u nigeriji i kamerunu utrostručena vrednost za godinu dana

Zbog vrtoglavog rasta cene u afričkim zemljama sade se šume kakaoa

SvetU fokusu

11.4.2024 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zbog vrtoglavog rasta cene u afričkim zemljama sade se šume kakaoa Zbog vrtoglavog rasta cene u afričkim zemljama sade se šume kakaoa
U Kamerunu, zapanjujući skok cene kakao zrna naterao je mnoge pripadnike lokalne zajednice da u trenutku promene svoje zanimanje. Nagla tražnja čak je podstakla... Zbog vrtoglavog rasta cene u afričkim zemljama sade se šume kakaoa

U Kamerunu, zapanjujući skok cene kakao zrna naterao je mnoge pripadnike lokalne zajednice da u trenutku promene svoje zanimanje. Nagla tražnja čak je podstakla ubrzanu sadnju stabala ove biljke, koje posle tri godine počinje da daje prve plodove.

Bloomberg u svom tekstu posebno navodi primer jedne 57-godišnje učiteljice u srednjoj školi, koja je 200 kilometara od glavnog grada Jaundea kupila tri hektara zemljišta od lokalnog poglavice i zasadila šumu kakaoa.

Dodatna zanimljivost je da je, pored dogovorenog kupoprodajnog iznosa, poglavica od preduzetnice-početnice tražio naknadu od tri koze, 40 litara palminog vina i vreću soli za dozvolu da uzgaja kakao.

Njena priča nije jedinstvena. Neviđeni porast cene ključnog sastojka čokolade mami farmere u nekim delovima Afrike. Kašnjenje između vremena potrebnog za sadnju i berbu kakao drveta znači da početni trend neće doneti trenutno rešenje za prenapregnute globalne zalihe, ali bi mogao da ublaži pritisak, sa očekivanjima da će za nekoliko godina i tražnja biti zadovoljena, a cena snižena.

Izvor: Bloomberg

U dva najveća svetska proizvođača, Obali Slonovače i Gani, uzgajivači kakaoa dobijaju cenu koju je odredila vlada kako bi se obezbedila predvidljivost prihoda.

Ali uzgajivači u Kamerunu i Nigeriji mogu slobodno da prodaju onome ko ponudi najveću ponudu. A domaće cene kakaoa u ove dve zemlje su se više nego utrostručile u odnosu na godinu dana ranije, podstaknute globalnom nestašicom.

Rekordne cene zabeležene su na nivou od približno 10.000 dolara po toni.

  • MAJA

    13.4.2024 #1 Author

    A treba sačekati tei godine rod

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...