LEKSIKON 2021: Milan Đukić

Pandemija i dalje ometa održavanje eSport turnira

AnalizaIntervjuSrbijaSvetU fokusu

9.1.2022 15:03 Autor: Marija Krsmanović 0

Pandemija i dalje ometa održavanje eSport turnira Pandemija i dalje ometa održavanje eSport turnira
Milan Đukić je organizator prvih eSport takmičenja u regionu. Kako sam kaže, on je entuzijasta u svetu eSporta, a svoj entuzijazam počeo je da... Pandemija i dalje ometa održavanje eSport turnira

Milan Đukić je organizator prvih eSport takmičenja u regionu. Kako sam kaže, on je entuzijasta u svetu eSporta, a svoj entuzijazam počeo je da pretvara u profesionalizam krajem devedesetih godina. Danas je predsednik eSports saveza Srbije i član organizacionog komiteta evropskog eSports saveza.

Gejming industrija u Srbiji beleži značajan rast prethodnih godina. Tako su igrice domaćih gejmera našle put do miliona korisnika širom sveta, beležeći rast prihoda u 2020. godini od čak 20 odsto u odnosu na prethodnu (ukupno 120 miliona evra), prema podacima Srpske asocijacije industrije video igara (SGA). Nedavno je u Paviljonu Srbije na izložbi EXPO Dubai 2020 najavljeno da će u Srbiji biti otvoreno prvo gejming selo, sa gejming arenom kapaciteta 10.000 sedećih mesta, koja će biti namenjena organizaciji velikih svetskih eSport turnira.

Pitali smo Milana Đukića, šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2021. godinu?

Događaj godine

– Kao najznačajniji poslovni događaj ove godine istakao bih sjajne uspehe naših reprezentativaca na internacionalnom takmičenju. Mlada reprezentacija u Counter Strike takmičenju osvojila je bronzu na evropskom šampionatu, a Srbija je postala i šampion u Pro Evolution Soccer Evropskom kupu, održanom u Ukrajini. I ne samo to. Zapravo, odbranili smo titulu osvojenu prošle godine. Naši momci osvojili su i regionalno finale, čime su se kvalifikovali za svetsko prvenstvo održano u Izraelu u novembru. Slično tome, bili smo među najboljih 16 reprezentacija od preko 120 koje su učestvovale na finalu u Singapuru u decembru. 

Veliki broj internacionalnih dešavanja obeležio je godinu za nama, iako je covid i dalje velika prepreka i problem koji rešavamo pred svako internacionalno putovanje.

Ličnost godine

– Ne bih mogao da istaknem ličnost godine iz naše oblasti. Pohvalio bih rad svih u našem savezu koji su doprineli tome da imamo sjajne rezultate u 2021 godini, a pre toga bih se zahvalio svim igračima i reprezentativcima koji su uzeli učešće na turnirima i vrednim radom, trudom i treninzima obezbedili dobre rezultate. 

Sve to ukupno, kao i rad saveza i takmičenja, ne bi bilo moguće bez partnera i sponzora koji su prepoznali potencijal u nama i odlučili da nas podrže u 2021. godini.

Najbolji poslovni potez godine

– Rekao bih da je uspešna realizacija više od 20 turnira i pet nacionalnih kvalifikacija u jeku situacije u kojoj smo dobar uspeh koji smo postigli svi zajedno kao tim. Imajući u vidu sve komplikacije i izazove, mogu reći da je sve prošlo u najboljem redu.

Poslovni promašaj godine

– Ne mogu nazvati promašajem, ali nemogućnost održavanja fizičkih događaja (da ih tako nazovemo) veliki je problem za sve. Postoji, ipak, nešto specifično u druženju ljudi, živom nadmetanju, atmosferi. Sreća za nas je što se svi događaji mogu održavati i online, što je posebno bitno na internacionalnom nivou.

Čak i kada jedna zemlja, poput naše, nema posebno striktna pravila, problem je ljudima iz inostranstva da dođu jer nekad ne mogu ni da izađu iz svojih zemalja ili im za povratak trebaju posebne dozvole. Na primer, stanovnici Tajvana ili Koreje po povratku sa putovanja moraju u obavezni karantin od 14 dana bez obzira na status vakcinacije. Izrael je iznova zatvorio granice zbog omikrona i sprečio putovanja, i tako dalje. Sve to komplikuje takmičarima odlazak na internacionalne turnire i dešavanja.

Očekivanja u 2022. godini

– Voleo bih da nam 2022 godina donese završetak pandemije Covid-19, što će umnogome olakšati internacionalnu saradnju, putovanja, učešće na takmičenjima, a nadam se i da će naša takmičarska grana naići na snažne partnere iz različitih industrija, kako bismo obezbedili još bolje uslove za naše reprezentativce kroz njihov trening, vežbanje i napredovanje na svim frontovima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...