U narednih nekoliko godina svi analogni uređaji biće zamenjeni digitalnim meračima najnovije generacije

Pametna brojila donose uštedu jer omogućavaju upravljanje potrošnjom struje

InfrastrukturaSrbijaU fokusu

14.10.2022 08:01 Autor: Marija Jovanović 10

Pametna brojila donose uštedu jer omogućavaju upravljanje potrošnjom struje Pametna brojila donose uštedu jer omogućavaju upravljanje potrošnjom struje
Elektronska ili digitalna brojila nove generacije nazivaju se još i „pametna brojila“ jer, za razliku od analognih stare generacije koja imaju mogućnost merenja samo... Pametna brojila donose uštedu jer omogućavaju upravljanje potrošnjom struje

Elektronska ili digitalna brojila nove generacije nazivaju se još i „pametna brojila“ jer, za razliku od analognih stare generacije koja imaju mogućnost merenja samo jednog parametra – potrošnje aktivne električne energije, pružaju mogućnost praćenja svih parametara pri isporuci struje, kako u domaćinstvima tako i u privredi i među prozjumerima (istovremenim proizvođačima i potrošačima električne energije).

“Uz upotrebu pametnih brojila svako domaćinstvo ima mogućnost praćenja kvaliteta isporučene električne energije i potrošnje u realnom vremenu. Na taj način mogu da prilagode i optimizuju svoju potrošnju u cilju uštede. Sa druge strane, Elektroprivreda Srbije (EPS) uvođenjem pametnih brojila ima višestruku korist, a pre svega uvid u potrošnju konzuma u realnom vremenu i mogućnost preusmeravanja i optimizacije samog sistema po trafo reonima tako da u svakom trenutku ne bude preopterećen“, kaže u razgovoru za Biznis.rs konsultant u kompaniji Mikroelektronika AD iz Banja Luke Miloš Radaković.

On objašnjava da EPS takođe uz pomoć ovih brojila ima daljinski uvid, može da očitava potrošnju bez potrebe za manuelnim očitavanjem na mesečnom nivou i da beleži elemente svih eventualnih pokušaja zloupotrebe integriteta brojila. Svaki takav pokušaj se evidentira upisom tačnog datuma i vremena kada je do pokušaja došlo i podaci se šalju u operativni sistem EPS-a.

S obzirom na to da je poskupljenje energenata glavna tema predstojeće zimske sezone, postavlja se pitanje mogu li pametna brojila da doprinesu i uštedi, i na koji način. Naš sagovornik naglašava da će domaćinstva imati najviše koristi pre svega kada je u pitanju upravljanje potrošnjom električne energije.

“Pametna brojila pružaju mogućnost uvida u potrošnju u realnom vremenu i na taj način korisnici mogu da preraspodele upotrebu svojih uređaja, da isključe one koji im nisu neophodni u određenom trenutku ili da ih koriste u periodu dana kada je jeftinija tarifa, koja je takođe označena na samom displeju brojila”, ističe Miloš Radaković.

Foto: Mikroelektronika AD

Kada je reč o cenama i kupcima pametnih brojila, on kaže da je najveći kupac EPS jer ova kompanija svim domaćinstvima obezbeđuje brojila bez naknade, tako da brojilo ne plaća krajnji korisnik, osim kada je u pitanju industrija koja koristi merne grupe i kupci-proizvođači (prozjumeri) koji koriste brojila sa dvosmernim merenjem. Same cene variraju u zavisnosti od tipa brojila.

Na pitanje koliko naša zemlja kaska u novim tehnologijama i upotrebi pametnih brojila, Radaković ističe da većina ljudi ne zna da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja ima četiri domaća proizvođača elektronskih brojila najnovije generacije.

“Svi naši proizvođači poseduju sve najzahtevnije sertifikate, tako da naša industrija u tom segmentu spada u sam svetski vrh i po funkcionalnosti i po kvalitetu uređaja. Ne samo da proizvodimo nova smart brojila, već smo razvili i prateće softvere za upravljanje potrošnjom i svim drugim parametrima električne energije koji zaokružuju ceo sistem upravljanja. EPS ima izuzetno visok standard, jedan od najzahtevnijih u Evropi, prilikom planiranja i nabavke brojila i na taj način garantuje korisnicima dugi niz godina kvalitetne funkcionalnosti svih uređaja, sa mogućnošću nadogradnje sistema u vremenu koje je pred nama”, podvlači naš sagovornik.

Što se tiče upotrebe brojila najnovije generacije, on navodi da skoro sve nove zgrade, kompleksi za stanovanje, tržni centri i drugi objekti, već duže vreme koriste pametna brojila domaćih proizvođača. U narednih nekoliko godina plan je da se sva brojila stare generacije zamene najnovijim uređajima.

Zbog čega su pametna brojila važna za prozjumere?

Nakon usvajanja Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije u Srbiji je prepoznat značaj prozjumera, odnosno mogućnosti da građani budu istovremeni proizvođači i potrošači električne energije. Konsultant u kompaniji Mikroelektronika AD Miloš Radaković ocenjuje da će u vremenu pred nama biti puno izazova, a jedan od najvažnijih biće upravo energetika.

“Svako domaćinstvo u narednim godinama razmišljaće o mogućnostima uštede u potrošnji električne energije, kao i o potencijalu da samo proizvodi električnu energiju ukoliko za to postoje uslovi. Solarni paneli su jedna od opcija da domaćinstvo pređe u kategoriju prozjumera (potrošača-proizvođača), tako da jedan deo svojih potreba zadovolji strujom dobijenom iz sopstvenog izvora. U tom procesu svako domaćinstvo mora da poseduje brojilo koje vrši merenje u dva smera – jedan smer je koliko je struje potrošeno, a drugi koliko je proizvedeno, odnosno vraćeno u sistem EPS-a, da bi se na kraju obračunao bilans. Domaći proizvođači u svojoj ponudi imaju brojila (merne grupe) za prozjumere koja uspešno implementiramo u sistem već nekoliko godina unazad”, zaključuje naš sagovornik.

  • DUSICA

    14.10.2022 #1 Author

    Bio bi red da vise promene stara

    Odgovori

  • Dunja5

    14.10.2022 #2 Author

    Radujemo se tome.

    Odgovori

  • Anna

    14.10.2022 #3 Author

    Jedva čekam da ih promene.

    Odgovori

  • SRDJAN

    14.10.2022 #4 Author

    Odkad pricaju da ce da promene stara brojila pa nikako da ih promene

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.10.2022 #5 Author

    Kaskamo mi i to bas dosta…

    Odgovori

  • VOJKAN

    15.10.2022 #6 Author

    Trebalo nesto hitno menjati ako mislimo da uštedimo

    Odgovori

    • Lelica

      16.10.2022 #7 Author

      Od stednje nema nista,samo ako moze duplo da se naplati.

      Odgovori

  • BIJUTI27

    15.10.2022 #8 Author

    Nadam se da će uskoro ovo zaživeti

    Odgovori

  • Dea

    15.10.2022 #9 Author

    Ni ne znam gde mi je brojilo,a ne kako izgleda…

    Odgovori

  • TATJANA

    16.10.2022 #10 Author

    To je trebalo davnoi da urade

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...