonda.

Druga oblast kojom će se istraživači baviti obuhvata rešenja koja će doprineti razvoju održivih industrijskih sistema i poslovnih modela koji smanjuju zagađenje sredine. U fokusu su čistije tehnologije i digitalna transformacija industrije – razvoj modela zasnovanih na veštačkoj inteligenciji koji će omogućiti efikasnije suočavanje industrije sa emisijom gasova i štetnih supstanci.

Kada je u pitanju upravljanje otpadom, naučnici će razvijati rešenja koja će doprineti efikasnijem upravljanju plastičnim materijalima, baterijama, opasnim hemikalijama, postojanim organskim zagađivačima i teškim metalima.

Konačna rang lista projekata odobrenih za finansiranje nalazi se na sajtu Fonda za nauku.

  • DOBRILA

    13.4.2023 #1 Author

    Da vidimo da li ce nesto da se uradi po tom pitanju..

    Odgovori

  • SHALIMAR

    13.4.2023 #2 Author

    Odabrani sa sajta imaju priliku…

    Odgovori

  • MAJA

    16.4.2023 #3 Author

    Dobro da se više institucija uključi u taj projekat

    Odgovori

  • DASHA

    25.4.2023 #4 Author

    Ovo je izuzetno vazno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...