povezivanje metaloprerađivačke industrije dve države

PKS: Postoji veliki potencijal za razvoj poslova između Srbije i Hrvatske

BiznisEURegionSrbija

29.5.2024 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

PKS: Postoji veliki potencijal za razvoj poslova između Srbije i Hrvatske PKS: Postoji veliki potencijal za razvoj poslova između Srbije i Hrvatske
U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) – Županijskoj komori Slavonski Brod održan je 27. maja poslovni skup hrvatskih i srpskih kompanija, koji je okupio brojne... PKS: Postoji veliki potencijal za razvoj poslova između Srbije i Hrvatske

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) – Županijskoj komori Slavonski Brod održan je 27. maja poslovni skup hrvatskih i srpskih kompanija, koji je okupio brojne poslovne lidere, investitore, predstavnike institucija i stručnjake različitih delatnosti sa ciljem unapređenja regionalne saradnje i stvaranja novih poslovnih mogućnosti.

Kako je saopštila Privredna komora Srbije (PKS) jedna od glavnih tema bilo je istraživanje mogućnosti ulaganja i unapređenje trgovinskih odnosa između dve zemlje. Učesnici su saglasni da postoji veliki potencijal za razvoj novih poslovnih partnerstava koja će doprineti ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mesta.

„Ovaj susret nije samo poslovni događaj, već i prilika za izgradnju mostova, jačanje saradnje i razmenu znanja i iskustava“, naglasio je Tomislav Tekić, poslovni sekretar HGK – Županijske komore Slavonski Brod.

„Danas ćemo povezati metaloprerađivačku industriju Hrvatske i Srbije. U obe komore radimo na skraćivanju lanca snabdevanja. Saradnja sa hrvatskim kompanijama je sve jača i nama je potreban zajednički nastup na trećim tržištima. Duga čekanja na granicama treba hitno da se reše“, kaže Aleksandar Radovanović rukovodilac Centra za regionalnu saradnju PKS.

„Nakon pandemije došlo je do značajnog povećanja robne razmene između Hrvatske i Srbije. Podaci za 2023. godinu pokazuju da je promet između Srbije i Brodsko-posavske županije povećan četiri puta. Ovo je prilika za zajedničko povezivanje, korišćenje proizvodnog potencijala i rešavanje zajedničkih izazova u cilju poboljšanja poslovanja obostrano“, rekao je Željko Burazović, iz Odseka za privredu i poljoprivredu Brodsko-posavske županije.

Damir Mirković, direktor Razvojnog centra Brodsko-posavske županije, predstavio je analizu stanja poslovnih zona u Brodsko-posavskoj županiji, ističući potencijal za nova ulaganja i razvoj poslovnih aktivnosti.

Ana Raičević, sekretarka Udruženja za metalsku i elektro industriju PKS, predstavila je ključne makroekonomske pokazatelje na teritoriji Srbije i istakla da je značajan deo preduzetnika koji posluje na teritoriji Hrvatske.

Predstavnici obe komore najavili su da će ovakvi sastanci postati redovni, sa ciljem daljeg jačanja regionalne ekonomske integracije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.