Završen obračun poreza na prihode od samostalne delatnosti

Paušalcima počela da stižu poreska rešenja za 2023. godinu

PoreziSrbija

19.1.2023 16:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Paušalcima počela da stižu poreska rešenja za 2023. godinu Paušalcima počela da stižu poreska rešenja za 2023. godinu
Poreska uprava izvršila je obračun poreza na prihode od samostalne delatnosti i doprinose za obavezno socijalno osiguranje za 2023. godinu, za one preduzetnike koji... Paušalcima počela da stižu poreska rešenja za 2023. godinu

Poreska uprava izvršila je obračun poreza na prihode od samostalne delatnosti i doprinose za obavezno socijalno osiguranje za 2023. godinu, za one preduzetnike koji plaćaju porez na paušalno utvrđen prihod.

Od 19. do 23. januara paušalcima će u poresko sanduče stizati rešenja o utvrđenim poreskim obavezama, kao i izveštaji o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda.

Novoosnovani preduzetnici-paušalci će u roku od 48 sati od dana registracije privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre dobiti izveštaj o načinu utvrđivanja paušalnog prihoda i rešenje o utvrđenoj obavezi u elektronskom obliku, u poresko sanduče posredstvom portala ePorezi.

Rešenja će se isključivo dostavljati u elektronskom obliku preko portala ove institucije i smatraju se dostavljenim danom postavljanja na portal Poreske uprave.

Iz Poreske uprave podsećaju da je za pristup njihovom portalu neophodan kvalifikovani elektronski sertifikat, koji izdaje pet sertifikacionih tela u Republici Srbiji (MUP, JP PTT, Privredna komora Srbije, Halcom, E-Smart Systems). Ukoliko pristup poreskom sandučetu vrši drugo lice u ime preduzetnika paušalca, poreski obveznik je dužan da to lice i ovlasti.

Mesečne akontacije po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2023. godinu, uplaćuju se sa pozivom na broj, u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje (BOP) dodeljen za 2023. godinu.

“Napominjemo, u okviru rešenja su dostavljeni primeri popunjenih uplatnica za porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje”, ističu iz Poreske uprave.

  • VERA

    22.1.2023 #1 Author

    Sve urađeno i organizovano. Nema papira samo pratiti mejl i datume.

    Odgovori

  • DANIJELA

    12.3.2023 #2 Author

    Bilo bi cudno da jos uvek nisu poslali.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...