U kalendaru obeleženo šest datuma

Ovo su poreske obaveze koje treba izmiriti u julu

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

25.6.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 2

Ovo su poreske obaveze koje treba izmiriti u julu Ovo su poreske obaveze koje treba izmiriti u julu
Sezona godišnjih odmora je u jeku, ali poreske obaveze i dalje dospevaju na naplatu. Poreznici savetuju da pre nego što odete na letovanje izmirite... Ovo su poreske obaveze koje treba izmiriti u julu

Sezona godišnjih odmora je u jeku, ali poreske obaveze i dalje dospevaju na naplatu. Poreznici savetuju da pre nego što odete na letovanje izmirite sve na vreme, kako ne biste plaćali zatezne kamate.

Poreska uprava je već objavila spisak nameta, ali i rokova do kojih je potrebno dostaviti dokumentaciju ili platiti porez u julu. Već u prvoj nedelji meseca upisana su dva datuma.

Podnošenje poreske prijave na obrascu PPP-PD i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, obračunatih na najnižu mesečnu osnovicu, za neisplaćene zarade za maj, neophodno je završiti do 1. jula.

Naredni važan rok je petak, 5. jul, do kada je propisano da obavezu dostavljanja obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u junu imaju izvođači i estradni radnici. Izveštaj se dostavlja na obrascu OZU.

Isti dan je poslednji rok za predaju dokumentacije o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za jun.

U drugoj nedelji jula, tačnije 10. u mesecu, ističe rok za dve poreske obaveze. Prva je podnošenje poreske prijave poreza na premije neživotnih osiguranja na obrascu PP-PPNO i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za jun.

Druga obaveza vezana je za porez na dodatu vrednost. Obveznici na obrascu PPPDV treba da podnesu poresku prijavu i plate PDV za prethodni mesec.

Foto: Freepik

Prema poreskom kalendaru, najviše obaveza trebalo bi izmiriti do 15. jula, od kojih se dve odnose na obveznike koji se bave samostalnom delatnošću. To su plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode za prethodni mesec. Sveštenici, verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu, kao i penzioneri koji primaju naknade iz inostranstva, do istog datuma imaju rok da plate doprinose za prethodni mesec.

Ugostitelji bi do 15. jula trebalo da plate porez od pružanja usluga za drugi kvartal ove godine.

Iz Poreske uprave navode da je krajnji rok da se podnese poreska prijava i plate doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec – 15. jul. Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O.

Isti datum krajnji je rok za izmirenje nekoliko obaveza za PDV obveznike. Prva se odnosi na predaju poreske prijave za porez na dodatu vrednost, na obrascu PPPDV i plaćanje PDV-a za jun.

Sledeće na spisku Poreske uprave je još jedna poreska prijava za porez na dodatu vrednost, koja se dostavlja na obrascu PPPDV. Poreski obveznici treba da uz obrazac i plate PDV za drugo tromesečje 2024. godine.

Ukoliko je u junu bio ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvu, dostavlja se obrazac PID PDV 1.

Do 15. jula je potrebno platiti akontaciju poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, ali i obračunate akcize za period od 16. do 30. juna. Podnošenje poreske prijave za obračun akcize za mesec jun vrši se na obrascu PP OA.

Poslednja obaveza do 15. jula odnosi se na dostavljanje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za jun, na obrascu PP OAEL i plaćanje akcize.

Kraj meseca prema poreskom kalendaru poslednji je rok za izvršenje tri obaveze. Jedna se odnosi na frilensere. Do 30. jula obveznici moraju da dostave poresku prijavu na obrascu PP OPO-K i plate za prihode od ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava za izvršen rad na koje se porez plaća samooporezivanjem za drugi kvartal 2024. godine.

Da ne biste plaćali zatezne kamate, poslednjeg dana jula – 31. neophodno je predati poresku prijavu i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje, obračunatih na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa, za neisplaćene zarade za jun. Prijava se vrši na obrascu PPP-PD.

Takođe, isti datum je krajnji rok za plaćanje obračunate akcize za period od 1. do 15. jula.

  • PAVLE-2005

    25.6.2024 #1 Author

    Za državne namete nema odlaganje

    Odgovori

  • SENSEI

    26.6.2024 #2 Author

    U svakom mesecu su neki novi nameti. Treba celu godinu plaćati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.