pravilnik na javnoj raspravi 30 dana

Počeo proces uvođenja 5G mreže u Srbiji

InfrastrukturaSrbija

13.9.2024 12:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Počeo proces uvođenja 5G mreže u Srbiji Počeo proces uvođenja 5G mreže u Srbiji
Ministar informisanja i telekomunikacije Dejan Ristić označio je danas u Novom Sadu početak procedure uvođenja 5G mreže u Srbiji. „Na sajtu Ministarstva informisanja i... Počeo proces uvođenja 5G mreže u Srbiji

Ministar informisanja i telekomunikacije Dejan Ristić označio je danas u Novom Sadu početak procedure uvođenja 5G mreže u Srbiji.

„Na sajtu Ministarstva informisanja i telekomunikacija upravo je objavljen predlog Pravilnika o minimalnim kriterijumima za uvođenje 5G i on je od danas na javnoj raspravi od 30 dana“, rekao je ministar na panelu „Pametna infrastruktura za povezivanje gradova budućnosti“ na Novosadskom sajmu, u organizaciji Ninamedije i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, prenosi Beta.

Kako je objasnio, posle toga će on potpisati taj pravilnik i time se uspostavljaju minimalni kriterijumi. Nakon toga RATEL sprovodi međunarodnu aukciju i od maja sledeće godine biće uveden 5G postepeno na čitavoj terotiriji Srbije.

Ristić je podsetio da je zvanično prvi 5G u Evropi uveden u Srbiji, u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari pre desetak godina, ali da se onda zastalo radi analiza domaćih i stranih stručnjaka.

“Upravo smo odabrali ovaj događaj da pokažemo kako nam je obrazovanje veoma važno, a pošalili smo se i sa petkom 13. da pokažemo da ne mora da bude baksuzan dan”, naveo je Ristić.

Ministar je najavio izradu Nacta zakona o širokopojasnoj infrastrukturi, koji će obuhvatiti najnovije direktive i regulative Evropske unije i međunarodne strandarde.

Dodao je i da resorno ministarstvo privodi kraju prvu fazu uvođenja širokopojasnog interneta u Srbiji, i uvođenja interneta putem optičkog kabla, koja obuhvata oko 1.500 kilometara i 300 naselja i koja će biti okončana naredne godine.

“To su ruralne sredine i upravo radimo proslednje pripreme za drugu fazu, koja će obuhvatiti 4.000 kilometara i 600 ruralnih naselja, što znači da tamo gde komercijalni operateri nemaju interes da uvode internet i mobilnu telefoniju to radi država”, precizirao je Ristić.

  • Inquiete

    13.9.2024 #1 Author

    Sa dolaskom 5G mreže krenuće brojne teorije zavere, poput onih gde su se korisnici žalili da ih operateri špijuniraju preko wireless rutera ili Unifi mreže. :))

    Odgovori

  • SUNCE

    13.9.2024 #2 Author

    Vecina teorina zavere su na kraju suste istine a ne teorije.

    Odgovori

  • VALE

    13.9.2024 #3 Author

    Doslo je I to vreme

    Odgovori

  • JANA

    15.9.2024 #4 Author

    Jao te teorije o 5g nekad toliko nasmeju, dokle ide ljudska masta

    Odgovori

  • JANA

    15.9.2024 #5 Author

    Cuj kod nas je jos uvedeno pre 10 godina, zanimljivo da nisu obavestavali o tome

    Odgovori

  • SHALIMAR

    15.9.2024 #6 Author

    Ko da nas neko pita,poceo je proces 5G i to je to…

    Odgovori

  • ZVEZDA

    15.9.2024 #7 Author

    Tako i treba

    Odgovori

  • Brana

    15.9.2024 #8 Author

    Blago nama

    Odgovori

  • gagica

    15.9.2024 #9 Author

    Znaci ipak se sprovodi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.