wall street će pomno pratiti izveštaj o američkoj privredi

Pet događaja koji će ove nedelje uticati na svetsku i domaću ekonomiju

BankeBerzaSrbijaSvet

4.7.2022 07:01 Autor: Marko Miladinović 3

Pet događaja koji će ove nedelje uticati na svetsku i domaću ekonomiju Pet događaja koji će ove nedelje uticati na svetsku i domaću ekonomiju
Prva polovina godine sada je i zvanično za nama. U finansijskom svetu to znači analiziranje postignutog u drugom kalendarskom kvartalu i započinjanje trećeg. Wall... Pet događaja koji će ove nedelje uticati na svetsku i domaću ekonomiju

Prva polovina godine sada je i zvanično za nama. U finansijskom svetu to znači analiziranje postignutog u drugom kalendarskom kvartalu i započinjanje trećeg. Wall Street takođe “okreće novi list”, ali će obimi i iznosi trgovanja ove nedelje na najvećem američkom i svetskom tržištu kapitala, pored daljeg raspleta ukrajinske krize, najviše zavisiti pre svega od mesečnih statističkih izveštaja o nacionalnoj ekonomiji i o tržištu rada.

Za to vreme, Izvršni odbor Narodne banke Srbije održaće svoj redovni sastanak, na kome će možda biti razmatrana odluka o povećanju najvažnijih kamatnih stopa u našoj zemlji.

Pogledajte kratki pregled najvažnijih ekonomskih događaja u nedelji pred nama.

S&P 500 berzanski indeks Wall Streeta pao je 20,6 odsto u prvih šest meseci 2022. godine. Zvanični početak drugog polugođa a trećeg kvartala trebalo bi, piše Wall Street Journal, da unese određenu dozu optimizma barem u prvim danima meseca, to jest do objave junske statistike.  

Naime, u sredu će započeti dostava statističkih rezultata za prethodnih mesec u Sjedinjenim Američkim Državama. Konkretno, biće dostavljeni podaci o broju novootvorenih radnih pozicija na kraju juna, kao i PMI indeks menadžera nabavke.

Ove brojke generalno “imaju moć” da kratkoročno uzdrmaju Wall Street, pa ukoliko rezultati budu slabiji od ranije očekivanih, može doći do makar jednodnevnog povlačenja investitora iz trgovine akcijama.  

Četvrtak 7. jul rezervisan je za redovni sastanak Izvršnog odbora Narodne banke Srbije. Iako na prošlom zasedanju IO NBS nije iskazana potreba za povećanjem ključne kamatne stope, naglašeno je više puta od tada da centralna bankarska institucija u Srbiji pomno prati svetska zbivanja i inflatorna kretanja u zemlji. Moguće je da je došao trenutak za povećanje referentne kamatne stope u Srbiji sa 2,5 na 3,0 odsto, čemu se nadaju pojedini ekonomisti.

U petak 8. jula biće objavljen izveštaj o američkom tržištu rada tokom juna. Ekonomski podaci koji su objavljivani tokom juna pokazivali su da se američka privreda “hladi” usred agresivnog pooštravanja monetarne politike od strane Federalnih rezervi, tako da će investitori pažljivo pratiti izveštaje o junskim kretanjima na tržištu rada u SAD, izuzev poljoprivrednog sektora.

Kako piše Investing, analitičari procenjuju da je u junu otvoreno 270.000 radnih mesta, što je usporavanje sa 390.000 u prethodnom mesecu, ali i dalje snažan rezultat. Očekuje se da će stopa nezaposlenosti ostati stabilna na 3,6 odsto, što ukazuje na i dalje solidnu tražnju čak i u aktuelnim uslovima. Očekuje se takođe da će se prosečna zarada po satu povećati za pet odsto na godišnjem nivou.

Izveštaj o zapošljavanju koji je slabiji od očekivanog mogao bi da pojača strahove od recesije i ojača argument za manje agresivan tempo povećanja kamatnih stopa, nakon poslednjeg pomeranja od 75 baznih poena koje je objavila američka centralna banka.

Cene goriva će i dalje biti u fokusu čitavog sveta. Nacionalne vlade pribegavaju raznim vidovima smirivanja svojih tržišta, no dalja pomeranja vrednosti nafte naviše zbog situacije u Ukrajini nikoga ne bi ostavila ravnodušnim.

Pogledi su pomno uprti u odluke međunarodne organizacije OPEC+, koju čine arapski proizvođači i Rusija. Kako je krajem prošle nedelje pisala investiciona banka JPMorgan, ukoliko Rusija smanji svoju proizvodnju to bi moglo da gurne cenu barela sirove nafte do novog maksimuma od 190 dolara, što bi posledično dovelo do novog ubrzanja inflacije širom sveta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...