šumovitost srbije od 2006. porasla deset odsto

Podrška projektima pošumljavanja za 38 lokalnih samouprava

EkologijaSrbijaU fokusu

30.4.2024 17:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Podrška projektima pošumljavanja za 38 lokalnih samouprava Podrška projektima pošumljavanja za 38 lokalnih samouprava
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore na osnovu kojih će biti dodeljena sredstva za podršku projektima pošumljavanja i ozelenjavanja u... Podrška projektima pošumljavanja za 38 lokalnih samouprava

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore na osnovu kojih će biti dodeljena sredstva za podršku projektima pošumljavanja i ozelenjavanja u 38 lokalnih samouprava.

Vujović je istakla da su ovi projekti od velikog značaja jer su deo paketa mera za unapređenje kvaliteta vazduha, navodi se na sajtu vlade.

Ona je podsetila na to da je u protekle tri godine, kroz javne konkurse, Srbija bogatija za 250.000 sadnica, dok su ove godine za te namene opredeljena još veća sredstva nego u 2023. godini.

Trudićemo se da izađemo u susret svim lokalnim samoupravama koje imaju potrebu da ozelene ili pošume deo svoje teritorije. Ovo je važna mera za bolji kvalitet vazduha, što je naš strateški cilj, naglasila je ministarka.

Prema njenim rečima, podaci iz Druge nacionalne inventure šuma pokazuju da je 2006. godine šumovitost Srbije bila 29,1 odsto, dok danas iznosi 39,01 odsto teritorije.

Srbija se, kako je ukazala, približila evropskom proseku koji iznosi 41 odsto teritorije, te upravo zbog toga moramo da nastavimo da održimo i ubrzamo pozitivan trend.

Vujović je, napomenuvši da je resorno ministarstvo ove godine opredelilo značajna sredstva, iskazala zahvalnost i lokalnim samoupravama koje i same finansiraju projekte sadnje na svojoj teritoriji, jer su ti projekti od neprocenjivog značaja za građane.

Najveći iznos sredstava po konkursu u 2024. godini dobio je Grad Novi Sad, kako bi se, kroz novu sadnju, ublažile i otklonile posledice olujnog nevremena koje je prošlog leta pogodilo taj grad.

Sredstva su dobili i Raška, Dimitrovgrad, Opovo, Šabac, Zrenjanin, Bački Petrovac, Pirot, Novi Sad, Novi Pazar, Trstenik, Leskovac, Vranje, Srbobran, Osečina, Kula, Inđija, Kikinda i Titel.

Takođe, ugovori su potpisani i sa Račom, Šidom, Irigom, Vrnjačkom Banjom, Somborom, Čačkom, Ljubovijom, Nišom, Beočinom i Kladovom. Sredstva su opredeljena i za Kruševac, Vladimirce, Kragujevac, Kraljevo, Suboticu, Novu Crnju, Bosilegrad, Arilje, Smederevsku Palanku i Sentu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...